UPDATE - intussen is de zaak opnieuw voorgekomen. Ik had intussen mijn eis gewijzigd en eiste nu ook teveel betaalde water onkosten terug; onderstaand mijn "wijziging van eis"
"ZITTING VREDEGERECHT TE ...
... JANUARI 2010
Rolnummer ....
WIJZIGING VAN EIS IN CONVENTIE
INZAKE
X
wonende te ...
EISER IN CONVENTIE
CONTRA
Y
wonende te ...
GEDAAGDE IN CONVENTIE,
gemachtigde ...
De eisende partij in conventie, verder te noemen X, doet
eerbiedig zeggen:
A) FEITEN
Op xx/xx/xx ging X als huurder een huurovereenkomst aan met gedaagde in conventie, verder te noemen Y, voor de huur van een appartement gelegen op .... De huur van het goed ging in vanaf xx/xx/xx.
Op xx/11/07 ontving X van Y een brief (zie bijlage 1) met de mededeling dat de huurprijs gestegen was door aanpassing van de huurindex. Hieraan werd door X prompt gehoor gegeven (zie betalingshistoriek, bijlage 2).
Op xx/xx/xx meldde X aan Y een einde te willen maken aan de huurovereenkomst. Na gezamenlijke inspectie op xx/xx/xx werd door beide partijen overeengekomen dat het gehuurde goed in een zodanig goede staat verkeerde dat X recht had op de volledige teruggave van de oorspronkelijke huurwaarborg van 1200 euro, verhoogd met de jaarlijks gekapitaliseerde intresten (over 3 jaar).
Toen op xx/xx/xx (7 dagen na de inspectie) bleek dat Y het geld niet teruggestort had, probeerde X haar voor een eerste maal per e-mail aan te manen om te betalen (zie bijlage 3). Y antwoordde hierop met een e-mail (zie bijlage 4). In de e-mail beweert Y dat X toch geen recht zou hebben op teruggave van de volledige huurwaarborg omdat ze de aanpassing van de huurindex van xx/11/08 "totaal genegeerd" zou hebben. X antwoordde daarop in een e-mail aan Y (zie bijlage 5) dat ze het hiermee hoegenaamd niet eens is omdat aanpassingen van de huurprijs niet automatisch gebeuren, maar slechts op schriftelijke vraag van de verhuurder aan de huurder. Y heeft X van deze tweede aanpassing van de huurprijs nooit op de hoogte gesteld, noch mondeling, nog schriftelijk per gewone post, noch schriftelijk per aangetekend schrijven.
Op alle verdere vragen en aanmaningen in e-mails van X aan Y kwam er geen antwoord meer.
Op xx/xx/xx stelde X Y officieel in gebreke door middel van een aangetekend schrijven (zie bijlage 6). X maande Y hierin aan om het verschuldigde bedrag te betalen voor xx/xx/xx.
In een laatste poging het geschil in der minne te regelen belde X Y op op xx/xx/xx. Dit leverde niet het minste resultaat op.
Op xx/xx/xx had X nog steeds het bedrag niet ontvangen. Hierop diende zij een verzoekschrift in bij het vredegerecht ....
Op xx/xx/xx ontving X een bedrag van 1030 euro op haar rekening van Y met als mededeling: “Terug betaling huurwaarborg niet betaalde huindex”
B) ARGUMENTATIE
X heeft steeds al haar verplichtingen nagekomen en is een voorbeeldige huurder geweest: ze heeft steeds correct de huur betaald (zie betalingshistoriek, bijlage 2) en liet na 3 jaar het gehuurde goed achter in voortreffelijke staat, waardoor na gezamenlijke inspectie van het gehuurde goed met Y werd afgesproken dat er niets van de huurwaarborg diende afgehouden te worden. Daarnaast heeft X tijdens de periode van bezichtigingen door nieuwe huurders meermaals haar agenda aangepast om Y zoveel mogelijk ter wille te zijn.
