Pagina 1 van 1

huurders met kindje van 6 maand en veeeeel problemen

Geplaatst: 24 okt 2006 15:31
door lunaatje5
Hoi,

Toen ik 7 maand zwanger was huurden wij partikulier een woonst. Voor het contract in ging waren er duidelijk wat problemen aan de woonst maar die zouden tegen de ingang van het contract in orde gezet worden.

1 februari gaat ons contract in, daar aangekomen is het huis nog bewoond door de eigenaar, zijn vrouw en 3 kinderen, 4 grote honden en een deel poezen . Pas op 24 februari kunnen wij er in en moeten nog hopen en hopen afval, uitwerpselen, pis en rommel verwijderen alvorens het leefbaar is.

Helaas zijn ook de gebreken niet opgelost, is de indeling veranderd (2 woonst en plots een stuk kleiner geworden) enz. maar er wordt ons beloofd dat dit alles in de komende dagen (misschien wat langer) opgelost zal zijn.

- de eerste 5 maand geen badkamer, we mogen wel de badkamer van de buren gaan gebruiken (bewoner is zijn zoon) die alles behalve hygienisch is, echt te vies voor woorden

- we werden verplicht de 3 maand waarborg gewoon aan hem te betalen, niet via een geblokkeerde huurwaarborg rekening, waar wij op aandrongen.

komt nog bij dat er geen plaatsbeschrijving wordt opgemaakt, achteraf gezien mogelijks met voorbedachte rade om de borg in te houden die toch op zijn rekening staat en wellicht al lang verdwenen is gezien hij schulden had bij telenet, luminus enz

we moeten voor 1200 liter mazout betalen aan hem, 4 weken later komt hij zeggen dat de mazout op is. misschien is er gewoon niks in gedaan en wij hebben wel 1200 liter betaald, ons geld zien we dus niet terug

de mazoutton is niet gekeurd, bevat geen stop

in de living is een raam kapot, er hangt karton voor, 8 maand later nog steeds

onze voordeur en tussendeur heeft geen slot, als wij weg gaan kunnen wij dus niks afsluiten, nu na 8 maand nog steeds niet. De deuren zijn zo oud dat wij er zelf in brico en gamma geen passend slot voor vinden, die bestaan niet meer en de andere modellen passen niet in de voorziene opening in de deur.

in de badkamer hangt als schakelaar voor het licht een ijzeren plaat vol met kabeltjes uit de muur te bengelen, als je het licht aan doet vonkt het en meestal valt de stroom dan uit

de leiding van de wc lekt, het is een soepele leiding, als je er per ongeluk tegen komt spuit het water tot aan het plafond. door dat lek is het hout naar de kelder (dat keldergat is gewoon in de badkamer) al volledig nat en beschimmeld.ik liep er na mijn bevalling een baarmoederontsteking op en tijdens de zwangerschap een blaasontsteking

het bad staat er nu maar het warm water heeft een TIJDELIJKE boiler, als we de kraan open draaien krijgen we 10 cm water en dan terug koud water, we moeten het verder vullen met emmers uit de keuken

onze badkamer heeft nog geen deur en kijkt uit in de living met open keuken, leuk als er bezoek is, dan kan je dus niet naar de wc want iedereen ziet je zitten

In juli moest ik 175 euro voor onderhoudt van de ketel betalen, hij heeft dat zelf uitgevoerd zegt hij. als je rekend dat dit een 2woonst is, is dat dus 350 euro voor een zelf uitgevoerd onderhoud aan een ketel.
Ik heb dit niet betaald en daar dreigt hij nu mee

Gezien ik in het begin hoogzwanger was en het emotioneel niet aankon om op mijn laatste weken en dagen nog al die instanties te betrekken en dan nog te moeten verhuizen enz bleven we de goede woorden en beloftes nog maar even geloven en hoopten we op beterschap. gezien de verhuurder hier ook gewoon altijd kan binnen wandelen onderneem je natuurlijk ook niet zo snel iets

uiteindelijk als na 8 maand niks in orde is en de winter staat voor de deur moet je iets ondernemen.

Omdat onze mazout zomaar verdween en de ton niet gekeurd is enz weigerden we nog te betalen voor mazout, er zou gas gelegd worden in september zodat we in de winter geen probleem hadden. het is nu bijna eind oktober, geen gas. Nu meldt de eigenaar dat die pas in januari OF ZO komt. komt er op neer dat we de vrieskou tegemoet gaan zonder verwarming met een kindje van 6 maand.

Hij voelt nu nattigheid en geeft onze opzeg, binnen 3 maand moeten we der uit zegt hij, het was een jaarcontract dus daar kunnen we niks aan veranderen, maar wij willen hier geen dag meer blijven met onze dochter in zulke omstandigheden .; we waren zowiezo van plan onze opzeg te doen als we iets vonden.

De waarborg voor alweer een nieuwe woonst is helaas een probleem .. dus waren we wat afwachtend.

We zijn naar het huurderssyndicaat geweest met foto's en beschrijvingen van de problemen, ook bvb electriciteit is voor 2 woningen 1 factuur, er zou een tussenmeter komen maar die is er nooit gekomen, ook de meterstand is niet in ons bijzijn opgeschreven en volgens interelectra hier al een paar jaar niet meer door gegeven, de afrekening die komt zal dus van een paar jaar zijn, niet van ons jaartje alleen.

We vrezen nu onze waarborg niet terug te zien en problemen te krijgen met de afrekeningen van stroom enz gezien er geen gegevens zijn en er geen tussenmeter is voor de 2 woningen.

Het syndicaat vond het zo drastisch niet in orde dat ze voorstelden een inspectie te sturen en het mogelijks onbewoonbaar te laten verklaren. Het is een tweewoonst maar dat is niet aangevraagd bij stedebouw, nog al zo iets.

