Nieuwe partner vader

MajaB
Topic Starter
Berichten: 6

Nieuwe partner vader

#1 , 09 mar 2011 14:56

Hallo,

Mijn ouders hebben een eigen huis dat volledig hun eigendom is (geen lening of iets dergelijks meer). Een tweetal jaar geleden is mijn moeder overleden. Een tijdje later kreeg mijn vader een nieuwe vriendin.
Onze vraag: wat gebeurt er als mijn vader iets overkomt? Kan zijn vriendin enig recht doen gelden op onze ouderlijke woning? Kunnen wij ons hiertegen indekken? Let wel: mijn broer en ik hebben een goede verstandhouding met hen, maar zouden niet graag zien gebeuren dat onze ouderlijke woning naar iemand anders gaat...
Bedankt voor het advies!

Groeten,
Maja

Winston
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Winston begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
jojan
Berichten: 739

#2 , 09 mar 2011 15:21

er van uitgaande dat uw ouders getrouwd waren onder het wettelijk stelsel heeft u en uw broer de naakte eigendom van de ouderlijke woning geërfd en uw vader het vruchtgebruik.

"De overledene was gehuwd en had kinderen
De weduwe of weduwnaar krijgt het vruchtgebruik van de hele nalatenschap, de kinderen krijgen de blote eigendom.
Alle kinderen van de overledene, uit een vorig of uit het laatste huwelijk, buitenhuwelijkse en geadopteerde, zijn gelijkgesteld en hebben dezelfde rechten.

De kinderen krijgen ieder een gelijk deel. Als een kind vooroverleden is, erven zijn kinderen in zijn plaats. Zijn er geen kinderen, dan gaat zijn deel naar zijn broers en zusters."

Als uw vader en zijn vriendin feitelijk samenwonen kan zij in geen geval rechten doen gelden op de ouderlijke woning.

Indien uw vader met zijn nieuwe partner zou wettelijk samenwonen of huwen kan u dit beste met hen en een notaris bespreken.

j.demoor
Berichten: 10360

#3 , 11 mar 2011 09:36

Bij moeders overlijden gold :
“Art.745bis.§ 1. Wanneer de overledene afstammelingen...achterlaat, verkrijgt de langstlevende echtgenoot het vruchtgebruik van de gehele nalatenschap. Wanneer de overledene andere erfgerechtigden achterlaat, verkrijgt de langstlevende echtgenoot de volle eigendom van het deel van de eerststervende in het gemeenschappelijk vermogen en het vruchtgebruik van diens eigen vermogen...”(Burgerlijk Wetboek=B.W.).

“Art.745ter Niettegenstaande enig andersluidend beding kan ieder die de blote eigendom verkrijgt, EISEN dat voor alle met vruchtgebruik belaste goederen een boedelbeschrijving van de roerende en een staat van de onroerende worden opgemaakt, dat de geldsommen worden belegd en dat de effecten aan toonder, naar keuze van de langstlevende echtgenoot, worden omgezet in inschrijvingen op naam of gedeponeerd op een gemeenschappelijke bankrekening.”(B.W.).

Voornoemde mogelijkheid is niet in de tijd beperkt. Belast hiermee zo nodig een notaris.

Bij vaders overlijden is zijn VRIENDIN niet zijn erfgename,tenzij bij testament:
“Art.913.De giften, hetzij bij akten onder de levenden, hetzij bij testament, mogen de helft van de goederen van de beschikker niet overschrijden, indien hij bij zijn overlijden slechts één kind achterlaat;een derde, indien hij twee kinderen achterlaat;een vierde indien hij er drie of meer achterlaat.Art.920.Beschikkingen, hetzij onder de levenden, hetzij ter zake des doods, die het beschikbaar gedeelte overschrijden, KUNNEN na het openvallen van de erfenis tot dat gedeelte ingekort worden.”(B.W.).

Bij vaders WETTELIJK samenwonen met zijn vriendin geldt:
“Art.745octies.§ 1. De langstlevende wettelijk samenwonende verkrijgt, met welke erfgenamen hij ook tot de nalatenschap komt, het vruchtgebruik van het onroerend goed dat tijdens het samenwonen het gezin tot gemeenschappelijke verblijfplaats diende en van het daarin aanwezige huisraad...”(B.W.).
Ga naar Belgische wetgeving in JUSTEL-databanken van Belgisch Staatsblad. Klik voor WetBOEKEN achter ’Juridische aard’. Op afkondigingsdatum vindt u de overige akten. Inzake FEDERALE fiscale wetgeving zie http://www.fisconetplus.be/

Reclame

wanton
Berichten: 10076
Locatie: HEIST , bij-den-berg

#4 , 11 mar 2011 19:01

Normaal zijn de kinderen nu blote eigenaar voor 1/4 van de woning , terwijl vader een helft in volledige eigendom heeft plus het vruchtgebruik op de andere helft. Indien hij niet huwt met die vriendin of wettelijk gaat samenwonen , erft die niets van hem. Hij kan wel een testament maken waarbij hij maximum 1/3 van zijn deel aan die vriendin kan geven. Hij kan jullie niet onterven , en zelfs als hij meer zou geven aan haar , kunnen jullie dat betwisten. Bij huwelijk of wettelijke samenwoonst erft zij het vruchtgebruik op zijn deel (de helft) van de woning. Via de Wet Valkeniers kan het beperkt blijven tot dit vruchtgebruik , nl. in een akte beschrijven dat er geen ander deel geërfd wordt door die vrouw.
Ik heb gisteren gezien , ik ken morgen!
Toet-anch-Amon

Terug naar “Andere”