Huurwaarborg + huuropzeg

MonicaF
Topic Starter
Berichten: 14

Huurwaarborg + huuropzeg

#1 , 12 apr 2011 23:54

Ik heb een huurcontract van 1 jaar.
Deze is steeds stilzwijgend verlengt vanaf 2004. Nu wil mijn huisbazin mijn appartement voor de tweede maal verkopen. Ja inderdaad, de tweede maal. De eerste maal heeft ze het appartement verkocht waar ik in zat. Ik kon er in blijven wonen nadat deze verkocht was. Als puntje bij paaltje kwam was er blijkbaar iets tussengekomen en kwamen de nieuwe eigenaars erin wonen, met resultaat dat ik uit het appartement moest. Maar mijn huisbazin had het briljante idee om het appartement (dat een verdieping lager te koop stond en nog niet verkocht was) aan mij te verhuren. Ze ging dit dan toch niet verkopen (heb ik zelf zwart op wit verkregen). Een mens vertrouwt dit dan en verhuist naar de verdieping eronder. Ze ging niks extra voor de huurwaarborg eisen (wat ik toen in haar handen heb gegeven ipv op een gezamelijke bankrekening te zetten) stom, stom van me ,ik weet het. Nu 3 maanden later kwam er weer een brief in mijn brievenbus (weer niet aangetekend) dat ze dit appartement ook ging verkopen!!!! Ik heb de bijlage van het huurkontrakt laten registreren, want wilde niet van de ene dag op de andere op straat kunnen gegooid worden. Ik heb ze dan uiteindelijk een aangetekende brief verstuurd met daarin de mededeling dat ik graag de huurwaarborg op een gezamelijke rekening gestort wil hebben. Ze reageert gewoon niet op deze brief. Er is ook al een serieuze intrest bij deze som bijgekomen. Huurdersbond ingeschakeld, maar deze zegt dat als een huisbaas niet reageert op een aangetekende brief je enkel naar het vredegerecht kan gaan. Hier heb ik eigenlijk weinig zin in. Ik ben nu uiteindelijk zelf op zoek gegaan naar een nieuw appartement en heb me er ook een gevonden die wel haar huurwaarborg vastzet op een geblokkeerde rekening. Maar nu komt de vraag, hoelang op voorhand moet ik een opzeg doen eer ik uit dit appartement uit mag (ze reageert niet op aangetekende brieven en neemt haar telefoon niet op)? Kan ik haar de huurwaarborg laten ipv die laatste huur te betalen?

Winston
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Winston begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
justwanttomove
Berichten: 151

#2 , 13 apr 2011 10:00

Gezien je toch al een AS hebt geschreven, heb je inderdaad recht op de wettelijke interesten op je huurwaarborg. Dus dat was geen slechte zet.
Ik zou hier toch mee naar het vredegerecht gaan of toch op zijn minst bij de onderhandelingen gebruiken, je gaat namelijk zonder problemen in je recht gesteld worden.

Ik vrees wel dat je niet kan tegenhouden dat iemand zijn eigendom verkoopt. Dit kan in het huidige economische klimaat om verschillende redenen zijn die je op zich ook niet aanbelangen.
De verhuurder hoeft je ook niet aangetekend te laten weten dat het appartement verkocht wordt. De verhuurder hoeft het je zelfs niet te laten weten. Het feit dat het verkocht wordt, is op zich ook geen opzegging van je huur.

Om je opzeg te doen, dien je je dus ook aan de wettelijke bepalingen van opzeg van 3-6-9j te houden. Tenzij je het contract niet geregistreerd had, dan kon je er veel makkelijker uit.
Pas als je opzeg gegeven is, kan je makkelijk een wederopzegging van een maand geven om zo snel te kunnen verhuizen. Beste scenario hier lijkt me gewoon een onderling akkoord uit te werken. Een appartement dat niet meer verhuurd wordt, zal ook makkelijker verkocht geraken. Je kan ook altijd iets met de mogelijke kopers proberen uit te werken.

Je kan best nooit de huurwaarborg gebruiken voor de laatste maanden huur te betalen, met wat pech kan dit zwaar in je nadeel spelen

Vandebos
Berichten: 16087

#3 , 13 apr 2011 12:48

Volledig correct.

U dient drie maand op voorhand de opzeg te geven. Bij niet terugbetaling van de waarborg, inclusief gekapitaliseerde gemiddelde bankrente en de wettelijke interesten sinds je as, na het beëindigen van de huurovereenkomst zal je de verhuurster in gebreke dienen te stellen en bij gebrek aan respons voor de vrederechter te dagen.

In ieder geval NOOIT stoppen met het betalen van huurgelden, dat kan alleen maar negatief voor je uitdraaien.

Reclame

Jonathan LS
Berichten: 56
Locatie: Destelbergen

#4 , 13 apr 2011 12:52

Als de huurder opzegt, moet hij een opzegtermijn van drie maanden geven (art. 3, § 5 Woninghuurwet). U bent inmiddels ruim voorbij de eerste driejarige periode, zodat er geen opzegvergoeding meer verschuldigd is.

Let wel dat de opzegtermijn pas begint te lopen de eerste dag van de maand die volgt op de maand waarin de opzeg wordt gedaan. Concreet: als U deze maand (april) schriftelijk opzegt, dan begint de termijn (3 maanden) pas te lopen op 1 mei, om dus te eindigen op 31 juli. U mag dan tot 31 juli in het appartement blijven wonen, maar U moet uiteraard ook huur blijven betalen tot 31 juli. De huurwaarborg gebruiken om die laatste maanden huur te betalen mag niet, en is in de praktijk ook niet aan te raden, want dat kan inderdaad problemen veroorzaken.

NB. mensen sturen iets aangetekend omdat ze een bewijs willen dat ze iets verstuurt hebben. Het aangetekend versturen is bijna nooit een geldigheidsvereiste op zich.

Terug naar “Huren”