Pagina 1 van 2

Schade door huurders

Geplaatst: 02 dec 2008 14:14
door Yarini
Hier is in t kort mijn verhaal:

Ik ben namelijk een verhuurder en vind nergens enige bond die mij kan helpen met mijn probleem. Ik heb sinds 1 jaar een jong koppel in mijn appartement te Mechelen wonen.
Voor zij erin kwamen was mijn appartement in orde, dat wil zeggen dat alles werkte, niks kapot was en alles proper. Het is een appartement met een tuin aan en zelf de tuin had ik net laten opkuisen, de schoorsteen en de ketel waren net in orde gezet.
Ik had een contract van 1 jaar opgesteld en heb deze 2 maand geleden met een aangetekend schrijven, dat nooit is opgehaald in de post, opgezegd. Ondertussen zijn ze er wel uit maar heb ik nog steeds geen sleutel ontvangen, zij zouden de sleutel binnen in de keuken laten liggen hebben en ik had volgens hen maar een reservesleutel moeten hebben.

Maar dat is niet alles, de ruit van de voordeur is eruit, de ruit van de achterdeur die op de tuin geeft is ook kapot, de tuin is gewoon niet meer om aan te zien, er zijn putten gegraven van wel 50cm diep want ze hadden 2 honden, daar waar er geen putten zijn is het gras nooit afgereden, er liggen wel zeker 10 volle vuilniszakken in de tuin en er staat een oude kapote motorfiets in de tuin, die ik waarschijnlijk nog op eigen kosten naar het containerpark mag doen en dan heb ik het appartement nog van binnen niet gezien.
Ik kan niks afhouden van hun waarborg, want ze hebben gewoon de laatste twee maanden geen huur meer betaald. En dit is blijkbaar een veel voorkomend probleem momenteel.

Kunnen iemand mij enig advies geven om dit in de toekomst te vermijden of waar ik zou terecht kunnen met dit probleem ?

Groetjes Yarini

Geplaatst: 02 dec 2008 14:32
door mapleleiah
Stuur nogmaals een aangetekende brief naar die ex-huurders met daarin de vraag de laatste huur te betalen, hun rommel te komen opkuisen (bv. de motor) en de sleutel af te geven.

Indien daar niet op gereageerd wordt, kunt u naar de vrederechter stappen. Indien uw verhaal klopt, zult u waarschijnlijk in het gelijk gesteld worden. Anderen kunnen u hier eventueel verderhelpen als u na een dergelijke "veroordeling" nog problemen hebt uw geld en schadevergoeding te krijgen.

Lenny

Geplaatst: 02 dec 2008 14:42
door Yarini
Ja maar het probleem is dat ik niet eens weet waar ze nu zijn, ik heb geen enkel adres, ik heb enkel een telefoon/Gsm nummer.

Ik heb gevraagd aan mijn vader, omdat ik zelf in het buitenland woon, met of zonder sleutel maar in aanwezigheid van de wijkagent de woning binnen te gaan om de eventuele schade binnen te laten vaststellen in aanwezigheid van de deze.

En hoe en waar moet ik beginnen om de procedure via de vrederechter in gang te zetten, kan ik eerst telefonisch contact opnemen of via mail aangezien ik zelf niet in Belgie woon. Later kan ik zelf voor een week naar Belgie komen als we voor de vrederechter moeten verschijnen.

Alvast bedankt voor je reactie,

Yarini

Re: Schade door huurders

Geplaatst: 02 dec 2008 14:46
door artemis
Ik ben namelijk een verhuurder en vind nergens enige bond die mij kan helpen met mijn probleem.
Er is de Eigenaarsbond:
http://eigenaarsbond-website.intranette ... temnr=8024

en het Eigenaarssyndicaat:
http://www.aes-snp.be/

Met de eerste heb ik geen ervaring, met de tweede wel en daarvan waren we niet zo tevreden over het juridisch advies.
Je moet wel lidgeld betalen.

Geplaatst: 02 dec 2008 20:12
door mijnhuurder
Ik denk dat je idd maar één optie hebt, en dat is vredegerecht.

Let wel, dit is zeker geen garantie dat je ook maar één eurocent ziet, dit lijken mensen te zijn die het systeem door hebben en iedere keer een jaar op iemand zijn rug leven.

Dus de kans ik groot dat je met een vonnis niet ver gaat geraken (het uitvoeren kost geld, beslag leggen op een kei geeft niet veel soelaas, en er zijn wellicht wachtenden voor u).

