Pagina 1 van 1

gedwongen samenwonen omwille van domicilie

Geplaatst: 05 okt 2009 13:26
door erwin M
Ik bewoon sinds kort een appartement + atelier in een losstaand industrieel bijgebouw waarvan de eigenaars/verhuurders in het hoofdgebouw wonen. Nu wil de gemeente mij inschrijven op het adres en huisnummer van de eigenaars. Dus feitelijk als "samenwonend". Reden hiervoor is dat aan het atelier geen apart huisnummer is toegekend en mijn "feitelijke woonsituatie" (wet bevolkingsregister 18jun1992) volgens de gemeente dusdanig geïnterpreteerd dient te worden dat ik samenwonend ben met de eigenaars en dus deel uitmaak van hun gezin, met alle juridische (aansprakelijkheids)gevolgen van dien.

Op welke basis kan ik dit gedwongen samenwonen weigeren en toch mijn recht op domicilie hier doen gelden?

ter info: Het appartement is reeds door de vorige eigenaar conform de hedendaagse normen gebouwd en ingericht in een deel van het industrieel bijgebouw, echter zonder dat hiervoor een stedenbouwkundige vergunning gegeven werd. Het is dus een onvergund appartement in een vergund industrieel gebouw.

Geplaatst: 05 okt 2009 13:56
door roharro
Voor een groot deel werd deze vraag m.i. reeds beantwoord in een andere thread.

U kunt de toepassing van de vigerende wetgeving niet weigeren. En die wetgeving is kristalhelder: geen domiciliering mogelijk in een pand (in dit geval een industrieel pand) dat officieel niet in aanmerking komt voor bewoning.

Enig mogelijke uitweg: de verhuurder/eigenaar onderneemt de nodige stappen om dit deel van zijn eigendom af te splitsen van het hoofdgebouw.

Maar u kunt in dit verband zelf niets eisen, weigeren of opleggen. Alleen weigeren dit deel van het pand te huren.