Pagina 1 van 1

achterstallige huur en ontbinding van de huurovereenkomst

Geplaatst: 02 mei 2009 15:52
door valieske
Gedurende een half jaar verhuur ik een woning via een een immokantoor aan een VZW. Het immokantoor krijgt hiervoor een maandelijke commisie en staat in voor bemiddeling met de huurder, innen van de huurgelden, de aanmaningen bij niet-betaling, boetes, minnelijke schikking.

Reeds vanaf het in voegen treden van deze overeenkomst, werden de huurgelden zeer onregelmatig betaald. Vandaag zit ik bovendien met een achterstal van 4 maanden huur of bijna 3000€.

Ondanks het feit dat het immokantoor beweert er alles aan te doen (aanmaningen, boetes,...) om de situatie recht te trekken en een oplossing te zoeken, komt er geen schot in de zaak. Intussen weten ze me wel te vertellen dat de VZW met schulden zit en dat de voorzitter de afspraken voor onderlinge bemiddeling met het kantoor niet nakomt.

Aangezien ik nu een onmiddellijke ontbinding van de huurovereenkomst wens (het heeft al te lang geduurd), heb ik het immokantoor, per aangetekend schrijven,opdracht gegeven zo snel mogelijk over te gaan tot een minnelijke schikking voor het vredegerecht. Om de zaak te bespoedigen werd hierbij vermeld dat eventuele bewezen schade (niet verhuring zolang de huidige huurder er in zit) door nalatigheid tot oproeping zal trachten verhaald te worden op het kantoor.

Inmiddels heb ik advies ingewonnen via de juridische eerstelijns bijstand. Deze adviseren me de VZW onmiddellijk zelf te dagvaarden (ongeacht minnelijke schikking nu een opdracht is voor het immokantoor of niet) voor het vredegerecht om zo via een verkorte procedure de ontbinding van de huur af te dwingen. Bovendien raden ze me aan een advocaat onder de arm te nemen.

Vandaag is mijn plan om:

als eigenaar van de woning de VZW rechtstreeks, per aangetekend schrijven, aan te manen tot betaling binnen de 7 werkdagen

het immokantoor de nodige schriftelijke bewijzen te laten leveren dat ze hun job correct hebben uitgevoerd. Stel dat ze geen aanmaningen,...verstuurd hebben, terwijl ze dit wel beweren....

een advocaat te nemen om op basis van mijn aanmaning ( en deze van het immokantoor als die bestaan) de VZW te dagvaarden.

het immokantoor op het matje te roepen als mocht blijken dat ze hun job niet correct hebben uitgevoerd en eventuele schade op hen trachten verhalen.

Is er iemand die vertrouwd is met gelijksoortige situaties of dit ook heeft meegemaakt? Alle input is welkom

Geplaatst: 04 mei 2009 10:51
door Vandebos
Bij een handelshuur raad ik u aan om onmiddelijk stap 3 te nemen, de advocaat. Laat deze alle stappen ondernemen. Handelshuurwetgeving is een enrom complexe materie die in uw geval nog eens bemoeilijkt wordt door een VZW (rechtspersoonlijkheid...)

Als U uw schrijven aan de verkeerde entiteit richt en uw advocaat bouwt op basis hiervan zijn zaak uit, dan zit u pas goed in de problemen.