Pagina 1 van 1

lekkende dakgoot

Geplaatst: 10 dec 2008 19:17
door soli
Ik woon nu reeds ruim 2 jaar in mijn gehuurd gelijkvloers-appartement. Al van toen ik er ben ingetrokken, lekte de dakgoot.
Ondertussen is het er allerminst op verbeterd. De goot lekt nu op drie plaatsen, en het lijkt steeds meer op opengedraaide kraantjes. Als het stil is 's nachts, en het regent lichtjes, dan hoor ik het ongelooflijk pletsen. Hierdoor wordt ik regelmatig wakker. Ook de bloemen op de vensterbakken onder de lekken staan er maar verwaarloosd bij wegens te nat.

Dit is in die twee jaar reeds meerdere malen mondeling, schriftelijk en per e-mail gemeld aan de verhuurder, maar hier is nog nooit iets aan gedaan.

Ik heb ondertussen ook gemeld dat we schimmelplekken heb rond enkele vensters binnen. De verhuurder beweert dat dit mijn schuld is omdat ik zouden koken zonder dampkap, en niet verlucht na het douchen.
Het valt echter wel op dat de schimmelplekken vooral rond de vensters onder de lekken zitten.

Ik krijg telkens het antwoord dat ik er toch geen last van heb, omdat ik op het gelijkvloers woon.

Is er een manier om met lichte aandrang de verhuurder te verzoeken (verplichten) om het nodige te doen?

Geplaatst: 12 dec 2008 11:22
door j.demoor
“.Art.1719.De verhuurder is, uit de aard van het contract, en zonder dat daartoe enig bijzonder beding nodig is, verplicht :...2°.Dat goed in zodanige staat te onderhouden dat het kan dienen tot het gebruik waartoe het verhuurd is...Art.1720.De verhuurder is verplicht het goed in alle opzichten in goede staat van onderhoud te leveren. Hij moet daaraan gedurende de huurtijd alle herstellingen doen, die nodig mochten worden, behalve de herstellingen ten laste van de huurder.”(B.W.=Burgerlijk Wetboek).

Een bij levering van de huurwoning lekkende dakgoot vergt geen herstelling ten laste van de huurder.

"De verhuurder kan de huurder niet dwingen zijn verplichtingen na te komen indien hij zelf de zijne niet nakomt"(Cass. 26 juli 1844,Pas. 1844,I,226).

‘De huurder kan de betaling van zijn huurgelden opschorten,zolang de verhuurder zijn onderhoudsverplichtingen (art.1719,1720 B.W.) niet uitvoert. De toepassing van de exceptio non adimpleti contractus is gepast,omdat de huurovereenkomst een wederkerige overeenkomst is waarbij een partij geen rechten kan doen gelden zonder tot enige correlatieve verplichting te zijn gehouden‘(Rb.Kortrijk 9 oktober 1984,T.R.D.-dossier 1988-1,7,noot).

‘Alhoewel geen formele ingebrekestelling nodig is om de exceptie van niet-uitvoering te kunnen inroepen,vereisen de regels van de goede trouw toch dat de tegenpartij op de hoogte is dat van haar de uitvoering van een verbintenis wordt gevraagd en dat in afwachting de eigen verbintenis wordt opgeschort.’(Kh.Dendermonde 11 maart 1993,Intern.Vervoerr. 1994,362).

Maan uw verhuurder aangetekend aan uw dakgoot onverwijld en degelijk te herstellen. Deel hem daarin mee dat u na het verstrijken van een door u daarin te bepalen redelijke termijn de betaling van een proportioneel deel van de huur opschort.

“Art.15.§ 1. Onverminderd de toepassing van artikel 135 van de Nieuwe Gemeentewet, kan de burgemeester, op eigen initiatief of op verzoek, een woning die niet beantwoordt aan de in artikel 5 bedoelde normen of aan de vereisten van stabiliteit, bouwfysica, veiligheid of minimaal comfort, bedoeld in artikel 31 van het decreet op de heffing ter bestrijding van leegstand en verkrotting bij besluit ongeschikt of onbewoonbaar verklaren, op voorwaarde dat de gewestelijk ambtenaar de ongeschikt- of onbewoonbaarverklaring heeft geadviseerd en na de eigenaar en de bewoner te hebben gehoord. De burgemeester neemt in dat geval alle maatregelen die hij noodzakelijk acht ter uitvoering van het besluit.”(15 JULI 1997. - Decreet houdende de Vlaamse Wooncode).

U kan dus ook voornoemd verzoek richten tot de burgemeester.