Ik probeer een aantal van mijn wedervaren bij te houden op http://mijnhuurder.blogspot.com/2008/12 ... -toch.html.

Geplaatst: 03 dec 2008 01:36
door JohnD
Ik denk dat je idd maar één optie hebt, en dat is vredegerecht.
Die mening ben ik ook toegedaan.
Let wel, dit is zeker geen garantie dat je ook maar één eurocent ziet, dit lijken mensen te zijn die het systeem door hebben en iedere keer een jaar op iemand zijn rug leven.
Dat weet ik zo noch niet, en ik denk dat ik me dan maar eens moet verdiepen in de ervaringen van een verhuurder om te weten te komen wat die zoal allemaal meemaken. Feit is echter dat er mensen van biezonder kwade wil zitten aan beide kanten van de barriere. Op dit forum, dat trouwens voor beide kampen toegankelijk is, zal je echter meer over verhuurders horen klagen dan viceversa. En bij het kamp van de verhuurders mogen we dan zeker de immobilienkantoren rekenen, waar de meeste huurders blijkbaar nog meer last van hebben dan van hun verhuurders. De huurders vergeten echter steeds dat dat soort lui maar een doel voor ogen hebben en dat is hun klient (de verhuurder) tevreden te stellen en diens zakken en terzelfdertijd nog meer hun eigen zakken te vullen, ondertussen zelfs nog de huurder te pluimen, en daar zijn blijkbaar nog alle middelen goed voor. En daar zou ik zelfs een blog kunnen over beginnen.
Ik probeer een aantal van mijn wedervaren bij te houden op http://mijnhuurder.blogspot.com/2008/12 ... -toch.html.
Dat zullen we hier op dit forum zeker eens consulteren.

Overigens .. leuke lidnaam, zo weten we ineens tot welke groep je behoort. Nu nog wachten op iemand met de naam "mijn verhuurder" en de lijst is kompleet. Spijtig dat ik destijds niet op dat gedacht gekomen was.

Geplaatst: 04 dec 2008 13:59
door j.demoor
“1031.De huurder houdt voorlopig andermans zaak. Na het einde van het contract moet hij de zaak aan de verhuurder teruggeven..."(DEKKERS,R.,Handboek Burgerlijk Recht,Brussel Bruylant 1971,p.581).

“Art.1731.§ 1. Indien geen omstandige plaatsbeschrijving is opgemaakt, wordt vermoed dat de huurder het gehuurde goed ontvangen heeft in dezelfde staat als waarin het zich bevindt op het einde van de huurovereenkomst, behoudens tegenbewijs, dat door alle middelen kan worden geleverd.§ 2. Indien tussen verhuurder en huurder een omstandige plaatsbeschrijving is opgemaakt, moet de huurder het goed teruggeven zoals hij het, volgens die beschrijving, ontvangen heeft, met uitzondering van hetgeen door ouderdom of overmacht is teniet gegaan of beschadigd.”(Burgerlijk Wetboek).

“Art.1344bis.Onder voorbehoud van...kan elke vordering inzake de huur van goederen worden ingeleid bij verzoekschrift, neergelegd ter griffie van het vredegerecht. Het verzoekschrift vermeld, op straffe van nietigheid :...”(Gerechtelijk Wetboek).

Onder punt 4° het onderwerp vermeldt u :
- teruggave van het verhuurde goed onder verbeurte van een dwangsom gelijk aan de prijs van twee maanden huur per maand niet-teruggave;
- betaling van twee maanden achterstallige huur tegen de prijs van ..........euro per maand;
-voorbehoud verlenen inzake de staat waarin het verhuurde goed teruggegeven wordt en met toelating de staat van het verhuurde goed te laten vaststellen door een gerechtsdeurwaarder bij onwil van de huurder.

Zie verder http://www.Vredegerecht.be > Formulieren of ga naar de griffie van het Vredegerecht en vraag daartoe een papieren formulier. U kan dit verzoekschrift in principe indienen zonder advocaat.

Desnoods kopieert u de tekst van art.1344bis Ger.W. en gebruikt u deze als invulformulier.

