Huuropzeg

matchbox
Topic Starter
Berichten: 1

Huuropzeg

#1 , 28 aug 2010 12:33

Mijn dochter woont al een zestal jaar samen met haar vriend op een huurappartement. Zij hebben geen samenlevingscontract. De huurovereenkomst werd destijds door BEIDEN getekend. Nu komt er een einde aan de relatie, maar haar vriend weigert om de huuropzeg samen met haar te tekenen. Mijn dochter betaalt al sinds twee jaar alle kosten (huishuur, electriciteit, telefoon, etc) vermits haar vriend niet werkt en omwille van zijn drankprobleem slechts een toelage krijgt van ziekenkas. Volgens haar zit zij nu gebonden en kan ze eenzijdig de huur niet opzeggen.
Wat zal er gebeuren als zij (ik zie geen andere uitweg), simpelweg stopt met de huur te betalen? Zij wil absoluut een einde maken aan een onleefbare situatie.

Winston
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Winston begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
Vandebos
Berichten: 16087

#2 , 28 aug 2010 16:17

Gelet op het feit dat het hier handelt om een negenjarig contract is het meest eenvoudige via een verzoekschrift 1344bis/ev ger. W. de lokale vrederechter te verzoeken het huurcontract te verbreken wegens gebrek aan medewerking van ex-partner.

U vindt een aanpasbaar voorbeeld van een dergelijk verzoekschrift in onderschrift.

j.demoor
Berichten: 10360

#3 , 30 aug 2010 10:45

‘De verbintenis van de huurder tot betaling van de huurprijs is een deelbare verbintenis. Een opzegging dient te worden beschouwd als een daad van beschikking over het onverdeelde huurrecht,zodat,voor de geldigheid ervan,krachtens art.577-2,§6 B.W.,hiertoe de medewerking van alle medehuurders vereist is[Rb.Gent 7 januari 2005(de H./Van B.),R.W.2006-07,1163-1166].

De verhuurder kan ook de opzegging door één mede-huurder weigeren, o.m. wegens gebrek aan solvabiliteit van de andere huurder.

“Art.1760.In geval van ontbinding van de huur door de schuld van de huurder, is deze verplicht de huurprijs te betalen gedurende de tijd die voor de wederverhuring nodig is, onverminderd de vergoeding van de schade die door het wangebruik mocht zijn veroorzaakt.”(B.W.=Burgerlijk Wetboek).

Ernstige verstoring van de verstandhouding tussen de huurders is geen grond tot gerechtelijke ontbinding van de huur. Niet-betalen van de huur is dit wel.

Tussen FEITELIJK samenwonenden is noch art.223 noch art.1479 B.W. van toepassing.

Er rest dus enkel : “Art.1134.Alle overeenkomsten die wettig zijn aangegaan, strekken degenen die deze hebben aangegaan, tot wet. Zij kunnen niet herroepen worden dan met hun WEDERZIJDSE toestemming of op gronden door de wet erkend...”(B.W.).

MISSCHIEN kan analoge toepassing gemaakt worden van : ‘Art.1420.Indien een echtgenoot zonder wettige reden weigert toestemming te geven...kan de andere echtgenoot zich door de rechtbank van eerste aanleg laten machtigen om een van de handelingen genoemd in de artikelen...alleen te verrichten.”(Burgerlijk Wetboek).
Ga naar Belgische wetgeving in JUSTEL-databanken van Belgisch Staatsblad. Klik voor WetBOEKEN achter ’Juridische aard’. Op afkondigingsdatum vindt u de overige akten. Inzake FEDERALE fiscale wetgeving zie http://www.fisconetplus.be/

Reclame

Terug naar “Andere”