Kosten geannuleerde openbare verkoop

LucvV
Topic Starter
Berichten: 3
Locatie: Mechelen
Contacteer: Website

Kosten geannuleerde openbare verkoop

#1 , 14 jan 2011 17:22

Mijn vader was opgenomen in een rusthuis waarbij zijn bezit beheerd werd door een voorlopig bewindvoerder.
Er werd door de voorlopig bewindvoerder in overleg met mij (enig kind) beslist zijn huis openbaar te laten verkopen door haar gebruikelijke notaris op 9 november 2010. Op 6 november overleed hij echter waarbij de notaris stelde dat de openbare verkoop niet kon doorgaan en deze dus annuleerde. Ik kreeg hierbij van hem een faktuur voor ereloon en publiciteitskosten van bijna 4000 euro.

Er blijkt een overeenkomst met Roularta te zijn dat publiciteitskosten niet betaald moeten worden indien de verkoop niet doorgaat, maar dan wel op voorwaarde dat er een zitdag geweest is.

Omdat ik zelf een andere notaris heb, kontakteerde ik deze later om de openbare verkoop opnieuw op te starten. Volgens mijn eigen notaris was er echter geen enkele reden geweest om de oorspronkelijke verkoop te annuleren en kon deze dus gewoon doorgaan zoals gepland. In dat geval zouden de kosten echter voor de koper zijn en niet voor mij.

2 vragen dus:
- wie van beide heeft nu gelijk
- indien mijn notaris gelijk heeft, kan ik de kosten dan terugvorderen?

Bedankt voor de informatie

Luc

Winston
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Winston begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
Lightning

#2 , 14 jan 2011 17:58

Ze hebben allebei gelijk.
Als de openbare verkoop geannuleerd wordt zijn de kosten voor u.
Als de openbare verkoop doorgaat en er is een koper, zijn de kosten voor de koper.

LucvV
Topic Starter
Berichten: 3
Locatie: Mechelen
Contacteer: Website

#3 , 14 jan 2011 18:22

Dat klopt, maar het gaat er hier om of er een wettelijke verplichting was dat de verkoop moest geannuleerd worden wegens het overlijden of niet. Indien de verkoop had mogen doorgaan, waren er ook geen kosten voor mij geweest.

Reclame

j.demoor
Berichten: 10360

#4 , 16 jan 2011 09:48

“Art.488bis,c)...§3...In geval van overlijden van de beschermde persoon tijdens de duur van het voorlopig bewind legt de voorlopige bewindvoerder binnen dertig dagen zijn eindverslag neer ter griffie...”(Burgerlijk Wetboek).

Dit houdt in dat de taak van de voorlopige bewindvoerder dan beëindigd was.

Indien u ‘(enig kind)’ ook enig erfgenaam werd kon u alleen de beslissing tot openbaar verkopen hervatten bij het overlijden van uw vader.
Ga naar Belgische wetgeving in JUSTEL-databanken van Belgisch Staatsblad. Klik voor WetBOEKEN achter ’Juridische aard’. Op afkondigingsdatum vindt u de overige akten. Inzake FEDERALE fiscale wetgeving zie http://www.fisconetplus.be/

LucvV
Topic Starter
Berichten: 3
Locatie: Mechelen
Contacteer: Website

#5 , 16 jan 2011 14:58

"j.demoor" - Bedankt

Ik ben dus inderdaad door de oorspronkelijke notaris op het verkeerde been gezet. Op zijn faktuur vermeld hij nogmaals "Ingevolge het overlijden van Uw vader kon de openbare verkoop niet plaatsvinden".

Hij heeft mij ook niet gevraagd of ik de verkoop toch wou laten doorgaan. Hij was ervan op de hoogte dat ik het enige kind was en dat er geen andere erfgenamen waren. Anders had ik nooit de medeverkoper van het pand kunnen zijn.

Is er op basis hiervan een mogelijkheid om het geld van hem terug te eisen? Zo ja, hoe dit best aanpakken zonder dat dit mij meer gaat kosten dan het waard is?

Terug naar “Andere”