Vreemde houding verhuurder tov huurder

Santa
Topic Starter
Berichten: 7

Vreemde houding verhuurder tov huurder

#1 , 29 dec 2009 01:50

Beste,

een kennis huurde een appartement (ongeveer 4 tal jaar). Er werd niets geregistreerd naar wat ik vernam. Telkens de persoon een aangetekend schrijven stuurde om iets te vragen naar de verhuurder werd er niet naar om gekeken.

Onlangs deden zich problemen voor met de boiler... een specialist was komen kijken en verklaarde dat het toestel vervangen moest worden wegens ouderdom en onmogelijk te herstellen. De verhuurder werd op de hoogte gesteld en antwoordde dat de kosten voor de huurders zouden zijn...

Intussen waren de huurders reeds verhuisd (gemeld in aangetekend schrijven dat het niet meer mogelijk was om zo te leven in de winter zonder warm water).

Nu blijkt dat de verhuurder de deurwaarder heeft ingeschakeld met zogezegde achterstallige betalingen van enkele maanden ( die wél betaald zijn geweest! (een viertal maand) ). Ook vragen ze op te draaien voor die boiler. Hoewel dat ten koste valt van de verhuurder bij ouderdom.

De deurwaarder wist van niets, ze hebben hem toen de rekeningafschriften laten zien dat het wel betaald was... In de brief meldt de verhuurder ook dat hij de huurders "uit het pand zet"...

Wat ook vreemd is dat het bedrag dat de mensen zouden moeten betalen aan achterstal lager zijn per maand dan wat ze werkelijk per maand betaalden aan huur... maw ze begrijpen er niets meer van.

Het is een vreemde situatie en naar het schijnt is het niet de eerste keer dat deze verhuurder moeilijk doet met zijn huurders.

Indien iemand een mening heeft bij dit verhaal horen we het graag.

Alvast bedankt!

EDIT: de verhuurder probeert de waarborg ook bij te houden.

Winston
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Winston begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
Vandebos
Berichten: 16087

#2 , 29 dec 2009 10:25

Ik veronderstel dat het gaat over de CV boiler?

Als het huurcontract niet werd geregistreerd en het gaat om een 3-6-9 dan kan de huurder effectief zonder opzeg het pand verlaten.

De vervanging van de boiler dient wegens ouderdom te gebeuren door de verhuurder.

Aangetekend schrijven, de verhuurder in gebreke stellen wegens het niet respecteren van zijn wettelijke plicht, hem erop wijzen dat aangezien het huurcontract niet werd geregistreerd de opzeg periode waarvan sprake in artikel 3 §5 van de huurwetgeving niet nodig is gelet op de laatste regel van datzelfde artikel.

in hetzelfde schrijven bezorgt de huurder de verhuurder de juiste data, bedragen, rekeningnr van en rekeningnr naar waar de geclaimde niet betaalde sommen werden betaald.

Werd er een plaats beschrijving opgemaakt?
Hebben de huurders de sleutels opnieuw overhandigt?

Santa
Topic Starter
Berichten: 7

#3 , 29 dec 2009 17:00

Bedankt voor de info.

Klopt CV boiler.

Geen plaatsbeschrijving.

De verhuurder weigert de sleutels aan te nemen...

Reclame

Vandebos
Berichten: 16087

#4 , 29 dec 2009 17:20

Verhuurder aangetekend in gebreke stellen wegens het niet respecteren van de wetgeving, het weigeren de sleutels in ontvangst te nemen en het weigeren terug uit te keren van de huurwaarborg. Hem verzoeken met huurders contact op te nemen binnen de 5 dagen na kennisname van de ingebrekestelling om zich in regel te stellen.

Indien geen respons, wat te verwachten valt, een verzoekschrift 1344bis/e.v. Ger.W. indienen bij het vredegerecht waar de woning zich bevindt met het verzoek de verhuurder te verplichten de sleutels te aanvaarden, het huurcontract als wettelijk verbroken te beschouwen zonder vergoedingen wegens niet registratie, de huurwaarborg op straffe van dwangsom vrij te geven gelet op het feit dat er geen intredende plaatsbeschrijving werd opgemaakt.

In de link in onderschrift vindt u een voorbeeld van een verzoekschrift 1344bis/e.v. Ger.W. dat eenvoudig is aan te passen.

Het voordeel van een dergelijk verzoekschrift is dat een niet succesvolle verzoening en de inleiding van het geding op dezelfde zitting kunnen plaatsvinden. Het nadeel is dat het de huurders € 35 rolrecht en € 6 voor een bewijs van woonst van de verhuurder zal kosten. Deze kunnen ze echter middels een verzoek in het zelfde verzoekschrift proberen te verhalen op de verhuurder.

Terug naar “Huren”