Een klein jaar geleden werd onze huurovereenkomst opgezegd door de verhuurder om het pand te laten betrekken door de ouder van de verhuurder. We trokken er in september uit. Nu horen we dat het pand net verkocht is en de ouder er binnenkort uit zal trekken en bij de verhuurder intrekt. De achterliggende reden is de recente scheiding van de verhuurder, waarvan nog geen sprake was toen de huurovereenkomst beëindigd werd.
In het contract is er sprake van dat de woning na eenzijdig opzeggen door verhuurder twee jaar doorlopend moet betrokken blijven. Ook op deze site (https://www.wonenvlaanderen.be/verhuren ... ereenkomst) lees ik dit:
De woning moet binnen het jaar na het verstrijken van de opzegging worden betrokken en effectief en doorlopend betrokken blijven, zo niet heeft de huurder recht op een schadevergoeding ten bedrage van 18 maanden huur. Hier kan de verhuurder enkel aan ontsnappen indien hij “buitengewone omstandigheden” kan aantonen. Hiermee worden omstandigheden bedoeld onafhankelijk van de wil van de verhuurder die niet voorzienbaar waren. Een voorbeeld hiervan is het overlijden van de bloed- of aanverwant die de woning heeft betrokken.
Is de scheiding van de verhuurder een voorbeeld van een buitengewone omstandigheid?