Het is geregistreerd.Huurcontracten kunnen niet stilzwijgend verlengd worden. Deze ging dus al op 1-12-2011 over in een 9 jarig contract.
Verder is het contract geregistreerd?
Indien ja: Dan dient de huurder een maand schadevergoeding te betalen
Indien nee: Dan dient de huurder geen maand schadevergoeding te betalen
Alle informatie:
http://justitie.belgium.be/nl/binaries/ ... 138431.pdf" onclick="window.open(this.href);return false;
Dus een NIET schriftelijke melding van NIET verlenging , wordt aanzien als een schriftelijke verlenging ?Er is een case waar een advocaat succesvol pleitte dat het melden in het contract dat een verlenging van één jaar wordt toegepast bij niet tijdige schriftelijke melding van niet verlengen in feite kan beschouwd worden als een schriftelijke verlenging waarvan sprake in art 3§6.
De meningen zijn verdeeld of een bepaling in de huurovereenkomst dat de huur na één jaar verlengd wordt voor nog één jaar als geen opzeg gegeven wordt, hieraan beantwoordt.Zij kan slechts eenmaal, enkel schriftelijk en onder dezelfde voorwaarden, worden verlengd zonder dat de totale duur van de huur langer dan drie jaar mag zijn.
Een beding in een woninghuurovereenkomst van één jaar dat stelt dat de huurovereenkomst die niet wordt beëindigd, automatisch wordt omgezet in een overeenkomst met dezelfde duur en daarna in een negenjarige overeenkomst, voldoet aan de vereisten van art. 3, par. 6, lid 3 woninghuurwet. Noch de letter noch de geest van de wet eisen dat de verlenging in een afzonderlijk schrijven zou dienen te worden opgenomen.Ze kan dan ook gebeuren via de opname van een clausule in de oorspronkelijke huurovereenkomst waardoor deze eenmalig wordt verlengd zonder opzegging.
Dus een NIET schriftelijke melding van NIET verlenging , wordt aanzien als een schriftelijke verlenging ?Er is een case waar een advocaat succesvol pleitte dat het melden in het contract dat een verlenging van één jaar wordt toegepast bij niet tijdige schriftelijke melding van niet verlengen in feite kan beschouwd worden als een schriftelijke verlenging waarvan sprake in art 3§6.
Dat zal op een maandagmorgen , of vrijdagavond geweest zijn . Ofwel met een glazen bol voor zich .
Ik verwees niet zomaar naar een uitspraak van een of andere vrederechter, maar naar een vonnis van de rechtbank van eerste aanleg van Antwerpen. Dit vonnis werd uitgesproken in hoger beroep. Dit wil ook zeggen dat dit vonnis uitgesproken werd door drie rechters. Wees er maar van overtuigd dat die hierover grondig hebben nagedacht. En wees er ook maar van overtuigd dat andere rechters, die in een gelijkaardig geval uitspraak moeten doen, ernstig zullen overwegen of zij de uitspraak van de rechtbank van eerste aanleg van Antwerpen niet zullen volgen.Ik blijf er bij dat deze rechter roze olifanten voor zich zag .
Als we onze adviezen moeten gaan baseren op wat een of andere vrederechter , eenmalig , uit zijn mouw schudt ,in plaats van de wetgeving te volgen, dan wordt hier niemand meer correct geholpen .
Hier stelt u een zeer terechte vraag .Overigens stel ik mij de vraag: vanaf wanneer kan de huurovereenkomst dan schriftelijk verlengd worden? Men moet toch niet wachten tot de huurovereenkomst van bepaalde duur beëindigd is? Als men niet heeft opgezegd drie maanden voor het einde van de huurovereenkomst? Maar is dan de huurovereenkomst al niet een huurovereenkomst van negen jaar geworden?
Dit is enkel van toepassing als de huur niet schriftelijk werd vernieuwd. De vraag blijft dus: hoe, wanneer kan die schriftelijke vernieuwing gebeuren en kan die gebeuren in de huurovereenkomst."Niettegenstaande enig andersluidend beding of andersluidende overeenkomst, wordt bij ontstentenis van een tijdig berekende opzegging of indien de huurder het goed blijft bewonen zonder verzet van de verhuurder, zelfs in de veronderstelling dat een nieuwe huurovereenkomst wordt gesloten tussen dezelfde partijen, de huurovereenkomst geacht te zijn aangegaan voor een duur van negen jaar ".
In het geval van de Rb Antwerpen : de huur werd , dacht ik , niet schriftelijk vernieuwd .Dit is enkel van toepassing als de huur niet schriftelijk werd vernieuwd. De vraag blijft dus: hoe, wanneer kan die schriftelijke vernieuwing gebeuren en kan die gebeuren in de huurovereenkomst.