Hulp verhuurder.

Danny V.d.V.
Topic Starter
Berichten: 5
Juridisch actief: Nee

Hulp verhuurder.

#1 , 09 jun 2016 18:38

Geachte, ik ben hier nieuw dus moet ik mij nog wel even wegwijs maken op deze forum. Als mijn vraag al moest bestaan wil ik mij op voorhand hiervoor excuseren. Ik probeer mijn vraag zo kort mogelijk te houden ondanks het wel een hele boterham is. Mijn verhuurster ( een vrouwtje van 86 jaar en een pracht van een verhuurder ) heeft een probleem met een huurder ( mijn onderbuur ). Zij verhuurd het appartement waar hij in woont al in, dus huur + water + elektriciteit en verwarming aan echt een maatschappelijke huur. Nu heeft de huurder in April via aangetekend schrijven de huur opgezegd en zou dus eind juni het pand verlaten. Maar.... hij staat voor de maand maart en mei in achterstal met de huur en tot nu toe heeft hij voor de maand juni ook niks betaald. Hij had met de verhuurster afgesproken dat vanaf 1 mei mensen die interesse hebben in het pand mogen langs komen om het te bekijken maar daar houd hij zich niet aan, zo zijn 2 eventuele nieuwe huurders afgesprongen. Verder gebeurd er niks meer wat zijn verhuis betreft, het appartement staat nog zo goed als vol en dit in een erbarmelijke staat, het onkruid aan de straat staat zeker 30 cm hoog, de keuken die tot het appartement behoord is vuil en vettig zoals de staat op zijn eigen wat het pand betreft. De verhuurster is echt ten einde raad en daarom trek ik het mij een beetje aan om haar bij te staan. Nu tot mijn vraag. °1) I.v.m. de achterstallig huur: Ik heb haar aanbevolen hem een aangetekend schrijven op te sturen en hem in gebreke te stellen ( heb een brief klaar liggen dat zij moet tekenen en op sturen ) Is dit de goede stap?. °2) Als tegen 1 juli het pand nog niet leeg is, wat moet/mag ze doen met de achtergebleven meubelen, kan ze eventueel verder huur verlangen en zo niet, kan ze deze meubelen verwijderen en de kosten terug verlangen aan de huurder?. °3) De waarborg bedraagt 1260 euro, maar hij staat momenteel met 3 maanden achter, dus 1890 euro + dat er wel heel wat zal moeten gerenoveerd worden aan het appartement, hoe lost zij dit op?. °4) Hoe kan de verhuurster het nieuw adres te weten komen waar hij nu verblijft om zo eventueel ook naar daar aangetekende brieven te sturen?. Ik weet, normaal gezien mag ik er mij niet mee moeien maar ik ben er echt het hart van in dat dit mens met een hart van peperkoek zo wordt behandeld. Ik hoop daarom dat ik positieve reacties verkrijg om haar zo terug een beetje hoop te geven, dit is echt broodnodig!!!!!
Even nog dit: De huurder heeft al geregeld bezoek gehad van een deurwaarder, deze alleen en ook al onder begeleiding van de politie met slotenmaker om zich zo toegang te verschaffen tot het pand, dus, zijn er al andere instanties die van hem geld krijgen.
Hopend op een reactie verblijf ik verder met de meeste dank en groeten.
Danny.

Winston
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Winston begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
Blaatpraat
Berichten: 3890

#2 , 10 jun 2016 10:41

1) Aangetekend schrijven is inderdaad de juiste manier.
Stuur diezelfde brief ook nog eens per gewone post, en verwijs in de brief naar elkaar (Deze brief wordt u zowel aangetekend als per gewone post verstuurd). Dit is een extra zekerheid die je hebt.

2) Dan zul je met een deurwaarder de huurder moet uitdrijven. Zelf binnendringen mag niet.

3) Bij einde huur maak je een bestek op, en trek je dit van de waarborg.
Is er nog waarborg over: naar de huurder.
Is er tekort: huurder moet bijleggen.

4) Dit wordt een lastige.
Een goede huurder verwittigt de verhuurder hiervan.
Misschien kun je het opvragen bij de gemeente.
Als je geen adres hebt, stuur je ze aangetekend op naar de huurwoonst.
Met een beetje geluk doet bpost aan doorsturen, en anders heb je je plicht gedaan door het te sturen naar het laatst gekende adres.

