Pagina 1 van 1

Uitzetting sociale woning

Geplaatst: 29 dec 2009 12:29
door Nyhhyn
Mijn zuster moet voor het einde van de maand januari uit haar sociale woning.

Ze woont er nu ongeveer 10 jaar samen met haar drie kleine kinderen.

In die 10 jaar is ze al twee maal voor de vrederechter moeten verschijnen wegens achterstand van haar huishuur. (Wist hier niet van) Telkens kwam ze er gelukkig vanaf door een verzoening (of hoe noemt dat) en dus de huur achterstand door middel van een afbetalingsregeling kon afbetalen.

Nu moest ze opnieuw in december voor de rechter verschijnen. Het OCMW had haar aangeraden naar een schuldbemiddelaar te gaan. Wat ze dan ook deed want ze zag het niet meer zitten ook omdat ze met veel ziekenhuis kosten zat en steeds deurwaarders over te vloer kreeg.

De schuldbemiddelaar ging akkoord om haar te helpen maar haar dossier moest nog goedgekeurd worden.

Ze heeft daarom al haar brieven aan haar afgegeven en ook de brief wanneer ze moest voorkomen.

Maar nu heeft ze zich van datum vergist en is ze zich twee dagen te laat komen aanmelden. Hierdoor is ze veroordeeld met verstek. En is het contract verbroken.

Ondertussen heeft ze voordat ze moest voorkomen al haar schulden betaald. Ook de huur die ze deze maand voor de 5de moest betalen heeft ze betaald. Ook de gerechtskosten heeft ze al betaald. En ook de huur die ze voor de 5de januari moet betalen is al betaald. En ook haar dossier bij de schuldbemiddelaar is goedgekeurd.

Nu gaat ze in beroep op aanraden van het OCMW en haar schuldbemiddelaar die tevens een advocate is tegen de uitspraak.

Mijn vraag is nu hoeveel kans ze maakt nu dat ze geen huurschulden meer heeft en ze met een schuldbemiddelaar is dit er voor zorgt dat het huurgeld altijd op tijd zal betaald zijn?

Volgens de huisvestingsmaatschappij is een schuldbemiddelaar geen zekerheid voor betaling. En volgens hen mogen ze wanneer de vrederechter het huurcontract verbroken heeft dit niet meer verhuren aan dezelfde huurder.

Maakt ze een goede kans om er te mogen blijven wonen en dat de vrederechter de verbreking van het contract ongedaan maakt?

Alvast bedankt.

Mvg

Nyhhyn

Geplaatst: 30 dec 2009 12:48
door JohnD
Heel dat sociale huurgedoe schijnt op de een of andere manier aan een hele boel huurwetten te ontsnappen. Mij interessert het ook om te weten hoe dat zit en waarom die kontrakten niet onderworpen zijn aan de huurwet.

Gisteren nog gehoord van iemand (en volgens deze bron nog schriftellijk wit op zwart op papier) die 6,5 m. huurwaarborg (!?) moest betalen (normaal 2m. voor niet-sociale huurwoningen !!).

En .... de helft van de grootte van het bedrag van haar huishuur gaat maandellijks ook naar "algemene kosten".

De huishuur was wel slechts €124, maar dat er dan zo'n €60 per maand aangerekend word aan algemene kosten (exclusief gas en electriciteit en water dan nog wel).

Resultaat: de persoon die dakloos was voordien, heeft een lening bij het OCMW moeten afsluiten, en zit nu terug in de schulden.

Complete Far-West verhalen als je't mij vraagt.

Geplaatst: 30 dec 2009 13:21
door tianneke
Mijn ervaring met een sociale huurmaatschappij is dat ze hun eigen regels hanteren en de huurwet negeren...is men het niet met ze eens, dan wordt men voor het vredegerecht gedaagd. Aangezien de meeste mensen die bij hen huren dat niet zien zitten, betalen de huurders alle kosten die hen aangerekend worden (ook al is er weinig tot geen transparantie)...

Geplaatst: 15 jan 2010 12:14
door Nyhhyn
De advocate van mijn zus heeft dus bijna twee weken geleden beroep aangetekend maar we moeten nu wachten op de brief wanneer ze terug moet voorkomen. Maar we zijn nu al halfweg deze maand en op het einde van de maand moet ze eruit.

Kunnen ze haar er nu uitzetten voordat het opnieuw is voorgekomen?

En wat zijn haar kansen op slagen? Want als ze op de privé markt terrecht komt dan help het ocmw en de advocaat niet meer met het bugetbeheer omdat ze dan te veel huur moet betalen en ze dan niet genoeg geld meer overheeft om de rest van haar schulden te betalen en te leven.

Alvast bedankt.