Pagina 1 van 1

VRUCHTGEBRUIK Recht op wegschenken?

Geplaatst: 30 mar 2011 20:30
door lucgescheiden
Situatie:

Eén der ouders overleden.
De kinderen verkregen elk hun wettelijk aandeel in, enkel, de blote eigendom.
De andere ouder verkreeg het vruchtgebruik over; zowel alle gemeenschappelijke goederen en gelden, als over de eigendom.

Geeft dit vruchtgebruik recht op het wegschenken van de geldelijke middelen (eventueel aan de kinderen) ?
Of is de vruchtgebruiker gebonden om het totaal van de goederen intact te kunnen opleveren wanneer dit vruchtgebruik afloopt?
Wat met eventuele belasting op dergelijke schenkingen?

Het lijkt me dat de fiscus daar zijn aandeel in zal willen hebben?

Re: VRUCHTGEBRUIK Recht op wegschenken?

Geplaatst: 01 apr 2011 09:55
door j.demoor
De vruchtgebruiker kan de blote eigendom,die hem niet toebehoort,niet vervreemden,ook deze van roerende goederen niet , zelfs al was het aan eigen kinderen.

“Art.745ter Niettegenstaande enig andersluidend beding kan ieder die de blote eigendom verkrijgt, EISEN dat voor alle met vruchtgebruik belaste goederen een boedelbeschrijving van de roerende en een staat van de onroerende worden opgemaakt, dat de geldsommen worden belegd en dat de effecten aan toonder, naar keuze van de langstlevende echtgenoot, worden omgezet in inschrijvingen op naam of gedeponeerd op een gemeenschappelijke bankrekening.”(Burgerlijk Wetboek).

Voornoemde mogelijkheid is niet in de tijd beperkt. Belast hiermee zo nodig een notaris.

Re: VRUCHTGEBRUIK Recht op wegschenken?

Geplaatst: 04 apr 2011 16:04
door wanton
Het geld is dus in blote eigendom van de kinderen. De wet veronderstelt dat , na een sterfgeval , de zaken aldus geregeld worden. Dit wordt evenwel veel te weinig gedaan voor de roerende goederen : gelden blokkeren op naam van het kind met uitbetaling van de intresten ( het vruchtgebruik) aan de overlevende ouder. Wanneer nu die ouder afziet van het vruchtgebruik , komt het kind aan de volle eigendom van het geld. Daartoe moet niets speciaal gedaan worden.
Voor onroerende goedern is er enkel een notificatie bij de Registratie. De vruchtgebruiker wordt geacht de goederen in goede staat te houden en te bewaren. Bij het overlijden van de vruchtgebruiker is de overgang kosteloos. Wenst men vroeger af te zien van VG , dient en notariële akte opgemaakt te worden zoals voor elke verrichting met OG.

Re: VRUCHTGEBRUIK Recht op wegschenken?

Geplaatst: 13 apr 2011 17:58
door lucgescheiden
Mijn oprechte dank voor deze jullie inzichten.