Pagina 1 van 1

gezamelijk huis, maar bouwgrond is van ??n der partners

Geplaatst: 10 mei 2007 11:25
door lotte_na
Een vraagje: wat best te doen in volgende situatie:
ongetrouwd, kinderloos koppel gaat huis bouwen, grond is eigendom van partner 1, en bedoeling is dat dit steeds zijn eigendom blijft.
Het te bouwen huis wordt betaald & eigendom van beide partners.

Hoe is dit juridisch best te regelen, welke afspreken zijn best te maken zodat in het geval van sterven van ??n der partners, bij het uit elkaar gaan, partner 2 niet in de koude blijft staan, maar toch zeker zijn deel van het huis (verhoogd met de meerwaarde over de jaren) krijgt.

Alvast bedankt voor reacties.

Geplaatst: 10 mei 2007 21:25
door Lex
Art.553.Alle gebouwen...op of onder de grond van een erf,worden vermoed door de eigenaar,op zijn kosten,te zijn tot stand gebracht en hem toe te behoren,TENZIJ het tegengestelde bewezen is...(Burgerlijk Wetboek).

Door afstand te doen van de natrekking doet de eigenaar,ten voordele van die derde een recht van opstal ontstaan en blijft alleen eigenaar van de grond waarop die gebouwen staan.In zo'n geval ontstaat geen onverdeeldheid tussen de eigenaar van de grond en de eigenaar van de gebouwen,zelfs indien zij bij overeenkomst verwijzen naar het stelsel van mede?igendom (art.577bis),Cass. 19 mei 1988,R.W. 1988-89,572-573,noot.

Men kan bij notari?le akte afstand doen van natrekking.De grond blijft hem dan toebehoren.Wat erop gebouwd wordt behoort dan aan de bouwers.

Het erfrecht voor 'wettelijk samenwonenden' is pas veranderd, hoe de vork juist aan de steel zit kan Wesley/J. Demoor U hopelijk uitleggen!

Geplaatst: 11 mei 2007 15:02
door j.demoor
De eigenaar van de grond kan een opstalrecht verlenen aan de eigenaars van het te bouwen huis.Zie hiertoe Wet 10 januari 1824.

?32...In het beding van aanwas of aangroei wordt overeengekomen dat bij het intreden van een bepaalde gebeurtenis,gewoonlijk een overlijden,het aandeel van ??n der deelgenoten in bepaalde goederen...van rechtswege door de overige deelgenoten verkregen zal worden...?(MICHIELS,D.,Bedingen van tontine en aanwas,R.W. 1995-96,978.).

U kan dus zulk beding opnemen in de opstalovereenkomst of in een afzonderlijke overeenkomst.

Ga volledigheidshalve naar (geconsolideerde wetgeving) onder Belgisch Staatsblad in http://just.fgov.be .Klik in de balk achter ?Juridische aard? op het omgekeerd driehoekje uiterst rechts en zoek daar de nodige WetBOEKEN.

Geplaatst: 29 okt 2007 16:48
door dirk hermans
wij zitten in dezelfde situatie en hebben 2 notarissen geraadpleegd met 2 andere verhalen:

notaris1: best trouwen zodat mijn partner mede-eigenaar wordt; dit zou volgens hem de enige mogelijkheid zijn om 100% fiscaal voordeel te genieten voor de niet mede eigenaar vd grond.

notaris2: opschorting van natrakking=recht van opstal
zodat de fiscus ook haar als medeeigenaar gaat beschouwen en zij ook volledig belastingvoordeel kan genieten.

toch zou volgens notaris1 dit niet juist zijn omdat de niet grond eigenaar daarbij enkel zijn interesten fiscaal kan inbrengen in belastingen en niet het ontleende kapitaal wat de eerste 10 jaar een groot verlies zou betekenen van fiscaal voordeel (+-2000 euro per jaar)

en dit verhaal zou wel eens kunnen kloppen als je het andere topic leest:
http://www.juridischforum.be/forum/view ... natrekking

TOCH heb ik 1 maand geleden advies gevraagd aan iemand vd belastingdienst op de BIS beurs in Gent en die vertelde ons dat kapitaal+interesten niet meer gesplitst worden in de belastingaangifte en wij toch voor een volledig fiscaal voordeel kunnen gaan bij niet trouwen.

Wat klopt nu?