#4 , 19 sep 2013 16:10
Een uittredende plaatsbeschrijving is niet verplicht, maar aangeraden. Bij uittrede is het dan makkelijker de huurschade aan te duiden.
Ook zonder uittredende plaatsbeschrijving kan echter schadevergoeding wegens huurschade worden gevorderd. U doet er dan wel best aan de toestand bij uittrede - zo snel mogelijk na de uittrede - op tegensprekelijke wijze te laten vaststellen. Dit kan in onderling akkoord met de (ex-)huurder, door een expert (al dan niet aangesteld met akkoord van de ex-huurder of door deze een kopie van de vaststellingen te bezorgen, met de melding dat na verloop van een bepaalde tijd de vaststellingen als tegensprekelijk worden beschouwd), dan wel met tussenkomst van een rechter.
Wat niet is opgenomen in de ingaande plaatsbeschrijving, kan - hoewel betwist- inderdaad als in perfecte staat worden beschouwd.
Noot: het vonnis waarnaar Vandebos verwijst, heeft mij toch enigszins verwonderd. Als eisende partij, droeg de verhuurder immers de bewijslast. Het bewijs was inderdaad bijzonder vaag, zodat de vordering in principe had kunnen worden afgewezen. Omdat het een verzoeningszitting betrof, was de rechter in kwestie voornamelijk bekommerd om een regeling tussen de partijen tot stand te brengen. Daarvoor heeft hij er m.i. voor geopteerd om elke partij voor een deel gelijk te geven, bij gebreke waaraan de verzoening waarschijnlijk geen plaats zou hebben gehad.