aansprakelijkheid verkoper

Benjamin
Topic Starter
Berichten: 2

aansprakelijkheid verkoper

#1 , 04 feb 2011 16:16

Hoelang blijft een verkoper aansprakelijk voor zichtbare en verborgen gebreken aan een woning?
En hoelang blijft de verkoper aansprakelijk voor bouwovertredingen (ook al is de koper op de hoogte van het bouwmisdrijf, dit staat op papier dat is ondertekend door beide partijen)(steunmuur verwijderd en poutrel gestoken)

Verder vraag ik me af tot welke periode, na de verkoop, een verkoop ontbonden kan worden door 1 van bovenvermelde feiten?

Gr
Benjamin

Winston
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Winston begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
roharro
Berichten: 13438
Juridisch actief: Ja
Locatie: Plopsaland

#2 , 04 feb 2011 18:40

Als de bouwovertreding op voorhand werd meegedeeld aan de koper is die op de hoogte en is verkoper niet meer aansprakelijk.
Zichtbare gebreken: op ogenblik van kopen
Onzichtbare gebreken: bij nieuwbouw volgens Wet Breyne, tot de definitieve oplevering (ongeveer één jaar); voor oudere woningen weet ik het niet maar het zal alleszins een kortere periode zijn dan voor nieuwbouw veronderstel ik.
Iedere wijze uil is ooit een uilskuiken geweest.

j.demoor
Berichten: 10360

#3 , 06 feb 2011 09:42

‘in de staat waarin het zich bevindt met alle zichtbare en verborgen gebreken‘ is een geldig en gebruikelijk vrijstellingsbeding,tenzij in geval van bedrog,dat door de koper dient bewezen. Onderzoek daartoe zorgvuldig uw koopakte.

Bij ontbreken van zulk beding geldt :
“Art.1641.De verkoper is gehouden tot vrijwaring voor de verborgen gebreken van de verkochte zaak, die deze ongeschikt maken tot het gebruik waartoe men ze bestemt, of die dit gebruik zodanig verminderen dat de koper, indien hij de gebreken gekend had, de zaak niet of slechts voor een mindere prijs zou hebben gekocht.Art.1642.De verkoper moet niet instaan voor de gebreken die zichtbaar zijn en die de koper zelf heeft kunnen waarnemen.”(B.W.=Burgerlijk Wetboek).

‘Een gebrek geldt als verborgen,wanneer de meest nauwlettende koper het niet dadelijk bij levering kan merken‘(Cass. 6 april 1916,Pas. 1917,I,77).

“Art 1648. De rechtsvordering op grond van koopvernietigende gebreken moet door de koper worden ingesteld binnen een korte tijd...”(B.W.).

‘Art.1648 sluit niet uit dat de korte termijn waarbinnen de rechtsvordering tot vrijwaring voor een verborgen gebrek moet worden ingesteld,voor onroerende goederen kan ingaan na het verstrijken van de termijn van de tienjarige vrijwaring die is voorgeschreven bij art.1792‘(Cass. 10 oktober 2003,R.W.2006-07,1216).
Ga naar Belgische wetgeving in JUSTEL-databanken van Belgisch Staatsblad. Klik voor WetBOEKEN achter ’Juridische aard’. Op afkondigingsdatum vindt u de overige akten. Inzake FEDERALE fiscale wetgeving zie http://www.fisconetplus.be/

Reclame

Benjamin
Topic Starter
Berichten: 2

#4 , 06 feb 2011 19:44

Bedankt voor de informatie!

Gr.
Benjamin

Cartoline
Berichten: 1

#5 , 11 jul 2012 10:24

Verantwoordelijkheid verkoper:
Grote bedrijven hebben specifieke wn met de toebedeelde functie "verkopers" in dienst veelal uitgedrukt in een of andere Engelse benaming die mogelijk het voor de Belgisch recht en of Moedertaal helemaal troebel maakt.
De zogenaamde "verkopers" of contractafsluiters, die niet altijd de praktijk in pacht hebben en met name bij maatwerk zoals bv een nieuwbouwwoning, nog al eens wat dingen relativeren of de aanhangende problematiek die nadien onstaat veelal op rekening van de klant,niet op voorhand weten of willen inschatten.
Vanuit mijn perspectief zie ik de definitie van hun functie als volgt:een persoon die als taak heeft potentieele kopers te overtuigen van de diensten die het bedrijf voor een bepaalde prijs kan aanbieden om uiteindelijk een contract te sluiten.
Vraag: Wie is uiteindelijk binnen dat bedrijf of firma verantwoordlijk voor deze overeenkomst na te leven naar de kopers toe.
Moeten we als koper ,een (geldig)organigram opvragen als bijlage van een contract.
Bij aanvang of tijdens de uitvoering van de eerder ondertekende opdracht, ontstaan er veelal problemen of zijn praktische bijsturingen al of niet terrecht, gewenst .Echter de verkoper is meestal,niet meer de contactpersoon met de klant. Als klant denk je nog steeds dat de verkoper je aanspreekpunt is omdat je iniitieel met hem het contract opstarte.Wie dan wel?
Indien er ruis zit tussen wat de verkoper je beloofde en of onderschreef en wat de andere medewerkers van het bedrijf uiteindelijk realizeren,het geen steeds meer en meer gebeurd, wie is dan de spreekbuis naar de klant. Hoe pak je dit aan als consument en of vermijd je dat zulke problemen ontstaan,klanten worden dan van de kast naar de muur gestuurd.Het lijkt er zelfs dikwijls op dat de klant maar moet uitspuien wie nu juist welke verantwoordelijk kan wil of moet dragen binnen een welbepaalde firma..Zodra irritatie onstaat is dit tevens bij voorbaat het begin van kans op verdere afbrokkeling van de wederzijdse goede wil naar het voleindigen van het proces toe..De vroegere betrokkenheid van de generatie babyboom medewerkers is blijkbaar niet meer aan de orde in de hedendaagse zakenwereld.(Minder stress door minder betrokkenheid en verantwoording binnen de werkvloer= meer stress bij de klant)
Kortom wie beschermd een koper tegen deze situatie maw is de term "verkoper" in voorgaand niet te verwarren met "de firma of zaak" en waar eindigd de wettelijke bevoegdheid (als aanspreekpunt)van de verkoper die een een contract onderschreef voor zijn firma met zijn klant.
Niet voor niks zijn er nog steeds kleine bedrijven waar de zaakvoerder mede-uitvoerder van de werken is en gelijk contractuele verkoper. Is dit dan de enige meer veilige oplossing om niet verzeild te raken in welles nietes spelletje van diverse medewerkers in grote bedrijven ?
De weg om te kopen is veelal veel beter gefundeerd binnen hedendaagse bedrijven, dan de weg die je dient te bewandelen voor het werkelijk afhandelen van de toegekende opdracht,en die je als een "goede huisvader"(mooi en gelijk veel en nikszeggend woord uit de heemkundige kring) vlot zou willen zien verlopen.

Eigenlijk zoals ik het nu zie zonder verdere info te kennen, zou ik bij het afsluiten van een verkoopcontract een "annexe" dienen bij te voegen waar koper en verkoper op vermelden wie de verantwoordlijkheid binnen de firma afhandeld voor het naleven van het ondertekende akkoord naar de koper.!!!Maw je aanspreekpunt voor alle verdere coordinaties van een toegekende opdracht.

Terug naar “Andere”