Erfdienstbaarheid

Peter2104
Topic Starter
Berichten: 5
Juridisch actief: Nee

Erfdienstbaarheid

#1 , 13 mei 2025 21:02

Beste, wij wonen in een rijwoning, de middelste van 5.
Een aantal jaar terug, bij wegenwerken voor de deur, ontdekten wij dat de buren met hun vuilwater aangesloten zitten op de overloop van onze regenwaterput.
Om die reden konden wij onze afvoeren niet scheiden, zoals gevraagd werd.
Nu hebben wij afgelopen jaar een grote verbouwing gedaan aan onze gelijkvloerse verdieping waardoor er ook de eis kwam van de stad om onze afvoeren in regel te brengen. Dus werd de overloop afgekoppeld van de regenwaterput en werden er nieuwe leidingen gestoken zodat wij enkel regenwater afvoeren en zo weer in regel zijn. Dit kwam met een grote meerkost (sleuf maken door terras en gazon naar waterput, aanleg nieuwe afvoer en vervanging bestaande gresbuis van de overloop door pvc onder de woning + herstelling van het terras) die wij niet hadden moeten doen als deze situatie zo niet was. De buurman wil echter niet delen in de kosten en beroept zich op de erfdienstbaarheid die hier van toepassing zou zijn. Volgens hem hebben wij de volle verantwoordelijkheid van wat er in onze grond zit. Dit lijkt mij toch niet correct? Deze situatie werd door geen van beiden gecreëerd maar wij zitten natuurlijk wel met het probleem. En wat gebeurt er als de leidingen van de buren verstopt geraken? Ik kan moeilijk aannemen dat die eventuele kosten dan ook voor ons zouden zijn.
Wij zitten dus met een heleboel vragen en zijn zeer verveeld met de situatie.
Alvast dank voor uw advies en ervaringen.
mvg Peter

Franciscus
Berichten: 39691
Juridisch actief: Nee

#2 , 13 mei 2025 21:51

Van welke eeuw zijn die huizen?
In het huis van grootouders was dat normaal gezamenlijke afvoeren.
Gezien de Vlaamse decreten nu alles gescheiden willen hebben moet het inderdaad aangepast worden.
Edoch wat doet de buur nu met de afgesloten leiding naar uw grond?
Wat staat er in de akten --- wat zegt uw notaris en wat stond er in de oudere akten ( dikwijls te vinden via gemeente of notaris)

Lelie60
Berichten: 104
Juridisch actief: Nee

#3 , 14 mei 2025 09:58

Dat zijn toch zaken die je nakijkt alvorens aan deze werken te beginnen. Sedert wanneer weet je dat zijn vuil water via uw eigendom wordt afgevoerd ? Aktes nazien dat deze erfdienstbaarheid er in staat. Zoniet buur verwittigen dat deze niet meer kan gebruikt worden. Zal eventueel via vredegerecht moeten. Maar nadat je de kosten maakt en voor hem een nieuwe afvoer legt op jouw eigendom zal je waarschijnlijk ook aan de vrederechter de tussenkomst voor de kosten kunnen vragen. Als deze afvoer wel via uw eigendom moet lopen door erfdienstbaarheid zal je misschien een bedrag toegekend worden.

Reclame

Peter2104
Topic Starter
Berichten: 5
Juridisch actief: Nee

#4 , 15 mei 2025 07:56

@ Franciscus: de leiding van de buur is niet afgesloten.
Ik heb de overloop laten afkoppelen van onze regenwaterput zodat die afvoer nu enkel dienst doet als afvoer van het vuil water van de buurman.
Voor onszelf hebben we dan een nieuwe overloop moeten leggen zodat wij enkel regenwater afvoeren naar het riool.
Ons eigen vuil water zit op een andere afvoer.
In de akte staat er wel een standaardtekst ivm erfdienstbaarheden, maar bij verkoop is ons deze situatie niet meegedeeld geweest. Onze notaris wist daar niet van, terwijl de verkopers dat volgens ons wel moeten geweten hebben want de 2 eigendommen waren indertijd van vader en dochter. Ons huis dateert van eind jaren 70. Dat van de buren is ouder. De achterbouw van de buren moet in die tijd ook verbouwd geweest zijn en de voor hun gemakkelijkste oplossing voor hun afvoeren (wc, keuken en badkamer) gaat geweest zijn om die aan te sluiten op de overloop van (nu) onze regenwaterput.

Peter2104
Topic Starter
Berichten: 5
Juridisch actief: Nee

#5 , 15 mei 2025 08:04

@Lelie60:
De achterbouw van de buurman komt een 8-tal meter voorbij onze achtergevel.
In 2010 hebben we ons terras aangelegd en toen hadden we al 1 afvoer zien zitten.
In 2016 werden de riolen gescheiden in onze straat en toen is uitgekomen wat er allemaal extra op onze overloop van de regenwaterput aangesloten geweest is. Afvoer wc, badkamer en keuken van de buurman.
We wisten dit dus wel, maar moeten wij daar dan onze, noodzakelijke, verbouwingswerken voor laten? In begin was de buurman ook meegaand maar dat is dus intussen spijtig genoeg gekeerd.

Lelie60
Berichten: 104
Juridisch actief: Nee

#6 , 15 mei 2025 11:21

Dus uiteindelijk werden er door u kosten gemaakt voor de afvoer van de buur en weigert en hij nu tussen te komen in de kosten.
Als er inderdaad niets ervan vermeld staat in de aankoopakte kan je hiervoor een procedure beginnen. Tenzij je een speciale rechtsbijstandverzekering hebt kan deze procedure heel wat kosten. Je kan misschien beginnen met een advokaat een brief te laten schrijven ? Misschien een fikse jaarlijkse vergoeding vragen omdat hij uw eigendom gebruikt. Want als je geen vergoeding vraagt kan hij misschien later rechten krijgen door verjaring.

mava105
Berichten: 22854
Juridisch actief: Nee
Locatie: Regio Leuven

#7 , 15 mei 2025 12:15

Vergeet ook niet het uitpompen van uw eigen regenwaterpuit te vragen + het kuisen ervan. Door de schuld van de buurman kan je die in zijn huidige toestand niet meer gebruiken.

Peter2104
Topic Starter
Berichten: 5
Juridisch actief: Nee

#8 , 15 mei 2025 21:18

Er kwam geen vuilwater in onze put. Zijn afvoeren zijn/waren aangesloten op de overloop naar het riool. Dus dat was het probleem niet. De afvoer van ons regenwater moest gescheiden worden van de afvoer van de buur zijn vuil water.

Peter2104
Topic Starter
Berichten: 5
Juridisch actief: Nee

#9 , 15 mei 2025 21:19

Zitten er al geen rechten op wegens verjaring? Wij kochten het huis in 2007 en de buur een paar jaar later. Deze situatie werd vermoedelijk ergens in de jaren 80 gecreëerd.

Terug naar “Mede-eigendom & Nabuurschap”