huur korte duur - geen registratie

mick12301
Topic Starter
Berichten: 52

huur korte duur - geen registratie

#1 , 16 nov 2008 17:15

Situatieschets: Huurcontract hoofdverblijfplaats van 1 jaar loopt af op 30/11/08.
Contractueel opzegbaar bij verstrijken van elke periode van 6mnd d.m.v. opzegging ten minste 3 mnd voorafgaand.
Opzeg huurder gebeurde op 10/10/08, met als naar voor geschoven einddatum 31/12/08.
Huurcontract werd niet geregistreerd. Er is geen verlenging besproken.
Welke opzegtermijn geldt in deze?

Winston
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Winston begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
j.demoor
Berichten: 10360

#2 , 18 nov 2008 11:23

“Art.3...§6...Zij wordt beëindigd mits een van de partijen ten minste drie maanden voor het verstrijken van de in de overeenkomst bepaalde duur een opzegging betekent.”(Woninghuurwet 20 februari 1991).

U betekende NIET een opzegging ten minste drie maanden voor het verstrijken van de in de overeenkomst bepaalde duur,zodat uw opzegging NIETIG is.

“Art.3...§ 6. In afwijking van § 1 kan de huurovereenkomst schriftelijk worden gesloten voor een duur die korter is dan of gelijk aan drie jaar...Zij kan slechts eenmaal,enkel schriftelijk...worden verlengd zonder dat de totale duur van de huur langer dan drie jaar mag zijn...niettegenstaande enig andersluidend beding of andersluidende overeenkomst, wordt bij ontstentenis van een tijdig betekende opzegging...de huurovereenkomst geacht te zijn aangegaan voor een duur van negen jaar te rekenen van de datum waarop de aanvankelijke huurovereenkomst van korte duur in werking is getreden...”(Woninghuurwet 20 februari 1991).

Bij ontbreken van opzegging of schriftelijke verlenging gaat de huurovereenkomst op 01/12/2008 over in een huurovereenkomst van negen jaar te rekenen van de datum waarop de aanvankelijke huurovereenkomst in werking is getreden.

Zodra dit gebeurd is geldt : “Art.3...§5...Zolang het huurcontract niet geregistreerd is na de termijn van twee maanden bedoeld in artikel 32, 5°, van het Wetboek der registratie-, hypotheek- en griffierechten, zijn zowel de in het eerste lid bedoelde opzeggingstermijn als de in het tweede lid bedoelde vergoeding niet van toepassing...”(Woninghuurwet 20 februari 1991).

Vergewis u er vooraf van bij de Ontvanger van de Registratie of het contract al dan niet geregistreerd is.

Blijkt het contract inderdaad niet geregistreerd ontruim het huis dan wanneer het u past en geef het meteen terug aan de eigenaar.
[/b]
Ga naar Belgische wetgeving in JUSTEL-databanken van Belgisch Staatsblad. Klik voor WetBOEKEN achter ’Juridische aard’. Op afkondigingsdatum vindt u de overige akten. Inzake FEDERALE fiscale wetgeving zie http://www.fisconetplus.be/

mick12301
Topic Starter
Berichten: 52

#3 , 18 nov 2008 12:33

Het is me nog niet geheel duidelijk (terzijde, ik ben verhuurder): Indien opzeg huurder nietig wegens te laat, en overeenkomst werd geregistreerd na deze ‘nietige opzeg’ huurder maar voor vervaldatum (in deze tussen 10/10/08 en 30/11/08), kan ik er dan vanuit gaan dat art 3&5 niet van toepassing is?
Wat in deze toch wel erg nadelig voor de huurder zou zijn!

Reclame

mick12301
Topic Starter
Berichten: 52

#4 , 15 dec 2008 21:34

Zoals voorheen gesteld heb ik huurder op de hoogte gebracht dat zijn opzeg nietig is, en dus overgedaan moeten worden. De overeenkomst is nu wel geregistreerd en nu zouden toch de opzegmodaliteiten van een 9-jarig contract moeten gelden.

Ik ontvang volgend schrijven van huurder:
'Een overeenkomst van bepaalde duur (1jaar) kan enkel opgezegd worden tegen het verstrijken van de overeengekomen termijn (30/11/08) en dit 3 maanden voorafgaand aan de bepaalde periode (31/08/08). De huurder (10/10/08) noch de verhuurder hebben echter voor het verstrijken van de duur opzeg gegeven. Dit zou betekenen dat het moment van omzetting van het kortlopend contract in 9-jarig contract geschiedt 3 maanden voor afloop van de bepaalde periode. Juist omdat elke opzeg na deze datum te laat is om het kortlopend contract te beeindigen tegen de vervaldag, kan worden gesteld dat de omzetting naar een 9-jarig contract gebeurt op de eerste dag van de derde maand voor het einde van de overeenkomst van korte duur.'
Dit betekent ook dat wanneer de huurovereenkomst niet werd geregistreerd (registratie 17/11/08) de huurder het contract zonder de wettelijke opzegtermijn en schadevergoeding verschuldigd te zijn zoals bepaald door art.3&5 van de woninghuurwet. De opzeg door de huurder eindigt 1 maand na de oorspronkelijk overeengekomen 1-jarige periode (31/12/08, keuze van de huurder) zodat de huurder zich in het 2-de jaar van een 9-jarige huurovereenkomst bevindt. Art 73 van de programmawet van 24/12/2006 is hier van toepassing.'

Wordt dit effectief zo geaccepteerd in de rechtspraak of zijn er tegengestelde uitspraken?

Want dit slaagt m.i. nergens op: Niet registratie van overeenkomst in kortlopend contract wordt gesanctioneerd met een boete, om dan in dit geval vanaf de negende maand plots met terugwerkende kracht zowel beboet als verbreekbaar naar goeddunken van de huurder te zijn?

Terug naar “Huren”