Pagina 1 van 1
aansprakelijkheid zoon van 21 jaar
Geplaatst: 18 jul 2009 15:39
door droopy
Mijn zoon is 21 jaar en gaat samenwonen. Zijn domicilie echter zou hij nog een tijd bij ons thuis laten staan voor het geval het samenwonen niet lukt.
Mijn vraag is nu : als hij in die periode schulden maakt of schade aanricht en hij kan bv. niet betalen, worden wij daar aansprakelijk voor gesteld en moeten wij dan eventueel voor de schulden of de schade opdraaien ?
Geplaatst: 18 jul 2009 23:09
door dieke
Ik ben geen jurist, maar meen toch een begin tot antwoord te weten:
Aangezien hij meerderjarig is, kan u niet aansprakelijk worden gesteld. Wat echter wel kan gebeuren, indien hij schulden maakt, is dat men een deurwaarder stuurt naar uw adres en dus al uw bezittingen aanslaagt. Dat is perfect mogelijk aangezien men daar geld gaat halen waar de schuldenaar gedomicilieerd is.
Mijn persoonlijke mening: ik zie totaal niet in waarom zijn domicilie bij u zou moeten blijven. Of het nu misloopt of niet, dat maakt toch geen verschil? Zo'n grote administratieve heisa is het omzetten van domicilie helemaal niet. Bovendien is het trouwens wettelijk ook helemaal niet in orde om je domicilie elder te plaatsen dan daar waar je hoofdverblijfplaats is. Gewoon dus bij verhuis, ook domicilie verplaatsen. Indien hij opnieuw zou verhuizen naar u, opnieuw domicilie verplaatsen. Dan is alles netjes geregeld.
Geplaatst: 20 jul 2009 10:13
door j.demoor
“Art.7.§ 1. Iedereen die zijn hoofdverblijfplaats wil vestigen in een gemeente van het Rijk of deze wil overbrengen naar een andere gemeente van het Rijk moet dit aangeven aan het gemeentebestuur van de gemeente waar hij zich komt vestigen...Art.16.§ 1. De bepaling van de hoofdverblijfplaats is gebaseerd op een FEITELIJKE situatie, dat wil zeggen de vaststelling van een effectief verblijf in een gemeente gedurende het grootste deel van het jaar. Deze vaststelling gebeurt op basis van verschillende elementen, met name de plaats waarheen de betrokkene gaat NA zijn beroepsbezigheden, de plaats waar de kinderen naar school gaan, de arbeidsplaats, het energieverbruik en de telefoonkosten, het gewone verblijf van de echtgenoot of van andere leden van het huishouden.…”(16 JULI 1992. - Koninklijk besluit betreffende de bevolkingsregisters en het vreemdelingenregister).
“Art.7.De overtredingen van de voorgaande artikelen, van de besluiten tot uitvoering ervan en van de in artikel 5 bedoelde gemeentelijke verordeningen worden gestraft met een geldboete en zesentwintig tot vijfhonderd (euro)...”(19 JULI 1991. - Wet betreffende de bevolkingsregisters en de identiteitskaarten en tot wijziging van de wet van 8 augustus 1983 tot regeling van een Rijksregister van de natuurlijke personen).
Geplaatst: 22 jul 2009 11:23
door Franciscus
U gaat op vakantie - deurwaarder heeft ondertussen de nodige brieben gepost - langsgeweest - en bij terugkomst is uw huis leeg.
Daar hoeft geen tekening bij denk ik.
Het is hoe goed vertrouw je uw zoon.
Doe zoals Dieke zegt - meest eenvoudige
Geplaatst: 26 jul 2009 22:26
door marmat
Inderdaad, als Uw zoon zijn domicilie op Uw adres staat, zal - bij eventuele schulden, de gerechtsdeurwaarder alle akte op Uw adres achterlaten.
Ook een eventuele beslagname van goederen, mocht blijken dat de schulden niet betaald worden, zal in eerste instantie op Uw adres gebeuren.
Vermijd deze problemen en laat Uw zoon zijn domicilieadres veranderen.