Angst door vandalisme bovenbuur

Den dupe
Topic Starter
Berichten: 1

Angst door vandalisme bovenbuur

#1 , 08 okt 2015 11:39

Reeds 2 jaar huur ik een appartement op de eerste verdieping. Sinds een half jaar wordt ik lastig gevallen door de bovenbuur (2e verdieping). Maandagochtend heeft die buur zich toegang verschaft tot mijn appartement door met een brandblusapparaat mijn voordeur in te slaan. Met ditzelfde brandblusapparaat heeft hij mij ook bedreigd. De politie is toen ter plaatse geweest maar konden niet meer doen dan de schade vast stellen aan mijn voordeur. Dinsdag ben ik ergens anders gaan slapen omdat ik geen rust had. Woensdag bij aankomst in mijn appartement constateerde ik dat de deur van mijn garage (die uitkomt in de gemeenschappelijke gang) geforceerd was. Alles in mijn garage lag overhoop en was vernield. Terug politie gebeld en samen met de agenten naar mijn appartement gegaan. De voordeur was weer ingeslagen en ook daar was er heel veel schade.
Ik durf niet meer naar mijn appartement gaan en wil daar zo snel mogelijk weg. Ik heb een doktersattest dat zegt dat ik mijn woonst niet meer kan betreden wegens gezondheidsredenen (angstaanvallen en stress). Kan ik mijn huurovereenkomst opzeggen mits verkorte opzeggingstermijn en zonder schadevergoeding? En wat met mijn huurwaarborg? Kan die ingehouden worden voor de schade die de "vandaal" aangericht heeft?

Winston
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Winston begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
zertyx
Berichten: 216
Juridisch actief: Ja

#2 , 08 okt 2015 16:50

Je moet meteen een klacht indienen tegen die persoon wegens bedreiging en vernieling van goederen, alsook inbraak.

Ik zou ook contact opnemen met de brandverzekering (schade appartement) en familiale verzekering (rechtsbijstand).

De verhuurder heeft in principe niets te maken met stoornissen van derden, hij zal dan ook geen enkele verplichting hebben om een vervroegde opzeg zonder schadevergoeding te aanvaarden. Mogelijk kan u de schadevergoeding wel verhalen op de bovenbuur.

Wat vandalisme betreft, dit is in principe ten laste van de verhuurder, maar u zal wel moeten kunnen aantonen dat een derde de schade heeft toegebracht en dat deze niet met uw toelating in de woning was.

j.demoor
Berichten: 10360

#3 , 10 okt 2015 10:42

“Art.1720.De verhuurder is verplicht het goed in alle opzichten in goede staat van onderhoud te leveren. Hij moet daaraan gedurende de huurtijd alle herstellingen doen, die nodig mochten worden, behalve de herstellingen ten laste van de huurder.Art.1722.Indien het verhuurde goed gedurende de huurtijd door toeval geheel is teniet gegaan, is de huur van rechtswege ontbonden; indien het goed slechts ten dele is teniet gegaan, kan de huurder, naar gelang van de omstandigheden, ofwel vermindering van de prijs, ofwel zelfs ontbinding van de huur vorderen. In geen van beide gevallen is schadeloosstelling verschuldigd.Art.1725.De verhuurder is niet verplicht de huurder te vrijwaren voor de stoornis die derden hem door feitelijkheden toebrengen in zijn genot, zonder dat zij overigens beweren enig recht op het verhuurde goed te hebben; onverminderd het recht van de huurder om hen in eigen naam te vervolgen.”(Burgerlijk Wetboek= B.W.).

‘...heeft die buur zich toegang verschaft tot mijn appartement door met een brandblusapparaat mijn voordeur in te slaan. Met ditzelfde brandblusapparaat heeft hij mij ook bedreigd.’

Die bedreiging is een ‘stoornis’ waarvoor u klacht dient neer te leggen bij de politie,al dan niet met burgerlijke partijstelling.
”Art.28’5(vgl.art.57).§1.Behoudens de wettelijke uitzonderingen is het opsporingsonderzoek geheim...§2...delen de procureur des Konings en elke politiedienst die een persoon ondervragen,deze persoon mee dat hij kosteloos een kopie van het proces-verbaal van zijn verhoor kan krijgen(vraag dan zulke kopie met P.V.nummer)......Art.47’2...4.Aan het einde van zijn verhoor geeft men de ondervraagde persoon het proces-verbaal van zijn verhoor te lezen(lees dan zorgvuldig en doe zo nodig verbeteren)...”(Wetboek van Strafvordering = Sv.).

“Art.3.De rechtsvordering tot herstel van de schade, door een misdrijf veroorzaakt, behoort aan hen die de schade hebben geleden.”(17 april 1878 Voorafgaande Titel Wetboek van Strafvordering=V.T.Sv.).
De ingeslagen voordeur herstellen is geen herstelling ten laste van de huurder (zie art.1754 B.W.) . De verhuurder is degene die de schade heeft geleden. Lever uw verhuurder kopie van het proces-verbaal van uw aangifte inzake bedreiging en vraag hem herstelling van de voordeur.
Ga naar Belgische wetgeving in JUSTEL-databanken van Belgisch Staatsblad. Klik voor WetBOEKEN achter ’Juridische aard’. Op afkondigingsdatum vindt u de overige akten. Inzake FEDERALE fiscale wetgeving zie http://www.fisconetplus.be/

Reclame

Terug naar “Huren”