Rechtspraak en rechtsleer zijn verdeeld over deze situatie.
De wet zegt:
" § 6. (In afwijking van § 1 kan de huurovereenkomst schriftelijk worden gesloten voor een duur die korter is dan of gelijk aan drie jaar.
Die huurovereenkomst is niet onderworpen aan de bepalingen van de §§ 2 tot 5.
Zij kan slechts eenmaal, enkel schriftelijk en onder dezelfde voorwaarden, worden verlengd zonder dat de totale duur van de huur langer dan drie jaar mag zijn.
Zij wordt beëindigd mits een van de partijen ten minste drie maanden voor het verstrijken van de in de overeenkomst bepaalde duur een opzegging betekent.
Niettegenstaande enig andersluidend beding of andersluidende overeenkomst, wordt bij ontstentenis van een tijdig berekende opzegging of indien de huurder het goed blijft bewonen zonder verzet van de verhuurder, zelfs in de veronderstelling dat een nieuwe huurovereenkomst wordt gesloten tussen dezelfde partijen, de huurovereenkomst geacht te zijn aangegaan voor een duur van negen jaar te rekenen van de datum waarop de aanvankelijke huurovereenkomst van korte duur in werking is getreden en is zij derhalve onderworpen aan de §§ 1 tot 5. "
Een verlenging voor een nieuwe termijn van één jaar, dus tot 1/01/09, moet schriftelijk gebeuren. De vraag is of dit moet in een afzonderlijk geschrift dan wel of dit van in het begin in de overeenkomst kan voorzien zijn. De rechtbank van eerste aanleg te Antwerpen (Rb. Antwerpen (5e k.) 20 november 2007, TBO 2008, afl. 3, 122) koos voor het laatste. Dat betekent dus dat, volgens deze visie, uw overeenkomst loopt tot 1/01/09 en enkel in onderling akkoord vroeger kan beëindigd worden. De vrederechter te Luik (Vred. Luik (1) 27 juni 2006, Echos log. 2006, afl. 4, 21 en
http://mrw.wallonie.be/dgatlp/Echos) koos voor de eerste visie. Dan zou u kunnen opzeggen met een opzegtermijn van drie maanden en betalen van een schadevergoeding van twee maanden huur.
scorpioen.