waterschade

flets
Topic Starter
Berichten: 38

waterschade

#1 , 28 jan 2008 10:44

Ik heb een vraagje: wij huren een appartement. Het is een gebouw met twee verdiepingen en vier huurders, eigenlijk vijf maar dat appartement is niet bewoond.

Geruime tijd hadden wij problemen met onze boiler. Verschillende keren kwamen ze van een firma om die te "maken". Al die keren dat er iemand langskwam hebben we gemeld dat de druk in de ketel steeds zakte. Nooit werd hier verder op gereageerd. Een half jaar geleden is men een nieuwe ketel komen zetten. Vooral omdat de vorige niet reglementair was.
Zelfs toen meldde we van het drukverlies.

Nu na zoveel maanden bleek er bij onze onderburen waterschade. De mensen hadden last van water op plafond en muren. Bij verder nakijken blijkt er een leiding van de verwarming onder onze vloer kapot.

Nu is het probleem dat de huisbazin kwaad is omdat wij niet vroeger gereageerd hebben. Maar uiteindelijk hebben wij al zolang gemeld van die druk in de ketel. Voor de rest is het zo dat wij niet kunnen zien wat er onder onze vloer gebeurd. Buiten op het terras zie je op de muur ook vocht. Daar is het probleem dat ik zelden op dat terras kom en mij ook niet buk om naar dat muurtje te kijken.

De vraag is nu: kunnen wij aansprakelijk gesteld worden of beschuldigd worden van nalatigheid. Het is eigenlijk ook zo dat de onderburen redelijk veel schade hebben. Maar zij hebben dat ook al een tijd gemeld en er werd laat gereageerd en ondertussen is het lek nog erger geworden. Een ander probleem is ook dat de onderbuur de ene keer meedoet met de huisbaas en de andere keer kwaad spreekt over de huisbaas.

Kunnen er ernstige gevolgen voor ons zijn?

Winston
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Winston begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
j.demoor
Berichten: 10360

#2 , 30 jan 2008 13:00

“Art.577-4...De basisakte moet de beschrijving bevatten van het onroerend geheel, van de privatieve en de gemeenschappelijke gedeelten...”(B.W.=Burgerlijk Wetboek).

‘Bij verder nakijken blijkt er een leiding van de verwarming onder onze vloer kapot.’ KAN inhouden dat de kapotte leiding deel uitmaakt van de GEMEENSCHAPPELIJKE gedeelten van het onroerend goed.Daartoe dient de basisakte zorgvuldig onderzocht door uw verhuurder of door de syndicus.

“Art.1754.Herstellingen ten laste van de huurder, of GERINGE herstellingen tot onderhoud, waartoe, behoudens andersluidend BEDING,de huurder gehouden is, zijn die welke door het plaatselijk gebruik als zodanig beschouwd worden...Art.1755.Geen van de herstellingen die geacht worden herstellingen ten laste van de huurder te zijn, komt voor rekening van de huurder, wanneer alleen ouderdom of overmacht daartoe aanleiding hebben gegeven.”(B.W.).

Het herstellen van voornoemde lek is geen kleine herstelling en kan bovendien door ouderdom veroorzaakt zijn,zodat die herstelling ten laste van de eigenaar(=verhuurder of vereniging medeeigenaars) valt,tenzij anders bedongen in uw huurovereenkomst(lees zorgvuldig uw contract).

“Art.1728.De huurder is tot twee hoofdverplichtingen gehouden :1° Het gehuurde te gebruiken als een goed huisvader, en volgens de bestemming welke bij het huurcontract daaraan gegeven is...”(B.W.).

Uit wat u meedeelt kan niet afgeleid worden dat u zich terzake niet als een goed huisvader gedragen hebt.Onderzoek echter of uw huurovereenkomst u geen bijzondere meldingsplicht oplegde.

Ga volledigheidshalve naar (geconsolideerde wetgeving) onder Belgisch Staatsblad in http://just.fgov.be .Klik voor WetBOEKEN in de balk achter ’Juridische aard’ op het omgekeerd driehoekje uiterst rechts.

Reclame

Terug naar “Huren”