Pagina 1 van 1

Opzegging huurcontract

Geplaatst: 17 mar 2008 10:52
door held1980
Beste,

Mijn vriendin haar ouders verhuren een rijhuisje. Nu is het zo dat de huidige huurder er iets meer dan een jaar in woont en een huurcontact heeft van 3 jaar bij aanvang.
Kan dit contract beëindigd worden ik en mijn vriendin in dit huis willen gaan wonen. Zo ja, welke voorwaarden zijn hieraan gekoppeld, en hoe kunnen we dit volledig wettelijk regelen?

Reeds hartelijk bedankt op voorhand.

Met vriendelijke groeten,

Andy Roels

Geplaatst: 31 mar 2008 10:58
door Vlaamie
Wanneer de ouders van uw vriendin, u en uw vriendin in het huis willen laten wonen, kunnen ze de overeenkomst van de andere huurder op ieder moment stopzetten, maar moeten wel een opzeggingstermijn naleven van 6 maanden.
De ouders moeten wel de identiteit van de persoon die in het huis zal gan wonen, vermelden in de opzegging, net als de band met verwantschap tussen hen en uw vriendin.
Hou er wel rekening mee dat de huurder eventueel een schadevergoeding kan vragen gelijk aan 18 maanden huur wanneer jullie de woning uiteindelijk toch niet betreden.

Ter info: artikel 3 § 2 van de woninghuurwet:
"De verhuurder kan de huurovereenkomst evenwel te allen tijde beëindigen met inachtneming van een opzeggingstermijn van zes maanden, indien hij voornemens is het goed persoonlijk en werkelijk te betrekken of het op dezelfde wijze te laten betrekken door zijn afstammelingen, zijn aangenomen kinderen, zijn bloedverwanten in opgaande lijn, zijn echtgenoot, door diens afstammelingen, bloedverwanten in opgaande lijn en aangenomen kinderen, door zijn bloedverwanten in de zijlijn en de bloedverwanten in de zijlijn van zijn echtgenoot tot in de derde graad. (Wordt de opzegging gegeven opdat bloedverwanten in de derde graad het goed kunnen betrekken, dan kan de opzeggingstermijn niet verstrijken voor het einde van de eerste driejarige periode vanaf de inwerkingtreding van de huurovereenkomst.) De opzegging vermeldt de identiteit van de persoon die het goed zal betrekken en de band van verwantschap met de verhuurder. (Deze laatste moet op verzoek van de huurder de band van verwantschap bewijzen. De verhuurder moet aan dit verzoek voldoen binnen een termijn van twee maanden te rekenen van de kennisgeving ervan; zoniet kan de huurder de nietigverklaring van de opzegging vorderen. Die vordering moet op straffe van verval uiterlijk twee maanden voor het verstrijken van de opzeggingstermijn worden ingesteld.)
(Het goed moet binnen een jaar na het verstrijken van de opzegging door de verhuurder of, in geval van verlenging, na de teruggave van het goed door de huurder, worden betrokken. Het goed moet gedurende ten minste twee jaar werkelijk en doorlopend betrokken blijven.)
Indien de verhuurder, zonder het bewijs te leveren van buitengewone omstandigheden, binnen de gestelde termijn en voorwaarden de betrekking van het goed niet verwezenlijkt, heeft de huurder recht op een vergoeding die gelijk is aan achttien maanden huur.
(De partijen kunnen evenwel overeenkomen om de mogelijkheid van vroegtijdige beëindiging uit te sluiten of te beperken.)"

Geplaatst: 31 mar 2008 11:10
door Mi Sueno
Wel opletten hoor.. als het een contract is met VASTE duur van 3 jaar , kan dit niet tijdens de 3 jaar als het geregistreerd is.. of er moet expliciet in het contract een opzeggingsclausule staan.

Geplaatst: 31 mar 2008 12:11
door scorpioen
Ook als de overeenkomst van bepaalde duur niet geregistreerd is kan deze niet worden opgezegd.

De geldigheid van een clausule om de verhuurder toe te laten de overeenkomst van bepaalde duur op te zeggen is zeer betwistbaar en wordt door bepaalde rechtbanken niet aanvaard

scorpioen