Pagina 1 van 1

Nieuwe deurpomp inkom appartement: ten laste van huurder?

Geplaatst: 03 jan 2007 23:07
door fonz1975
Ik huur sinds augustus 2005 een klein appartement dat jaarlijks verlengd wordt. In samenspraak met de eigenaar kan ik, wanneer ik dat wens, het appartement verlaten mits een opzegtermijn van 3 maanden. Dit voor de volledigheid.
De kwestie is dat de glazen inkomdeur in de algemene inkomhal op het gelijkvloers defect is, althans de deurpomp. De syndic heeft meerdere berichten in het gebouw opgehangen waarin hij verklaart dat 'het vroegtijdig defect te wijten is aan het onzorgvuldig en hardhandig openen en sluiten van de deur'. Ik begrijp dat het onmogelijk is om uit te maken welke bewoner/bezoeker er nu wel degelijk achteloos met de deur omgaat. In alle geval: Er is een nieuwe deurpomp besteld en de kostprijs ervan wordt via de trimestri?le afrekening van de syndickosten, onkosten gebouw, ... doorgerekend aan de bewoners van het gebouw. Dit zijn zowel huurder-bewoners als eigenaar-bewoners. Hoewel mijn aandeel in de kosten volgens de grootte van ons appartement is berekend (en mijn aandeel eerder klein is) stel ik mij de vraag of dit wettelijk is. Is het herstel van defecten aan gemeenschappelijke delen ten laste van de huurder? Of moet dit wel degelijk aangerekend worden aan - in mijn geval - de eigenaar-verhuurder? Een spoedig antwoord zou ik ten zeerste op prijs stellen. Alvast bedankt bij voorbaat.

Geplaatst: 05 jan 2007 13:07
door koen999
als ik het goe d voorheb aan de eigenaar-verhuurder,

tenzij er in uw huurcontract een andersluidende clausule zou staan

Geplaatst: 05 jan 2007 13:45
door j.demoor
De gemeenschappelijke delen dienen als een toebehoren van de gehuurde privatieve delen beschouwd.

?Art.1728.De huurder is tot twee hoofdverplichtingen gehouden :1? Het gehuurde te gebruiken als een goed huisvader...?(B.W.=Burgerlijk Wetboek).

De syndicus kan de huurder aanwijzen die dit niet deed en hem de daardoor ontstane schade aanrekenen.De bewijslast ligt bij de syndicus(art.1315 B.W.).

?Art.1754.Herstellingen ten laste van de huurder,of GERINGE herstellingen tot onderhoud, waartoe, behoudens andersluidend beding, de huurder gehouden is, zijn die welke door het plaatselijk gebruik als zodanig beschouwd worden en,ONDER ANDERE, de herstellingen aan...?(B.W.).

Het is niet meteen duidelijk of de vervanging van een deurpomp door een nieuwe een ?geringe herstelling? is of niet.Bovendien is dit een geschil tussen huurder en eigenaar waarvan de beslechting niet toekomt aan de syndicus.