In de toekomst KAN u vooraleer te verhuren:
-kopie vragen van vorig huurcontract en contact opnemen met die verhuurder;
-een bewijs van goed gedrag en zeden vragen;
-kopie vragen van de jongste loonbrief zodat u kan nagaan of de huishuur groter/kleiner is dan 1/3 inkomen. Tevens weet u dan bij wie u onder derden beslag kan leggen bij eventuele veroordeling tot betalen;.
-een “Akte van Loonoverdracht” toevoegen aan de huurovereenkomst;

Geplaatst: 04 dec 2008 14:21
door artemis
-een “Akte van Loonoverdracht” toevoegen aan de huurovereenkomst;
Beste j.demoor,

Ik heb moeten opzoeken wat dat was, want kende het niet.

Is het wel wettelijk toegestaan om zoiets te vragen?

Geplaatst: 04 dec 2008 22:50
door mijnhuurder
@JohnD : dank u :-)

Ik ben idd verhuurder, en ofwel heb ik veel tegenslag ofwel is het een gemiddelde, maar ik ben de "gelukkige" eigenaar van een aantal vonnisen liggen die vrij waardeloos blijken te zijn (in % gok ik op een 10% van mijn huurcontracten die ik al gehad heb voor bewoning).

Als er interesse is wil ik daar gerust wel wat meer over vertellen, maar als ik dan huurders teveel goede raad geef ....

Terzijde, de meeste immo-kantoren en mensen die optreden als syndicus zijn niks waard, en uit mijn eenzijdige ervaring zeker niet er op uit om de zakken van de verhuurder te vullen.

@J.demoor: het verhaal van die "afstand van overdracht" intrigeert me sterk.

Geplaatst: 05 dec 2008 01:19
door analice
' kopie vragen van vorig huurcontract en contact opnemen met verhuurder '

Als de kandidaat-huurder een wanbetaler of slechte huurder is, zal je zelden van de vorige verhuurder objectieve informatie verkrijgen. Die doet er immers alles aan om de desbetreffende huurder zo vlug mogelijk uit zijn eigendom te hebben. Ik heb ooit meegemaakt dat een verhuurder met zijn firmawagen zijn ex-huurder hielp verhuizen. Enkele weken later had ik begrepen waarom hij zo bereidwillig was. Dat noemen ze dan een leugentje om bestwil !
Bij ernstige kandidaat-huurders breng ik steeds de betaling ter sprake ( via domiciliëring) Voor de meesten geen probleem, ze bevestigen dat de betaling van hun huidige huishuur ook zo geschiedt. Maar als je dan naar bankuittreksels vraagt die de betalingen van de 3 laatste maanden bewijzen( al de rest kunnen ze doorstrepen), dan vallen de leugenaars door de mand.
Ofwel zijn ze plots toch niet meer zo erg geïnteresseerd..., ofwel zijn ze onlangs van bank veranderd..., ofwel is er weer een vergissing geweest van de bank....???? Op dat moment weet ik genoeg en trek ik mijn conclusies.

Geplaatst: 05 dec 2008 10:02
door artemis
In de toekomst KAN u vooraleer te verhuren:
-kopie vragen van vorig huurcontract en contact opnemen met die verhuurder;
-een bewijs van goed gedrag en zeden vragen;
-kopie vragen van de jongste loonbrief zodat u kan nagaan of de huishuur groter/kleiner is dan 1/3 inkomen. Tevens weet u dan bij wie u onder derden beslag kan leggen bij eventuele veroordeling tot betalen;.
-een “Akte van Loonoverdracht” toevoegen aan de huurovereenkomst;
In vergelijking met sommige anderen hier is mijn ervaring als verhuurder beperkt, toch hebben wij ook al slechte ervaringen gehad. Maar door het ganse lijstje van hierboven te vragen vraag ik me af of je daarmee ook niet de 'goede kandidaten' afschrikt. Ik ben zelf jarenlang huurder geweest en als ze mij een bewijs van goed gedrag en zeden zouden vragen, dan zou ik toch wel eens mijn wenkbrauwen fronsen..

Ik probeer ook een beetje op mijn intuitie af te gaan en hoe twijfelachtiger mij iemand voorkomt, hoe meer ik zal geneigd zijn naar referenties te vragen.

Analice, dat was een goede tip. Overigens heeft niet iedereen een 'vorige verhuurder', zo is onze jongste huurder (nu pas ingetrokken) voor de eerste keer zelfstandig gaan wonen. Wij hebben hem enkel loonbriefjes gevraagd. Andere van onze huurders (en ex-huurders) leven van een uitkering, maar dat mag zeker niet altijd gezien worden als een reden waarom het niet goed zou gaan.
Nu ja, als je studio's verhuurt (lees: quasi de goedkoopste woningen op de markt) in hartje stad, dan weet je dat de modale burger met gemiddeld inkomen daar minder interesse in heeft, wegens te klein.
Maar dat filteren is idd moeilijk, zeker tussen onze kandidaten.

