Een vriend van mij huurt al 25 jaar een sociale woning. (appartementsblok 3 verdiepingen en 9 wooneenheden) 5 jaar geleden werd beslist om deze te renoveren. In 1ste instantie werden toen alle ramen vervangen door dubbele beglazing. Nadien kregen de bewoners een brief dat ook de radiatoren en CV , badkamer en keuken vervangen zouden worden en dat hiermee de renovatie afgerond zou worden. Conclusie buiten het vervangen van ramen gebeurde er niets meer.
Nu heeft hij echter een brief ontvangen dat zijn huurcontract eind 2011 verbroken word wegens renovatie gebouw en dat hij een andere woning toegewezen krijgt 15 km verwijderd van zijn huidige woonplaats. Vriend heeft een lage invaliditeitsuitkering en woont nu op wandelafstand van centrum en winkels. Bij gedwongen verhuis is dichtstbijzijnde winkel 9 km ver en ook openbaar vervoer is er miniem.
Ook de kosten van deze gedwongen verhuis zijn niet goedkoop. Vroeger betaalde hij 125 euro waarborg , nu moet hij plots voor nieuw huurcontract 650 euro betalen , verhuiskosten betalen , ladderlift , aansluitkosten en inrichten nieuwe woonst enz… Dus mag je al snel 1500 à 2000 euro rekenen.
Mijn vriend wou na de renovatiewerken die ongeveer 6 maand duren voor heel het gebouw graag terugkeren naar zijn woonst , maar dit word hem geweigerd.
Heb altijd geweten dat men bij renovatie sociale woningen , de personen een tijdelijke woning moest aanbieden en dat deze nadien mochten terugkomen.
Kan men dus zomaar beslissen om een huurcontract te verbreken en deze persoon zomaar op te zadelen met oa 525 euro extra waarborg , verhuiskosten enz… + een verhoging van de huur met ongeveer 120 euro per maand en hem weigeren om na de renovatie terug naar zijn oorspronkelijke woning terug te keren.
Als hij kan terugkeren zou dit financieel voor hem goedkoper uitvallen , want dan kan hij zijn goederen stallen in een gehuurde garage vlakbij en enkel het hoogst noodzakelijke meenemen om deze 6 maand te overbruggen en zijn oud huurcontract behouden na renovatie.