Nu weten wij ook dat de kans groot is dat het onbewoonbaar verklaard wordt, maar hoe moet het dan verder voor ons?

Wij hebben geen groot inkomen, dus iets anders huren kom je altijd onderaan de stapel, de borg is momenteel een probleem.

Weet iemand misschien of je ergens terecht kan? voor een sociale woning komen we net niet in aanmerking dit jaar omdat we in 2004 een hoger inkomen hadden, en dat is het biljet van 2005 en daar houden ze rekening mee.

Het ocmw kan naar het schijnt helpen met de borg, maar zoals ik vaak hoor zijn immo kantoren daar niet op gebrand en wordt je meestal gebeld dat de woning naar iemand anders ging

Zijn wij nog verplicht huur te betalen in deze woning gezien de omstandigheden? we betalen maar effe 500 euro
Het syndicaat vond dit een schandalig bedrag voor al die ellende.

Kunnen wij schadevergoeding eisen dat we al die maanden zo geleefd hebben ? en dan nog aan 500 huur?

Is het zo dat als ze onbewoonbaar verklaard wordt, wij zowiezo geen huur meer moeten betalen?

Kan ik de huur achter houden om zeker te zijn dat we onze borg terug hebben? De eigenaar krijgt deze week een brief van het huurderssyndicaat dat hij 10 dagen krijgt om onze 1500 euro te blokkeren op een huurderswaarborgrekening. wat als hij dat niet doet?

zijn er mensen die hier ervaring mee hebben? hoe hebben jullie het aangepakt en welke instanties kunnen effectief helpen? want meestal zeggen ze dat ze je niet kunnen helpen

groetjes

Geplaatst: 24 okt 2006 15:44
door lunaatje5
vandaag heeft de huisbaas nog laten weten dat er geen staat van bevinding is en al zijn beloftes niet op papier staan en wij dus nergens staan, kan dit zomaar??

huurders met kindje van 6 maand en veeeeel problemen

Geplaatst: 26 okt 2006 16:59
door basejumper
Eigenlijk ben je van in den beginne veel te naief geweest en heb je je inderdaad dik laten bedriegen.
Maar als er weinig of niets op papier staat is er ook weinig te bewijzen.
Huurwaarborg, staat van bevinding enz waren zaken die je toen had moeten regelen.
Kan dit allemaal zomaar? natuurlijk niet. Je hebt de weg gevonden naar het huurderssyndicaat en het zal de huisbaas zuur opbreken. Daar ben jij nog niet beter van natuurlijk.
In elk geval zou ik de huur niet meer betalen. Wat die som betreft ligt de bal dan in zijn kamp. je uit het huis zetten kan hij niet meer indien je al vertrokken bent en de huur nog opeisen voor de vrederechter zal moeilijk gaan indien er effectief een verslag is waaruit de onbewoonbaarheid blijkt. Gezien je financi?le situatie neem ik aan dat je bezwaarlijk een advocaat kan betalen. Je kan wel even gaan informeren bij de griffier van de vrederechtbank en op basis van dat gesprek verdere besluiten nemen.

Geplaatst: 26 okt 2006 17:06
door Lex
Art.2. Het gehuurde goede moet beantwoorden aan de elementaire vereisten van veiligheid,gezondheid en bewoonbaarheid...(K.B. 8 juli 1997 tot vaststelling van de voorwaarden waaraan ten minste voldaan moet zijn wil men een onroerend goed dat wordt verhuurd als hoofdverblijfplaats in overeenstemming zijn met de elementaire vereisten inzake veiligheid,gezondheid en bewoonbaarheid).

De verhuurder kan de huurder niet dwingen zijn verplichtingen na te komen indien hij zelf de zijne niet nakomt.(Cass. 26 juli 1844).De huurder kan de betaling van zijn huurgelden opschorten,zolang de verhuurder zijn onderhoudsverplichtingen(art.1719,1720 B.W.) niet uitvoert. De toepassing van de exceptio non adimpleti contractus is gepast,omdat de huurovereenkomst een wederkerige overeenkomst is waarbij een partij geen rechten kan doen gelden zonder tot enige correlatieve verplichting te zijn gehouden.(Rb.Kortrijk 9 oktober 1984,T.R.D.-dossier 1988-1,7,noot).

De elementaire vereisten van veiligheid,hygi?ne en bewoonbaarheid zijn beschikkingen van openbare orde.Een woning die daar niet aan voldoet wordt onttrokken aan de handel en kan niet het voorwerp uitmaken van een huurovereenkomst(art.6 en 1128 B.W.).Mocht zodanige woning toch verhuurd worden,dan is de overeenkomst NIETIG(art.1131 en 1133 B.W.)(Vred.Gr?ce-Hollogne 11 juli 2000).

Aangaande bewoonbaarheid en veiligheid, zie http://publicaties.vlaanderen.be/docfol ... e_2006.pdf

Geplaatst: 26 okt 2006 17:10
door lunaatje5
Hoi,

Ik weet het, veeeel te naief ..

maar we zijn denk ik nog niet jarig hoor met de eigenaar .. volgens mij wist hij vooraf heel goed wat hij deed en is alles met voorbedachte rade gebeurd. Ik denk echt dat hij nog gaat uitpakken met dingen waar totaal niks van waar is of zo

In mijn contract staat zelfs als de huur niet de 25ste van voorafgaande maand op zijn rekening staat, wij onmiddelijkop straat worden gezet, zonder nog enige opzeg termijn enz

Ik hoop in ieder geval dat we op de juiste weg zijn met het syndicaat maar heb wel schrik voor alles wat ons nu nog te wachten staat :(

groetjes