Geplaatst: 06 dec 2008 15:29
door JohnD
Als er interesse is wil ik daar gerust wel wat meer over vertellen, maar als ik dan huurders teveel goede raad geef ....
Ik ben een en al oor
Terzijde, de meeste immo-kantoren en mensen die optreden als syndicus zijn niks waard, en uit mijn eenzijdige ervaring zeker niet er op uit om de zakken van de verhuurder te vullen.
Het eerste wat je zegt, zou kunnen, want is het nu uit domheid dat ze zulke flaters begaan, uit hebzucht, of juist uit een positie van overmacht; dat heb ik nog niet kunnen uitmaken tot hiertoe. Maar hun zakken en die van de verhuurder vullen daar ben ik 100% zeker van; ik moet hier dan ook weer toegeven dat het louter toevallig kan zijn dat ze de zakken van de verhuurder vullen omdat ze misschien minder weten van huurwetgeving dan een normale verhuurder voor mogelijk acht.

Want als je als immokantoor een aantal zaken in een huurkontrakt zet die onwettellijk zijn, maar die door een onwetende huurder gewoon gevolgd worden omdat deze misschien niet beter weet en denkt, ik heb getekend dus ben ik verplicht het na te leven, kan ik niet uitmaken of dat door domheid of xtra geslepenheid word gedaan. Stel je zet in een huurkontrakt dat de waarborg 4 maanden is, en die huurder betaald dat, zonder dat hij weet dat dit onwettellijk is; is er geen vuiltje aan de lucht, en dient dit enkel bij ontdekking terug betaald te worden eventueel met interest. Niemand word echter gestraft.

Een analoog voorbeeld in de arbeidswetgeving zal dit duidellijk maken. Stel je krijgt een onmiddellijk ontslag van je werkgever en je kan zo zien dat dit ongemotiveerd is, ookal omdat de RVA in deze een beslissing in jouw voordeel heeft genomen en beslist heeft dat het een onwettig onmiddellijk ontslag was. Ondertussen heeft de werkgever toch maar zo gehandeld en kan hij zelfs failliet gaan tegen de tijd dat er een jaar later een vonnis is. De werkgever die dan in het ongelijk word gesteld, moet op dat ogenblik enkel de wettige opzeg betalen met interest. Hij word niet gesanctioneerd.

Geplaatst: 06 dec 2008 16:47
door Bart
Terzijde, de meeste immo-kantoren en mensen die optreden als syndicus zijn niks waard, en uit mijn eenzijdige ervaring zeker niet er op uit om de zakken van de verhuurder te vullen.
Onzin.

Geplaatst: 06 dec 2008 18:00
door Franciscus
... als u in het buitenland woont kan u altijd een volmacht geven aan vb uw vader

ik vermoed dat u wel verzekeringen hebt voor uw woning - ook rechtsbijstand - dan kan je een advocaat aanduiden en die zal dan in uw naam de zaak verderzetten - desnoods met een volmachthouder ( uw vader) als tussenpersoon

Geplaatst: 06 dec 2008 19:07
door JohnD
Terzijde, de meeste immo-kantoren en mensen die optreden als syndicus zijn niks waard, en uit mijn eenzijdige ervaring zeker niet er op uit om de zakken van de verhuurder te vullen.
Onzin
LOL, Misschien heeft mijnverhuurder nog geen immokantoor tegengekomen dat "niet koosjer" werkt, maar enkel de doodeerlijke die toch wel heel moeilijk te vinden zijn denk ik. Het hangt er natuurlijk vanaf hoe de term "niets waard" dient geinterpreteerd te worden en vooral vanuit wiens standpunt. Moest ik een verhuurder zijn en met een immokantoor werken dat er niet alleen het maximum, maar zelfs iets meer uithaalt zou ik het zelfs als een heel goed bestempelen, en hoe meer het zelfs alle regels en wetten aan zijn laars en lapt en er nog mee wegkomt ook, des te beter.
En ik begrijp het nog enigszins ook (evenwel zonder het goed te praten natuurlijk), want zij zijn immers gewoon van met bedragen te werken die honderden malen hoger liggen (verkoop woningen) dan de bedragen waarvan sprake in een huurder-verhuurder relatie.