toekomstige huurder annuleert getekend huurcontract

oeps
Topic Starter
Berichten: 115

toekomstige huurder annuleert getekend huurcontract

#1 , 11 okt 2008 19:57

Hallo,
ik zit met een probleem,nl het volgende:

Ik verhuur luxe gemeubelde flatjes op heel korte termijn ,de begin en einddatum staan steeds vermeld in de contractjes.Ook staat er bij dat het contract steeds schriftelijk verlengd kan worden met 1 maand.

Ik had op 18 sept een kandidaat die een contract ondertekend heeft van 2 maanden ingaand vanaf 1 oktober tot 30 november.
Omdat ze geen geld bijhad zijn we samen naar de bank geweest waar ze
een overschrijving gedaan heeft van 1 maand huur plus 1 maand waarborg.
3 dagen daarna laat ze iemand anders bellen om te zeggen dat het niet doorgaat en dat ze ondertussen een aangetekende brief verzonden heeft om het te annuleren.
Toen ik haar daarna zelf belde zei ze dat ze haar bank heeft gebeld om
de betaling van de huur en waarborg tegen te houden,dat is haar blijkbaar
gelukt want er was nog steeds geen spoor van betaling op mijn rekening.
Maar tijdens datzelfde gesprek zei ze dat ze zich toch bedacht had en dat ze het appartement toch zou willen huren. Ik zei dat het oke was voor mij
dus dat was een opluchting dat ik niet opnieuw naar een huurder moest gaan zoeken.
Ondertussen heeft ze nog zeker 3 emails gestuurd (na haar aangetekende opzeggingsbrief) dat ik er zeker van mocht zijn dat het doorgaat en dat ze op 5 oktober zou willen verhuizen
naar het appartement. Ze zei dat ze dan het huurgeld zou betalen op de dag dat ze intrekt (de 5 de).
Toen ik de 5 de oktobernaar haar belde nam ze de telefoon niet op,ik heb haar email gestuurd en ze antwoordde dat ze pas de 9 de zou intrekken.
Je raad het al,de 9 oktober nog geen spoor van haar.
Toen ik haar vandaag belde ( de 11 de) zei ze dat ze geen tijd had om te praten,ze hing op.
Om het verhaal kort te maken,ik heb haar gemaild,gebeld en gezegd dat ik nu geen huurder heb door haar wispelturigheid maar zij beweert nu
dat ze in haar recht is omdat ze een aangetekende brief heeft geschreven
toen op 20 september. Ik heb haar geantwoord dat ze een schadevergoeding mag betalen want dat ik nu geen huurder heb voor de maand die al half om is.
Mijn vraag nu : kan ik een schadevergoeding eisen?

Hier is een stuk uit het huurcontract:

"De huur wordt gesloten voor periode van 2 maanden,te beginnen op 1 okt en eindigend op 30 november. De huurovereenkomst wordt beeindigd mits mondeling overleg door 1 van de partijen,tenminste 1 maand voor het verstrijken van de overeenkomst. Indien de huurder de huurovereenkomst vroegtijdig beeindigt zal een vergoeding moeten betaald worden gelijkgesteld met 2 maanden huur.
De huurtermijn kan telkens verlengd worden met 1 maand. "

Kan er me iemand aub helpen en zeggen of ik iets kan eisen?
Ze heeft aangetekend eerst opgezegd en daarna emails gestuurd waarin ze beloofde om toch te huren en smeekte om het niet aan iemand anders te verhuren.[/u]

Winston
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Winston begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
mapleleiah
Berichten: 1047
Locatie: Izegem

#2 , 12 okt 2008 14:29

Ze heeft een contract getekend ... punt uit! Die bijkomende mails kunt u bewaren als extra bewijs maar zijn niet eens nodig.

Stuur een aangetekende brief waarin u de naleving van het contract (en dus betaling van 2 maanden huur) eist of een betaling van een schadevergoeding.

Indien u geen reactie krijgt, zult u vermoedelijk naar de vrederechter moeten stappen.

Lenny
"I can resist everything except temptation" (Oscar Wilde)

j.demoor
Berichten: 10360

#3 , 13 okt 2008 10:37

“Art.1.§ 1. Deze afdeling is van toepassing op huurovereenkomsten betreffende een woning die de huurder, met uitdrukkelijke of stilzwijgende toestemming van de verhuurder, vanaf de ingenottreding tot zijn hoofdverblijfplaats bestemt...”(Woninghuurwet 20 februari 1991).

‘luxe gemeubelde flatjes’ kunnen dus onder toepassing vallen van de Woninghuurwet.

“Art.12.Behalve als zij er anders over beschikken, zijn de bepalingen van deze afdeling van dwingend recht.”(Woninghuurwet).

Dit houdt in dat er contractueel niet geldig kan van afgeweken worden.

“Art.3...§ 6. In afwijking van § 1 kan de huurovereenkomst schriftelijk worden gesloten voor een duur die korter is dan of gelijk aan drie jaar...Zij kan slechts eenmaal, enkel schriftelijk en onder dezelfde voorwaarden, worden verlengd zonder dat de totale duur van de huur langer dan drie jaar mag zijn.Zij wordt beëindigd mits een van de partijen ten minste drie maanden voor het verstrijken van de in de overeenkomst bepaalde duur een opzegging betekent. Niettegenstaande enig andersluidend beding of andersluidende overeenkomst, wordt bij ontstentenis van een tijdig berekende opzegging of indien de huurder het goed blijft bewonen zonder verzet van de verhuurder, zelfs in de veronderstelling dat een nieuwe huurovereenkomst wordt gesloten tussen dezelfde partijen, de huurovereenkomst geacht te zijn aangegaan voor een duur van negen jaar te rekenen van de datum waarop de aanvankelijke huurovereenkomst van korte duur in werking is getreden en is zij derhalve onderworpen aan de §§ 1 tot 5. In dat geval blijven de huurprijs en de andere voorwaarden dezelfde als die welke bepaald waren in de aanvankelijk gesloten huurovereenkomst van korte duur, zulks onverminderd de toepassing van de artikelen 6 en 7.”(Woninghuurwet).

“Art.1134.Alle overeenkomsten die wettig zijn aangegaan, strekken degenen die deze hebben aangegaan, tot wet. Zij kunnen niet herroepen worden dan met hun WEDERZIJDSE toestemming of op gronden door de wet erkend...”(B.W.=Burgerlijk Wetboek).

Is uw huurovereenkomst wettig aangegaan dan kan de huurder deze niet eenzijdig herroepen.

‘Indien de huurder de huurovereenkomst vroegtijdig beeindigt zal een vergoeding moeten betaald worden gelijkgesteld met 2 maanden huur‘ is een geldig schadebeding.
Ga naar Belgische wetgeving in JUSTEL-databanken van Belgisch Staatsblad. Klik voor WetBOEKEN achter ’Juridische aard’. Op afkondigingsdatum vindt u de overige akten. Inzake FEDERALE fiscale wetgeving zie http://www.fisconetplus.be/

Reclame

oeps
Topic Starter
Berichten: 115

#4 , 13 okt 2008 15:02

Dus als ik het goed begrijp ben ik in mijn recht en zou ik een aangetekende brief moeten terugschrijven nu?
Hoe stel ik die het beste op?
Kan iemand me misschien de brief helpen opstellen?

bedankt alvast voor de antwoorden en hulp!

Terug naar “Huren”