Pagina 1 van 1

uitzettingskwestie

Geplaatst: 08 okt 2008 21:09
door Calakoné
hallo een vriendin van mij woont sinds enkele jaren in het huis van haar grootmoeder langs vaders kant, dit is ter beschikking gesteld zonder te huren en te betalen door haar vader. Ook heeft hij geen voorwaardes met betrekking tot tijd en betaling gesteld.

Nu heeft zij een ruzie gehad met haar vader, die wil dat ze vertrekt,
ze is 28 en heeft slechts een schamel salaris, zij heeft omtrent deze situatie aan mij een aantal vragen gesteld.

- Heeft zij recht op een kennisgeving, kan haar vader haar van vandaag op morgen buitenzetten?
- Zij woont daar reeds 6 jaar en haar ouders hebben een sleutel die ze nu gretig gebruiken om door haar spullen te gaan. Heeft zij recht om het slot te veranderen tot haar vertrek? Kan zij verhinderen dat ze daar binnendringen in haar afwezigheid?

Bedankt voor de hulp.

Geplaatst: 10 okt 2008 11:56
door j.demoor
Uit ‘dit is ter beschikking gesteld zonder te huren en te betalen door haar vader’ leid ik af dat het bewonen enkel berust op een precair gedogen,waaraan haar vader te allen tijde een einde kan maken.

“Art.439...wordt gestraft hij die...in een door een ander bewoond huis...binnendringt, hetzij met behulp van bedreiging of...valse sleutels"(Strafwetboek 8 juni 1867).

‘De beslissing dat beklaagde zich schuldig heeft gemaakt aan huisvredebreuk door gebruik van valse sleutels wordt naar recht verantwoord, als de rechter vermeldt dat beklaagde, door het appartement of het huis binnen te gaan tegen de wil van de bewoner ervan, een onrechtmatig gebruik heeft gemaakt van de sleutel die in zijn bezit was‘[Cass. ARC86AF1-1,15 oktober 1986,Arr.Cass. 1986-87,188,Noot:Zie Cass., 9 juli 1872( Bull. en Pas., 1872, I, 448 )].

Uw vriendin kan hiertegen dus strafklacht neerleggen bij de procureur des Konings,schriftelijk rechtstreeks of mondeling via de politie.
Zij kan ook het slot laten veranderen mits dit bij einde bewoning in de oorspronkelijke staat te herstellen.