Bouwmisdrijven - Landbouwgrond

Reco
Topic Starter
Berichten: 11

Bouwmisdrijven - Landbouwgrond

#1 , 16 aug 2011 14:19

De situatie is als volgt:

In 1995 werd een huis aangekocht. Deze werd volledig gerenoveerd (interieur, stal => living, poort => muur met ramen) en dit alles zonder bouwvergunning. Het huis zelf stond wel op woon-gebied.

Kort hierna werd een atelier die tegen het huis was gebouwd plat gelegd en in de plaats hiervan werd een bijbouw gezet dat tegen het huis staat. Wederom zonder bouwvergunning en op landbouwgrond.

Nu had ik graag geweten wat van dit alles geregulariseerd kan worden en wat niet. Wat er verjaard is of wat wanneer verjaard en welke risico's er zijn ivm dit huis.

Kan iemand mij hiermee helpen?

Winston
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Winston begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
Jan S
Berichten: 397

#2 , 17 aug 2011 12:20

Wat betreft verjaring

Wanneer u een bouwmisdrijf pleegt, kan u hiervoor zowel strafrechtelijk als burgerrechtelijk vervolgd
worden.

Wanneer u een bouwovertreding hebt begaan, kan de rechter naast een strafsanctie ook een herstelmaatregel opleggen. Hiermee beveelt de rechter de plaats in de oorspronkelijke toestand te herstellen of het strijdige gebruik te staken, en/of bouw- of aanpassingswerken uit te voeren en/of een geldsom te betalen gelijk aan de meerwaarde die het goed door het misdrijf heeft verkregen. Dit gebeurt op
vordering van de stedenbouwkundige inspecteur of het College van Burgemeester en Schepenen op wier grondgebied de werken, handelingen of wijzigingen werden uitgevoerd. Een dergelijke herstelmaatregel kan steeds samen met een straf worden opgelegd.

Enkel de rechter is bevoegd om aan de hand van de concrete elementen van het dossier te beslissen of er al dan niet sprake is van verjaring. Een administratieve overheid (gemeente, provincie, Vlaams Gewest) kan niet attesteren of er verjaring van de herstelvordering is ingetreden.

Zowel de strafvordering als de herstelvordering kan verjaren.
Verjaringstermijnen strafvordering
* Het bouwmisdrijf verjaart na een periode van 5 jaar;
* Met als aanvangspunt het ogenblik waarop het misdrijf voltrokken is (na het plegen van de laatste feiten);
* Wanneer tijdens de verjaringstermijn een proces-verbaal wordt opgesteld wordt de verjaringstermijn
gestuit, waardoor een nieuwe periode van 5 jaar begint te lopen (maximum 10 jaar);
* Stuiting kan echter alleen optreden binnen de eerste termijn van 5 jaar;
* Wanneer de strafvordering tijdig is ingeleid is er geen verjaring meer mogelijk van de herstelvordering.

Verjaringstermijnen herstelvordering
* De herstelvordering kan nooit verjaren voordat de strafvordering is verjaard;
* Een herstelvordering voor inbreuken:
1. in ruimtelijk kwetsbare gebieden verjaart na 10 jaar;
2. in openruimtegebied verjaart na 10 jaar;
3. in de overige gebieden verjaart na 5 jaar;
* Telkens vanaf de dag waarop het misdrijf werd gepleegd.

Let op! Voor bouwmisdrijven gepleegd in ruimtelijk kwetsbaar gebied geldt een nultolerantie omdat niet alleen het oprichten van de constructie strafbaar is maar ook de instandhouding ervan. De termijn van 10 jaar begint daarom pas te lopen nadat de onwettige toestand ongedaan wordt gemaakt.

Wanneer verjaart mijn bouwmisdrijf?
U hebt een bouwmisdrijf begaan vóór 27/07/1998
* De herstelvordering kan nooit verjaren voordat de strafvordering is verjaard;
* Verjaringstermijnen:
1. 30 jaar na het ontstaan van de schade;
2. Als men kennis heeft genomen van de schade en de identiteit van de overtreder: 5 jaar na kennisname

U hebt een bouwmisdrijf begaan tussen 27/07/1998 en 31/08/2009
* De herstelvordering kan nooit verjaren voordat de strafvordering is verjaard;
* Verjaringstermijnen:
1. 20 jaar na de feiten;
2. Als men kennis heeft genomen van de schade en de identiteit van de overtreder: 5 jaar na kennisname
van de schade en de identiteit.

