Huisbaas dwingen tot uitvoeren herstellingswerken

antihero
Topic Starter
Berichten: 4

Huisbaas dwingen tot uitvoeren herstellingswerken

#1 , 19 jun 2007 16:01

Hallo,



sinds kort huren we een huis waar de verborgen gebreken blijven uitkomen...
Torenhoog vochtprobleem, barsten in muren.

Natuurlijk is de huisbaas niet van zinnes deze problemen aan te pakken. Voor het laten behandelen van de muren (grootste probleem) mag je toch rekenen op 5000euro.

Kan de huisbaas hiertoe "gedwongen" worden dit aan te pakken. En dit binnen redelijke termijn (dus zonder opgestarte procedures die een half jaar duren ...).
Uiteraard zullen we dit eerst proberen te bespreken met de huisbaas alvorens "stappen te ondernemen", maar ik zou toch graag weten hoe sterk we wettelijk in onze schoenen.

Alvast bedankt!!!!

Winston
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Winston begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
YoeriS
Berichten: 271

#2 , 19 jun 2007 16:32

U kunt de verhuurder op de hoogte brengen van zijn verplichtingen en indien hij hier geen gevolg aan geeft binnen een redelijke termijn kunt u hem ingebreke stellen. Als hij dan nog geen gevolg geeft aan de ingebrekestelling kunt u naar de rechter stappen en ofwel de uitvoering eisen ofwel de ontbinding van de overeenkomst in uw voordeel met schadevergoeding.

mvg

Art 2. Woninghuurwet Staat van het gehuurde goed
? 1. Het gehuurde goed moet beantwoorden aan de elementaire vereisten van veiligheid, gezondheid en bewoonbaarheid. Onverminderd de normen betreffende de woningen, opgesteld door de Gewesten bij het uitoefenen van hun bevoegdheden, moet het verhuurde goed beantwoorden aan de elementaire vereisten van veiligheid, gezondheid en bewoonbaarheid.

Deze voorwaarde wordt beoordeeld door te verwijzen naar de staat van het verhuurde goed op het moment dat de huurder ervan in het genot .

Of deze voorwaarde is vervuld wordt beoordeeld aan de hand van de staat van het goed op het ogenblik dat de huurder in het genot ervan treedt.

De Koning stelt de voorwaarden vast waaraan ten minste voldaan moet zijn opdat het gehuurde goed beantwoordt aan de vereisten bepaald in het eerste lid.

De in het vorige lid beoogde minimumvoorwaarden zijn van dwingend recht en moeten bij de huurovereenkomst worden gevoegd.

Indien de door de vorige leden voorgeschreven voorwaarden niet zijn vervuld, heeft de huurder de keuze ofwel de uitvoering te eisen van de werken die noodzakelijk zijn om het gehuurde goed in overeenstemming te brengen met de vereisten van het eerste lid, ofwel de ontbinding van de huurovereenkomst te vragen met schadevergoeding.

In afwachting van de uitvoering van de werken, kan de rechter een vermindering van de huurprijs toestaan.

? 2. Met toepassing van de artikelen 1720, 1754 en 1755 van het Burgerlijk Wetboek op de huurovereenkomsten geregeld door deze afdeling, is de verhuurder verplicht tot alle herstellingen, andere dan de huurherstellingen. Deze herstellingen andere dan de huurherstellingen kunnen door de Koning worden gedefinieerd, bij een koninklijk besluit vastgesteld na overleg in de Ministerraad. Deze bepalingen hebben een dwingend karakter en zullen uitwerking hebben voor de huurovereenkomsten die ondertekend worden na de inwerkingtreding van dit artikel.

antihero
Topic Starter
Berichten: 4

#3 , 19 jun 2007 16:43

Hallo,


bedankt voor je snelle antwoord!

Door wie worden die gebreken vastgesteld? Dit en een eventuele rechtzaak brengen natuurlijk veel kosten met zich mee.
Dragen wij ook een deel van deze kosten, of wordt dit allemaal betaald door de verliezer (verhuurder).


Nogmaals bedankt

edit: We zullen dus zo snel mogelijk de baas trachten te spreken, en hem eventueel dit artikel voorleggen.
Stel dat hij niet op onze vraag ingaat, welke stappen moeten we dan ondernemen?

Reclame

antihero
Topic Starter
Berichten: 4

#4 , 19 jun 2007 21:38

en verder ...

Ik heb artikel 2 nagelezen en ivm elementaire vereisten zie ik:

"Of deze voorwaarde is vervuld wordt beoordeeld aan de hand van de staat van het
Goed op het ogenblik dat de huurder in het genot ervan treedt."

We hebben dus sedert maandag de sleutel en betalen al een week huur. Door de vele werken die uit te voeren zijn zit er wonen er nog niet in.
Dus eigenlijk zijn we al eigenaar maar zijn we dan ook in het genot ervan getreden?


Bedankt

YoeriS
Berichten: 271

#5 , 19 jun 2007 21:53

genot = gebruik, je hebt de intentie om er in te trekken en doordat je de huur betaalt heb je het genotsrecht. Dus u voldoet aan de voorwaarden.

Probeer het eerst in der minne te regelen met de verhuurder, zet die dingen wel op papier en zoals u ziet in het artikel heeft u recht op een huurvermindering tijdens de werken, neem dit ook op in de overeenkomst.

Als de verhuurder weigert werken uit te voeren dan kun je hem ingebreke stellen op grond van dat artikel, deze ingebrekestelling gebeurt via aangetekende brief. Als de verhuurder niet reageert binnen een redelijke termijn kunt u hem dagvaarden, gerechtskosten kunt u verhalen op de verhuurder als u de zaak wint (advocaatkosten niet)

Ik hoop dat u een redelijke verhuurder heeft.

mvg

antihero
Topic Starter
Berichten: 4

#6 , 19 jun 2007 22:00

Hartelijk bedankt voor de hulp!


Terug naar “Huren”