huis verhuren tijdens lange reis?

zaratoestra
Topic Starter
Berichten: 1

huis verhuren tijdens lange reis?

#1 , 26 aug 2010 19:29

hallo,

Volgend jaar augustus gaan mijn man en ik voor 1 jaar naar het buitenland aangezien we voor die periode een wereldreis gaan maken.

Nu zouden we graag ons huis verhuren voor deze periode.
De situatie is als volgt:
*Het is een huis waarvan wij de eigenaar zijn en er loopt geen lening of andere afbetaling
*Het huis wordt bemeubeld verhuurd,inclusief gebruik elektrische apparaten. Daarom zullen we een inboedel lijst opstellen en een clausule in het contract aanbrengen waarin staat dat bij 'normaal' gebruik van deze toestellen de huurder geen schade treft en deze niet moet betalen.
*Indien mogelijk willen we dat de huurder zorg draagt voor onze 2 katten. Clausule dat deze in geval van ziekte / overlijden contact opnemen met mijn ouders om te overleggen wat moet gebeuren. Ons altijd verwittigen in geval van overlijden.
*De water-,gas-,elektriciteitsrekening word overgenomen.
Hoe gaat dit dan precies? Moet je dan de maatschappij verwittigen dat er met een ander rekeningnummer gaat betaald worden. Want stel dat ze niet betalen deze periode dan kunnen ze dit later toch niet op ons afschrijven en wij een deurwaarder ofzo langskrijgen?
wat als ze onnoemelijk veel verbruiken en wij het jaar daarop super veel geld moeten bijleggen? Kunnen we de meterstanden noteren en hoe gebeurt de berekening dan?

*Een slaapkamer van de 3 (zij mogen kiezen welke) willen we gebruiken om onze persoonlijke spullen te stockeren. Beschrijven in contract
*Wij hadden gedacht om 450 euro/maand te vragen: moet je dit ergens inbrengen en belastingen op betalen?? Hoe ben je voor de fiscus in regel??
* wat met brandverzekering? Deze loopt door?? ik heb gehoord dat je als huurder ook een brandverzekering moet aangaan? Hoezo precies??
*
Wat met domicilie van jezelf en van de huurder?
Wij moeten onszelf tijdelijk afwezig melden bij de gemeente maar welke implicaties heeft dit?

* is er een mogelijkheid dat de huurder na 1 jaar het huis niet wil verlaten en is dit dan wettelijk??Kan dit?
* Is er een mogelijkheid om een clausule in te bouwen waarin staat dat wij in geval van vervroegde terugkomst nog in ons huis kunnen gaan wonen?? En de huurder bv. een termijn van 1 maand geven om het pand te verlaten?? Kan dit?

Zowieso zit ik met heel veel vragen want 't is echt niet duidelijk welke stappen ik moet ondernemen en hoe stevig ik in mijn schoenen sta. Wil echt niet dat deze persoon onze woning afbreekt of er na 1 jaar in blijft wonen.
Momenteel hebben we contacten met iemand uit onze straat, die nog thuis woont en met zijn vriendin wil gaan samenwonen terwijl ze naar een eigen koopwoning op zoek zijn en ondertussen sparen.
Wijzelf kennen deze persoon niet maar 'tis een collega van onze buurman.

Bedankt alvast voor de moeite dit even te bekijken.
Groeten

Winston
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Winston begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
float
Berichten: 2467
Juridisch actief: Ja

#2 , 26 aug 2010 19:34

De hoofdverblijfplaats wordt niet gewijzigd door een tijdelijke afwezigheid. Het kan dus ook zijn dat de huurder zijn hoofdverblijfplaats laat vaststellen op uw adres.
Het beste is dat u een huurovereenkomst opstelt voor bepaalde duur. Het zal evenwel niet mogelijk zijn om een clausule in te bouwen waarbij u in geval van vervroegde terugkomst de huurder kan opzeggen. Dit is juridisch zich op glad ijs begeven.
U zal wel de opzegtermijnen in acht moeten nemen en in geval de huurder niet uit het huis wil, zal u hem moeten laten uitdrijven.

artemis
Berichten: 3309

#3 , 27 aug 2010 10:12

Indien uw domicilie daar blijft (en dat is waarschijnlijk) zou ik de tijdelijke huurder niet toelaten er zijn hoofdverblijfplaats te nemen. Bijkomend voordeel is dan dat het huurcontract niet onder de wetgeving hoofdbewoning valt en daardoor vrijer een aantal clausules op maat opgenomen kunnen worden.

Ik ben niet 100% zeker maar ik dacht dat je bij een contract voor beperkte duur en zonder hoofdbewoning een clausule kan voorzien dat het contract onder bepaalde voorwaarden met een maand opgezegd kan worden. Dat geldt dan ook voor de huurder.
Een andere mogelijkheid is geen termijn op het contract te zetten en een wederzijdse opzeg van een maand te voorzien.
Ik ben hier niet helemaal zeker van en hoop dat iemand met kennis van gemeen huurrecht dit komt verduidelijken.
Uiteindelijk kan je het vergelijken met een studentencontract.

Water, gas en electra zou ik laten overnemen zoals bij een gewone verhuis. Samen meterstanden noteren en doorgeven op de voorziene manier.

Hopelijk krijg je nog meer reacties.

Reclame

float
Berichten: 2467
Juridisch actief: Ja

#4 , 27 aug 2010 18:55

Art. 1, §1, tweede lid Woninghuurwet:
"Het beding waarbij het gehuurde goed niet tot hoofdverblijfplaats van de huurder mag dienen en dat niet uitdrukkelijk noch ernstig kan worden gestaafd, onder meer door elementen met betrekking tot de natuurlijke bestemming van het goed, en waarin de hoofdverblijfplaats van de huurder tijdens de huurovereenkomst niet is vermeld, wordt voor niet geschreven gehouden."

Wat betreft de hoofdverblijfplaats in het kader van de bevolkingsregister. Het is niet mogelijk om dat uit te sluiten aangezien die vaststelling gebeurt aan de hand van feitelijke elementen.

Terug naar “Andere”