Pagina 1 van 1
Regels werkkapitaal
Geplaatst: 05 apr 2011 23:06
door buzzke
Hallo,
Wat is werkkapitaal bij een appartement?
Krijg je dit bedrag weer bij verkoop of blijft dit eigendom van het gebouw?
Wie bepaalt er of er reserve kapitaal aangelegd wordt?
Hoe zit dit eigenlijk in juist in elkaar?
Alvast bedankt om mij hierbij te helpen.
Re: Regels werkkapitaal
Geplaatst: 05 apr 2011 23:27
door roharro
HIer klopt niets van. Uw bijdragen aan het werkkapitaal dienen om alle lopende onkosten te betalen. Het geld wordt dus opgebruikt. Wat u bij verkoop eventueel kunt terugkrijgen is slechts het deel dat nog niet werd opgebruikt op dat ogenblik. Het kan zelfs zijn dat u na de verkoop nog iets zal moeten bijbetalen (verdeling kosten lopend jaar -jaar van verkoop- geschiedt pro rata temporis tussen koper en verkoper).
Re: Regels werkkapitaal
Geplaatst: 07 apr 2011 11:44
door j.demoor
“Art.577-8...§ 4. Ongeacht de bevoegdheid die hem door het reglement van medeëigendom wordt toegekend, heeft de syndicus tot opdracht :5° het vermogen van de vereniging van mede-eigenaars te BEHEREN; voor zover als mogelijk dient dit vermogen in zijn geheel geplaatst te worden op diverse rekeningen, waaronder verplicht een afzonderlijke rekening voor het werkkapitaal en een afzonderlijke rekening voor het reservekapitaal; al deze rekeningen moeten op naam van de vereniging van mede-eigenaars worden geplaatst...Art.577-11...§ 5. In geval van eigendomsoverdracht van een kavel :1° is de uittredende mede-eigenaar schuldeiser van de vereniging van mede-eigenaars voor het gedeelte van zijn aandeel in het werkkapitaal dat overeenstemt met de periode tijdens welke hij niet effectief gebruik heeft gemaakt van de gemeenschappelijke delen; de afrekening wordt door de syndicus opgesteld;2° blijft zijn aandeel in het reservekapitaal eigendom van de vereniging. Onder " werkkapitaal " wordt verstaan de som van de voorschotten die zijn betaald door de mede-eigenaars als voorziening voor het betalen van de periodieke uitgaven, zoals de verwarmings- en verlichtingskosten van de gemeenschappelijke delen, de beheerskosten en de uitgaven voor de huisbewaarder. Onder " reservekapitaal " wordt verstaan de som van de periodiek ingebrachte bedragen die zijn bestemd voor het dekken van niet-periodieke uitgaven, zoals de uitgaven voor de vernieuwing van het verwarmingssysteem, de herstelling of de vernieuwing van een lift, of het leggen van een nieuwe dakbedekking.”(Burgerlijk Wetboek).
Re: Regels werkkapitaal
Geplaatst: 08 apr 2011 23:21
door observer-old
Werkkapitaal kan zijn een vaste som die als werkmiddel betaald wordt dan kan het zijn dat het verhoogd moet worden, en dat het dus afgerekend wordt bij een eventueel verkoop. Werkkapitaal kan ook zijn jaarlijkse of trimesteriele voorschotten die opgevraagd worden maar die verrekend worden met de jaarlijkse afrekening zelf en kan het gebeuren dat een extra opvraging nodig is voor een dringende uitzonderlijke kost, de syndicus kan dit opvragen in fiunctie van zijn begroting, maar het moet desnoods achteraf maar wel steeds aan de algemene vergadering voorgelegd worden, zekerlijk als het over een dringende of uitzonderlijke kost gaat.
Het is ook niet de syndicus die van werkkapitaal reservekapital kan maken, want reservekapitaal blijft eigen aan de kavel ttz eigen aan de vereniging van mede-eigenaars.