Pagina 1 van 1

gemene gracht

Geplaatst: 25 aug 2008 17:15
door wullie
De situatie is de volgende: er is een gemene gracht tussen twee aanpalende erven. De ene buur heeft in die gemene gracht buizen gelegd zonder toestemming van de andere buur. Dit is wettelijk niet toegelaten. Mijn vraag is nu op basis van welk artikel van het Burgerlijk Wetboek is dit verboden?

Re: gemene gracht

Geplaatst: 25 aug 2008 19:37
door wolf2
Over gemeenschappelijke grachten is er zo weinig wetgeving dat ik ze evengoed kan kopiëren:
Artikel 666 BW
Alle grachten tussen twee erven worden vermoed gemeen te zijn, indien er titel noch teken is van het tegendeel.

Artikel 667
Een teken dat een gracht niet gemeen is, is aanwezig wanneer de dijk of de opgeworpen aarde zich slechts aan één zijde van de gracht bevindt.
Artikel 668
De gracht wordt geacht uitsluitend aan degene toe te behoren aan wiens kant zich de opgeworpen aarde bevindt.

******************************************
"indien er titel noch teken is van het tegendeel"

Dikwijls zal er wel een titel zijn: een akte waarin de grens vastgelegd is in het midden van de gracht; een opmetingsplan; ...

*******************************************

Het antwoord op uw vraag is dit:
Artikel 544 BW
Eigendom is het recht om op de meest volstrekte wijze van een zaak het genot te hebben en daarover te beschikken, mits men er geen gebruik van maakt dat strijdig is met de wetten of met de verordeningen.

Als U buizen legt in een gracht die niet of niet volledig uw eigendom is, dan schendt U het eigendomsrecht van de (andere mede-)eigenaar.

Geplaatst: 26 aug 2008 11:27
door wullie
Zou het niet artikel 662 BW kunnen zijn? Een gemene gracht valt toch onder het begrip "gemene muur"? Of is dit een foute redenering?

Geplaatst: 26 aug 2008 21:33
door wolf2
Gemene muur en gemene gracht vallen onder dezelfde afdeling; men kan veronderstellen dat "men" (een rechter) die bepalingen over de gemene muur die men KAN toepassen op een gemene gracht zal overnemen (eerder dan elders te gaan zoeken).

Er kan altijd (met of zonder rechter) een beroep gedaan worden op een deskundige. Maar zoals gezegd: toch eens nakijken in de aankoopakten of het wel een gemene gracht is. En hoe dan ook: diegene die de "werken" uitvoerde staat uitermate zwak.