#2 , 27 okt 2008 12:10
“Art.1384.Men is aansprakelijk niet alleen voor de schade welke men veroorzaakt door zijn eigen daad maar ook voor die welke veroorzaakt wordt door de daad van personen voor wie men moet instaan...De meesters en zij die anderen aanstellen, voor de schade door hun dienstboden en aangestelden veroorzaakt in de bediening waartoe zij hen gebezigd hebben...”(B.W.=Burgerlijk Wetboek).
‘Het begrip aangestelde veronderstelt een band van ondergeschiktheid. Deze laatste is aanwezig van zodra een persoon in feite zijn gezag en zijn toezicht kan uitoefenen op een ander persoon. In het kader van deze bepaling kan de aangestelde niet vorderen dat de aansteller hem zou vrijwaren voor zijn persoonlijke fout. De aansteller is slechts tegenover derden verantwoordelijk,voor de fouten begaan door zijn aangestelde‘(Cass. 15 september 1988,R.W. 1989-90,708-710,noot DE PAUW,G.,Verkeersrecht 1988,319,J.T. 1988,687).
Uit wat u meedeelt leid ik af dat er geen band van ondergeschiktheid is tussen uw aannemer en diens onderaannemer en evenmin tussen die onderaannemer en diens derde transporteur.
Er is ook geen contractuele relatie tussen u en de derde transporteur die de schade veroorzaakte.
“Art.1382.Elke daad van de mens, waardoor aan een ander schade wordt veroorzaakt, verplicht degene door wiens schuld de schade is ontstaan, deze te vergoeden.”(B.W.).
Maan de derde transporteur aangetekend aan uw geraamde schade te vergoeden binnen een door u daarin te bepalen redelijke termijn.
“Art.732.Indien een van hen het(=oproeping in MINNELIJKE SCHIKKING,zelfs mondeling verzoekt,worden de partijen bij gewone brief van de griffier opgeroepen om...te verschijnen op dag en uur door de rechter bepaald."(Gerechtelijk Wetboek).De procedure ‘minnelijke schikking’ is kosteloos.Vraag ze dus aan de griffie van het vredegerecht indien de derde transporteur,geen tijdig en afdoende gevolg geeft aan uw aanmaning.
Komt geen minnelijke schikking tot stand daag de derde transporteur dan voor dezelfde vrederechter overeenkomstig art.1344bis-septies Gerechtelijk Wetboek.
INDIEN u een familiale verzekering MET rechtsbijstand bezit,dan moet die rechtsbijstandsverzekeraar u bijstand verlenen. Onderzoek daartoe vooraf zorgvuldig uw polis inzake rechtsbijstand.
Ga naar Belgische wetgeving in JUSTEL-databanken van Belgisch Staatsblad. Klik voor WetBOEKEN achter ’Juridische aard’. Op afkondigingsdatum vindt u de overige akten. Inzake FEDERALE fiscale wetgeving zie http://www.fisconetplus.be/