U hebt een bouwovertreding begaan na 31/08/2009
* De herstelvordering kan nooit verjaren voordat de strafvordering is verjaard;
* Verjaringstermijnen:
1. 10 jaar voor bouwmisdrijven in ruimtelijk kwetsbare gebieden;
2. 10 jaar voor bouwmisdrijven in openruimtegebied;
3. 5 jaar voor bouwmisdrijven in de overige gebieden.
van de schade en de identiteit.
Let wel: ook een mede-burger kan een vordering instellen tot 5 jaar na kennisname en tot 20 jaar na uitvoering van de overtreding.

Regularisatie
Verloopt via dezelfde procedure als een normale stedenbouwkundige aanvraag. Gezien het huis in woongebied ligt, lijkt me dit regulariseerbaar. Uiteraard zullen hier diverse afwegingen moeten worden gemaakt door de betrokken gemeente, waaronder uiteraard de ev. aanwezige stedenbouwkundige voorschriften (BPA, RUP, verkavelingsvoorschriften, enz.).

Wat betreft de atelier; dat zal m.i. al wat moeilijker worden, zeker gezien de ligging in agrarisch gebied. Normaliter heb je sowieso al een zonevreemde functiewijziging nodig om een agrarisch gebouw in landbouwgebied om te vormen naar een éénsgezinswoning. Dit lijkt me vooral te zullen gaan afhangen van grootte, gebruikte materialen, ruimtelijke positionering, enz.

Conclusie
M.i. verjaard voor wat betreft de vordering van herstelmaatregelen en mogelijks regulariseerbaar (zonder uiteraard de feitelijke situatie te kennen).
Bovenstaand bericht omvat enkel mijn persoonlijk visie en geen sluitend juridisch advies.
Raadpleeg ook steeds de bevoegde overheid.

Reco
Topic Starter
Berichten: 11

#3 , 18 aug 2011 08:58

Bedankt voor je duidelijke antwoord. Ik meende echter in verschillende artikels gelezen te hebben dat de wetgeving rond de bouwmisdrijven van voor 2009 een ander beginpunt van de verjaringstermijn had. Daarin stond dat voor bouwmisdrijven van voor 2009 de verjaringstermijn ook inging vanaf 2009 met dezelfde verjaringsvoorwaarden als de bouwmisdrijven van na 2009.

Weet je hierover toevallig iets meer? Is er recentelijk iets gewijzigd in die wetgeving?

Maar om het even te herhalen..

Volgens jouw artikel zijn de strafvorderingen van het bouwmisdrijf reeds verjaard na 5 jaar. De herstelvordering is verjaard na 5/10 jaar. En het bouwmisdrijf in zijn geheel zal verjaring rond 2028? Of hoe moet ik het verjaren van het bouwmisdrijf interpreteren?

Reclame

Jan S
Berichten: 397

#4 , 19 aug 2011 13:31

Dit staat inderdaad niet vermeldt.
Art. 7.7.4. Wanneer het recht van de stedenbouwkundige inspecteur of het college van burgemeester en schepenen om een herstelvordering in te stellen ontstaan is vóór 1 september 2009, beginnen de termijnen, vermeld in artikel 6.1.41, §5, eerste lid, (dus de verjaringstermijnen) slechts te lopen vanaf die datum. De totale duur van de verjaringstermijn mag evenwel niet méér bedragen dan de termijnen, vermeld in artikel 2262bis, §1, tweede en derde lid, van het Burgerlijk Wetboek.

Het eerste lid verhindert de toepassing van artikel 26 van de voorafgaande titel van het Wetboek van Strafvordering niet.

Wanneer de herstelvordering bij een in kracht van gewijsde gegane beslissing verjaard is verklaard vóór 1 september 2009, vermeld in het eerste lid, kan de inwerkingtreding van het decreet van 27 maart 2009 tot aanpassing en aanvulling van het ruimtelijke plannings-, vergunningen- en handhavingsbeleid niet tot gevolg hebben dat een nieuwe verjaringstermijn begint te lopen.
Let wel, bovenstaand artikel is enkel van toepassing voor herstelvorderingen. Hoe het zit met de strafrechterlijke vordering heb ik nog niet meteen teruggevonden...
Bovenstaand bericht omvat enkel mijn persoonlijk visie en geen sluitend juridisch advies.
Raadpleeg ook steeds de bevoegde overheid.

Terug naar “Andere”