Nog 1 laatste opmerking:
In april de huur opzeggen, wilt zeggen dat je huurt tot 31 juli.
Voor juli heeft de huurbaas dus nog recht op een maand huur, ongeacht of de huurder weg is of niet.

Danny V.d.V.
Topic Starter
Berichten: 5
Juridisch actief: Nee

#3 , 10 jun 2016 16:10

Bedankt voor de reactie. De verhuurster heeft zijn opzeg aangetekend ontvangen eind maart, is het dan geen 3 maand, dus tot eind juni?. Waar ik een beetje schrik voor heb is dat de huurder tegen eind juni ( hij heeft zelf in zijn opzeg vermeld dat hij dan zal buiten zijn ) simpel de sleutel in haar brievenbus zal smijten en haar met de rest van zijn meubelen zal laten zitten ( blijkbaar zou hij geen plaats hebben in zijn nieuwe woonst ). Wat vraag 3 betreft: Volgens mij zal het bestek ( als dit zal gebeuren ) ellen lang zijn. Hij heeft erin letterlijk gehuisd en gaf er een heel aan om het te onderhouden. Pluspunt is dat hij wel al 1 sleutel heeft afgegeven daarmee de verhuurster ( met akkoord van de huurder ) al enkele dingen kan laten repareren zoals de douche die afgebroken is maar ze durft niemand laten komen omdat het in het appartement echt rampzalig uitziet!! Wat de borg betreft: stel dat hij de achterstallen niet betaald, mag ze dan de borg achterhouden om zo een deel te compenseren maar hoe doet ze het dan als er serieuze mankementen worden vast gesteld aan het pand?.

Reclame

sloeberken
Berichten: 10285
Locatie: Erpe Mere

#4 , 10 jun 2016 19:29

Staat de waarborg op een geblokkeerde rekening, dan zal je naar de vrederechter moeten stappen.
Voor de schade zal je moeten laten vaststellen, en eveneens in het vonnis laten opnemen. Of je van zo een individu ooit een cent zal terug zien is een groot vraagteken. Mevrouw zou beter af zijn om te verhuren aan een SVK.
Kennis is nog geen wijsheid, dit komt door de jaren.

bosprocureur
Berichten: 7054

#5 , 11 jun 2016 08:18

verhuren aan een SVK ? Ik denk niet dat veel deelnemers aan het forum, verhuurders dan, die mening zullen delen. Ook al het feit dat ze voor minimum 9 jaar de controle over haar eigendom kwijt is (hoeveel lentes telt ze dan?) kan en zal later voor problemen zorgen.

Blaatpraat
Berichten: 3890

#6 , 13 jun 2016 09:36

Opzeg eind maart is inderdaad tot eind juni.
Met "opzeg in april" zou je veronderstellen dat je bedoelde dat de huurder zijn brief pas in april gestuurd had.

Voor de rest is het nu afwachten.
Na de verhuurperiode een bestek opmaken, huurder op de hoogte stellen, en na een redelijke tijd (geef het 2 weken) naar de rechter ermee.
Alle kosten (inclusief achterstal) op het bestek vermelden, en hiervan de waarborg in mindering brengen.

Danny V.d.V.
Topic Starter
Berichten: 5
Juridisch actief: Nee

#7 , 29 jun 2016 14:05

Eerst en vooral bedankt voor de nuttige informatie. Tja, morgen is het zo ver, bestekopname en sleutelovergave. De achterstallige huur in momenteel nog altijd niet betaald en het pand staat nog vol met meubelen en is nergens opgekuist. Ikzelf heb er moeten binnen gaan om al de vensters te sluiten en ik stond er bijna bij te braken en ik kan jullie verzekeren dat ik tegen veel kan, en zo een pracht van een appartement zeg (als het proper zou zijn ). De verhuurster zit nu echt in de put. Ze hebben de huurder een aangetekende + brief per gewone weg opgestuurd maar de huurder geeft er geen gehoor aan. Ik ga de verhuurster nu de raad geven om zo snel mogelijk zijn nieuw adres te weten te komen ( via wijk agent - gemeente ? ) en heb ook een bestek opgemaakt dat ze eventueel morgen kan gebruiken, heb er een notitie " nieuw adres huurder " in vermeld, hopelijk trapt hij erin en geeft dit aan. Zal jullie verder op de hoogte houden. Iedere verder informatie is ZEKER welkom!!!!

Terug naar “Huren”