wie is de eigenaar

lb
Topic Starter
Berichten: 1

wie is de eigenaar

#1 , 23 jul 2009 16:57

hallo

-ik leerde een vriend kennen (let wel samenwonende maar niet ingeschreven op mijn adres.)

-na énige tijd leende ik hem een som voor de aankoop van een wagen, en zette dit ook op papier (met vermelding dat het een lening was voor een auto)

-gezien ik niet wilde opdraaien voor boeten enz , werd de wagen (nr-plaat) dus ingeschreven op zijn naam--maar de faktuur op mijn naam daar ik de koopster ben
- mijn vriend stelde een einde aan de relatie en was er vandoor met de wagen
-ik veronderstel dus toch dat ik als eigenares kan beschouwd worden gezien het schriftelijk bewijs van onderhandse lening , alsook de aankoopfaktuur op mijn naam
-hoe kan ik die wagen en of het geld terugvorderen, kan ik die wagen niet gewoon terug gaan halen via de politie
alvast mijn dank
niet samen

Winston
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Winston begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
Franciscus
Berichten: 39724
Juridisch actief: Nee

#2 , 23 jul 2009 19:38

zowel de lening als de factuur op uw naam??

neem de factuur : dat is het enigste bewijs van eigendom over een voorwerp noch de inschrijving noch de verzekering noch wat dan ook kunnen eigendom bewijzen.

ENKEL de factuur.

De wagen is uw eigendom - de nummerplaat echter niet.
U kan 1- voertuig gewoon weghalen als het op de openbare weg staat en de nummerplaat aangetekend aan hem bezorgen

Dan wel de wagen terug laten keuren en inschrijven en verzkeren op uw naam.

Wat de lening betreft -- dat is een ander verhaal en dat is een contract waar de elementen moeten gevolgd worden door de partijen.
Neemt u de wagen terug in bezit dan hebt u ook geen reden om een leningvan hem terug te vorderen.

De politie zal NIET tussenkomen gezien dit een burgerlijk geding is.
U zal wanneer 1 niet lukt hem in gebreke moeten stellen - bij weigering via deurwaarder en vrederechter en pas daarna klacht wegens misbruik.
Parketten zeggen dat de burgerlijke procedure volledig moet uitgeput zijn. van vertrouwen.

j.demoor
Berichten: 10360

#3 , 25 jul 2009 14:14

‘na énige tijd leende ik hem een som voor de aankoop van een wagen‘ houdt in dat HIJ de koper van de wagen was,ook al liet u de factuur op uw naam zetten.

Bovendien geldt : “Art.2279.Met betrekking tot roerende goederen(zoals een auto) geldt het bezit als titel.”(B.W.=Burgerlijk Wetboek).

“Art.1326.Een onderhands biljet of een onderhandse belofte waarbij een enkele partij zich tegenover de andere verbindt om haar een geldsom of een waardeerbare zaak te betalen, moet geheel geschreven zijn met de hand van de ondertekenaar; of tenminste moet deze, benevens zijn handtekening, met de hand een goed voor of een goedgekeurd voor geschreven hebben, waarbij de som of de hoeveelheid van de zaak voluit in letters is uitgedrukt...”(B.W.).

Indien uw biljet hieraan voldoet dan kan u de uitvoering ervan gerechtelijk VORDEREN.
Ga naar Belgische wetgeving in JUSTEL-databanken van Belgisch Staatsblad. Klik voor WetBOEKEN achter ’Juridische aard’. Op afkondigingsdatum vindt u de overige akten. Inzake FEDERALE fiscale wetgeving zie http://www.fisconetplus.be/

Reclame

Terug naar “Andere”