Pagina 1 van 1

Problemen huurappartement

Geplaatst: 21 nov 2006 13:18
door Babsie
Hallo allemaal,

Momenteel huren wij een appartement. Hier heeft zich nu het volgende voorgedaan.

Vorige vrijdag kwam iemand nieuwe meters voor de gas installeren. Bij het veranderen van de meters wordt automatisch ook gecontroleerd of er verlies is op de leidingen. Wat blijkt nu: als alle toestellen bij ons af staan, hebben wij een verlies van 3 liter per 10 minuten. 3 maal zoveel als het wettelijk toegelatene en bijgevolg ook behoorlijk gevaarlijk. De gastoevoer is dan ook door (ik denk) electrabel afgesloten. De gastoevoer mag pas terug opgestart worden wanneer het verlies 0.0 liter per 10 minuten is. Dus er mag niks meer aan de hand zijn. Onze bovenbuur is ook afgesloten (verlies 1.5l), onze onderbuur niet (verlies 0.5l). Maar ook bij onze onderbuur moeten er werken uitgevoerd worden, want wettelijk gezien mag er geen verlies zijn, de grens voor afsluiten ligt op 1 liter per 10 minuten.

Onze huisbaas is de dag zelf nog verwittigd en ging hier zo vlug mogelijk iets aan doen. Morgen komt er dus eindelijk iemand kijken om een paar testjes te doen. Waarschijnlijk moet dan heel de boel uitgebroken worden, maar het zal 9/10 nog een volledige week duren voordat ze er aan beginnen. Indien alles moet uitgebroken worden, dan zullen ook deze werken nog eens minstens een week duren.

Wij zullen dus 3 volle weken zonder gas zitten. En bijgevolg ook zonder verwarming (dit in een appartement met enkel glas) en ook zonder mogelijkheid om te koken daar wij een gasfornuis hebben.

Nu komt dus eindelijk mijn vraag: mogen wij wettelijk gezien hier een schadevergoeding voor vragen? Indien wel, iemand enig idee hoeveel? En hoe moeten wij dit precies doen?

Alvast bedankt!!

Geplaatst: 22 nov 2006 11:05
door koen999
ja dat mag, maar vaste tarieven zijn er niet voor

probeer met de verhuurder een bedrag overeen te komen waar jullie beide mee kunnen akkoord gaan.

zoniet zal je de geleden schade moeten invorderen bij de vrederechter

Geplaatst: 22 nov 2006 14:27
door scorpioen
B.W. Art. 1724. Indien het verhuurde goed gedurende de huurtijd dringende herstellingen nodig heeft, die niet tot na het eindigen van de huur kunnen worden uitgesteld, moet de huurder die gedogen, welke ongemakken hem daardoor ook mochten worden veroorzaakt, en al zou hij gedurende de herstellingen het genot van een gedeelte van het verhuurde goed moeten derven.
Indien echter die herstellingen langer dan veertig dagen duren, wordt de huurprijs verminderd naar evenredigheid van de tijd en van het gedeelte van het verhuurde goed waarvan hij het genot heeft moeten derven.
Indien de herstellingen van dien aard zijn dat hetgeen noodzakelijk is voor de huisvesting van de huurder en van zijn gezin, daardoor onbewoonbaar wordt, kan hij de huur doen ontbinden.

Volgens deze wettekst is de eigenaar niet verplicht een vermindering van de huur toe te staan of schadevergoeding te betalen.

scorpioen

Geplaatst: 22 nov 2006 14:29
door koen999
sorry babsie scorpioen heeft blijkbaar gelijk

Geplaatst: 22 nov 2006 15:08
door Babsie
Wanneer mogen wij ons appartement dan als onbewoonbaar beschouwen? Want als het onbewoonbaar zou zijn, dan mogen we blijkbaar wel de huur opschorten? Momenteel is het in ons appartement zo'n 13? C (enkel glas h?). Niet echt leefbaar dus. Ook kunnen wij geen eten klaarmaken (gasfornuis). En onze bovenbuur heeft zelfs geen warm water meer daar hij een gasboiler heeft voor het water. Valt dit onder onbewoonbaar?

Alvast bedankt voor de info

Geplaatst: 22 nov 2006 16:50
door scorpioen
Ik lees in de wettekst dat u bij onbewoonbaarheid de overeenkomst kan ontbinden. Dus een einde aan de overeenkomst maken en op een ander gaan wonen. Dat is niet de betaling van de huur opschorten.

scorpioen