Y daarentegen heeft als verhuurder verschillende inbreuken gepleegd op de huurovereenkomst:
- De huurwaarborg werd niet op een geblokkeerde rekening op naam van de huurder geplaatst (artikel 6.2 van de huurovereenkomst, zie bijlage 7), maar door Y in eigen zak gestoken.
- De huurovereenkomst vermeldt dat de water onkosten inbegrepen zijn in de huurprijs (artikel 3.1 van de huurovereenkomst, zie bijlage 8 ). Dit wordt nog eens uitdrukkelijk vermeld in de bijzondere voorwaarden van de huurovereenkomst (zie bijlage 10). Desondanks heeft X deze onkosten toch steeds zelf nog eens afzonderlijk moeten betalen aan de watermaatschappij (zie afrekeningen watermaatschappij, bijlagen 11 en 12). Op 3 jaar tijd heeft X om deze reden dus meer dan 360 euro (36 maanden à 10 euro per maand) teveel huur aan Y betaald.
- De aanpassing van de huur van 2007 werd door Y op een foutieve manier berekend in haar voordeel: deze moest gebaseerd zijn op de naakte huurprijs (400 euro), maar werd berekend op basis van de totale huurprijs inclusief water onkosten (410 euro). Omdat het hier maandelijks slechts over een klein bedrag ging besliste X echter om dit zo te laten, omwille van de redelijkheid.
Y stelde X op een correcte manier op de hoogte van de eerste aanpassing van de huurindex (2007), schriftelijk per gewone post (zie bijlage 1). X gaf hier toen onmiddellijk gehoor aan.
Er is dan ook geen enkele reden waarom X moedwillig een tweede aanpassing van de huurindex (2008) "totaal genegeerd" zou hebben. Zij had van deze aanpassing simpelweg geen weet omdat zij er door Y niet van op de hoogte werd gesteld; noch mondeling, noch schriftelijk per gewone post, noch schriftelijk per aangetekend schrijven.
Bovendien had Y, indien zij X daadwerkelijk van de indexaanpassing op de hoogte had gesteld, nog steeds een jaar de mogelijkheid om X er op te wijzen dat die niet aan haar vraag had voldaan. Zij kon hiervoor zelfs rekenen op 3 maanden terugwerkende kracht (huurovereenkomst artikel 4.2, zie bijlage 9). Y heeft X hierover echter nooit gecontacteerd, op welke wijze dan ook.
C) WIJZIGING VAN EIS
Om deze redenen verzoekt de eisende partij, X, aan de vrederechter van het ... om de gedaagde, Y, uitvoerbaar bij vonnis bij voorraad te veroordelen tot het betalen van volgende bedragen aan de eisende partij, X:
- 170 euro achtergehouden huurwaarborg
- 111 euro achtergehouden intresten op de huurwaarborg, gekapitaliseerd ten
belope van 3 jaar
- 360 euro terugbetaling teveel betaalde huur (water onkosten)
- 35 euro terugbetaling gerechtskosten
- 75 euro terugbetaling kosten voor administratie en achternageloop
- alle wettelijke en verwijlintresten verschuldigd op deze bedragen
Hoogachtend,
X"
Uitspraak van de vrederechter: vermits de advocaat van Y niet op de proppen kon komen met een bewijs dat een brief met de aanvraag tot aanpassing van de huurprijs aan X was verstuurd, veroordeelde de rechter Y tot het betalen van volgende bedragen:
- 170 euro achtergehouden huurwaarborg
- 111 euro achtergehouden intresten op de huurwaarborg, gekapitaliseerd ten
belope van 3 jaar
- 180 euro terugbetaling teveel betaalde huur (water onkosten) =
minnelijke schikking
- 17,5 euro terugbetaling gerechtskosten
- 37,5 euro terugbetaling kosten voor administratie en achternageloop
- alle wettelijke en verwijlintresten verschuldigd op deze bedragen
Ik ben zeer blij met deze uitspraak en heb het gevoel dat gerechtigheid is geschied. Mijn dank voor de goede raad op dit forum!