Pagina 1 van 1

plaatsbeschrijving

Geplaatst: 29 mei 2006 11:50
door mamake
Wij gaan verhuizen begin juni.
Wij zitten met 3 maand opzeg (weeral tegenslag financieel) :cry:
Nu zei de huisbaas ja en dan gebeurt er een plaatsbeschrijving waar ik op antwoord dat dat niet redelijk is want toen wij hier zijn komen wonen heeft de vorige verhuurder dar ook niet gedaan.
Dus krijgen wij nu alle schade op ons botten? :twisted:

Kortom nu ineens (als het voor hem op geld aankomt) moet alles volgens het boekske en zijn appartement is ook niet veilig (co gevaar,gas geur etc...hij weet dat en zijn antwoord was steeds ik kan pas veranderingen doen als het appartement leeg staat..

Geplaatst: 29 mei 2006 13:09
door Anke
Beste,

Uittreksel Burgerlijk Wetboek :

Art. 1730. ? 1. Elke partij kan eisen dat, op tegenspraak en voor gemeenschappelijke rekening, een omstandige plaatsbeschrijving wordt opgemaakt. Deze plaatsbeschrijving wordt opgemaakt ofwel gedurende de tijd dat de plaatsen niet in gebruik zijn, ofwel gedurende de eerste maand dat ze gebruikt worden wanneer de huurtijd een jaar of meer bedraagt, of gedurende de eerste vijftien dagen van gebruik wanneer de huurtijd minder dan een jaar bedraagt.
Bereiken de partijen geen overeenstemming, dan wijst de vrederechter, bij wie de zaak aanhangig wordt gemaakt met een verzoekschrift ingediend voor het verstrijken van de termijn van ??n maand of van vijftien dagen naargelang van het geval, een deskundige aan die de plaatsbeschrijving opmaakt. Het vonnis is uitvoerbaar niettegenstaande verzet en is niet vatbaar voor hoger beroep. ? 2. Indien in de gehuurde plaatsen belangrijke wijzigingen zijn aangebracht nadat de plaatsbeschrijving is opgemaakt kan elke partij eisen dat op tegenspraak en voor gemeenschappelijke rekening een bijvoegsel bij de plaatsbeschrijving wordt opgemaakt.
Wordt geen overeenstemming bereikt, dan is de in paragraaf 1 voorgeschreven procedure van toepassing, behalve wat de termijnen betreft.
? 3. De contractuele bepalingen welke in strijd zijn met de paragrafen 1 en 2 zijn nietig.
? 4. Dit artikel is niet van toepassing op de pacht.
Art. 1731. ? 1. Indien geen omstandige plaatsbeschrijving is opgemaakt, wordt vermoed dat de huurder het gehuurde goed ontvangen heeft in dezelfde staat als waarin het zich bevindt op het einde van de huurovereenkomst, behoudens tegenbewijs, dat door alle middelen kan worden geleverd. ? 2. Indien tussen verhuurder en huurder een omstandige plaatsbeschrijving is opgemaakt, moet de huurder het goed teruggeven zoals hij het, volgens die beschrijving, ontvangen heeft, met uitzondering van hetgeen door ouderdom of overmacht is teniet gegaan of beschadigd.
Art. 1732. Hij is aansprakelijk voor de beschadigingen of de verliezen die gedurende zijn huurtijd ontstaan, tenzij hij bewijst dat die buiten zijn schuld hebben plaatsgehad.
Art. 1733. Hij is aansprakelijk voor brand, tenzij hij bewijst dat de brand buiten zijn schuld is ontstaan.
Art. 1734. Opgeheven
Art. 1735. De huurder is aansprakelijk voor de beschadigingen en de verliezen die ontstaan door toedoen van zijn huisgenoten of van zijn onderhuurders.

Geplaatst: 29 mei 2006 15:53
door Fresh
:lol: nice going anke, hiermee weet rechtzoekende al veel meer.

@mamake: wanneer er zoals in uw geval geen plaatsbeschrijving is opgemaakt bij de aanvang van de huur, is dat vooral dikke pech voor de huisbaas die in dit geval geen enkele schade meer zal kunnen verhalen op u, behoudens tegenbewijs uiteraard, wat in de praktijk zeer moeilijk, zo niet onmogelijk te bewijzen is.

Geplaatst: 29 mei 2006 16:23
door Anke
... is dat vooral dikke pech voor de huisbaas die in dit geval geen enkele schade meer zal kunnen verhalen op u ...

Geachte,

Uw interpretatie raakt noch kant noch wal en is bovendien misleidend voor rechtzoekende.

In uw gedachtegang gelden misschien andere wetten en regels, maar hier is het nog altijd zo dat de fungerende wetgeving zege viert.

Indien GEEN plaatsbescherming voor handen is, is volgende tekst van toepassing :

Art. 1731. Burgerlijk Wetboek
? 1. Indien geen omstandige plaatsbeschrijving is opgemaakt, wordt vermoed dat de huurder het gehuurde goed ontvangen heeft in dezelfde staat als waarin het zich bevindt op het einde van de huurovereenkomst, behoudens tegenbewijs, dat door alle middelen kan worden geleverd.


Heb dit zeer recent bewezen door middel van foto's, getuigen, ...

Geplaatst: 29 mei 2006 18:00
door mamake
dus we zijn veilig?
want wij hebben hier een gat in de muur van de deurklink (is een valse muur) dat al was van de vorige huurder.

Ook zitten we nog met een probleem dat ik hier kwam wonen toen mijn vorige verhuurder nog verhuurde en niet mijn huidige

Geplaatst: 29 mei 2006 18:19
door Anke
Beste,

Ik zou niet durven stellen dat u op beide oren kunt slapen.

Wanneer kan bewezen worden dat u aansprakelijk bent voor het gat in de muur, zal u ervoor dienen te zorgen dat de muur terug in zijn oorspronkelijke staat hersteld wordt.

Met de eigenaars wissel heeft u niets te maken.

Geplaatst: 29 mei 2006 18:33
door mamake
dus ik moet voor de vorige huurder opdraaien? :twisted:

Geplaatst: 29 mei 2006 18:42
door Anke
Beste,

Wanneer BEWEZEN KAN WORDEN dat u het gat in de muur gemaakt hebt, zal u ervoor moeten opdraaien, anders niet.

Een omstandige plaatsbeschrijving is dus niet alleen goed voor de verhuurder (zoals Fresh liet uitschijnen), maar OOK voor de huurder.