Pagina 1 van 1
Boom 30 jaar
Geplaatst: 06 okt 2011 11:30
door mjeej
Ik zocht eerder al rond voor dit geval, maar vind maar geen antwoord. Kunnen jullie me helpen?
Het gaat om een geval vaan een hoogstammige boom (van persoon A) die op wettelijke afstand geplant staat ten opzichte van de buren. De takken hangen echter over de grens en de buurman (persoon B) wilt met Art.31 en Art.37 (veldwetboek) persoon A de takken laten snoeien. Persoon A weigert dit en baseert zich op Art. 690 (burgerlijk wetboek) op de erfdienstbaarheid.
Bijkomende informatie: de boom stond al bij persoon A voor persoon B het aanliggend perseel kocht. Het perseel van persoon B was nooit een eigendom van persoon A.
Re: Boom 30 jaar
Geplaatst: 06 okt 2011 11:36
door Vandebos
Welke soort boom?
Re: Boom 30 jaar
Geplaatst: 06 okt 2011 11:39
door mjeej
een notelaar (=walnootboom)
Re: Boom 30 jaar
Geplaatst: 06 okt 2011 11:56
door Lori
Het zal er vooral op aankomen of die takken die overhangen vooral zware hinder geven aan je buur doordat ze bv. zonlicht in zijn huis tegenhouden, hangen op een dakconstructie of het hier zal gaan over laaghangende takken . Uiteraard heeft je buur dan recht van spreken maar het is niet zo dat elke tak die iets over de grenslijn hangt ook daadwerkelijk gekortwiekt moet worden gewoon omdat hij erover groeit ,zeker in geval dit in een landelijke gemeente voorvalt zal het aanvaard worden als zijnde natuur en dat stopt nu eenmaal niet aan een grenslijn .
Ik heb hier ook een grote notelaar staan ,die zelf door de gemeente geregisteerd is .Nooit dus zelf achter gezeten ,wist niet eens dat dit wordt gedaan maar dat betekent dus ook dat ik die ook niet zomaar kan laten vellen .Geloof het of niet maar kreeg dus ook nieuwe buren die na hun bouw van mij eiste dat ik die boom liet vellen ,die stond dus ook op de wettelijke afstand maar zelfs dan nog had die dat niet te eisen omdat de boom zeker al over de 40 jaar is .Omdat hij dit niet gedaan kreeg ,eiste hij plost elke tak die over de grenslijn kwam er ook afging . Mijn man heeft toen tegen de wijkagent gezegd dat die kon eisen wat hij wilde maar dat hij geen ene tak eraf ging doen en als hem het niet aanstond maar naar vredegerecht moest gaan . Heeft hij trouwens nooit geprobeerd omdat wij die boom zeker langst zijne kant op 3 meter hoogte bijhielden en we spraken hier dan nog over een nauwelijks 40 cm dat die takken overhingen ,dus zo goed als niets natuurlijk .
Nu snoeien wij elk jaar de hoogte iets bij ,ene jaar aan mijn kant en de het andere jaar aan de andere kant indien dit nodig is .Notelaars hebben normaal niet echt snoei nodig maar het wil wel eens doordat er zoveel noten aanhangen dat de onderste takken gaan doorhangen .Omdat deze soort nogal van elke snoei afweet ,moet je het wel zoveel mogelijk beperken en niet teveel ineens doen .Moment om dit te doen is wanneer ze de noten dragen , eigenlijk net geweest dus .
Gr,
Re: Boom 30 jaar
Geplaatst: 06 okt 2011 12:04
door mjeej
Dankuwel, maar ik heb not niet het gevoel dat dit probleem is opgelost. Buur B zal toch altijd zeggen dat het zware hinder is en buur A zal altijd zeggen dat dat niet het geval is. Ik vroeg me gewoon af wat het meest weegt: erfdienstbaarheid of Art. 31 en 37 veldwetboek. De boom staat er al ongeveer 70 jaar maar mag buur A dan die takken over de grens laten hangen? (van onderling bespreken is hier geen sprake, 2 koppige mensen die niet willen)
Re: Boom 30 jaar
Geplaatst: 06 okt 2011 12:10
door Lori
Ja ,wat is zware hinder he ...het is niet omdat er bladeren in zijn tuin vallen of wat noten dat er hier sprake zal zijn van zware hinder .Daarvoor moet er wel meer aan de hand zijn .Als je landelijke woont ,zou ik wachten tot hij het uitspeelt om naar vredegerecht te gaan .
Wij hebben natuurlijk van hieruit geen zicht op de situatie en hoe dicht die boom tegen zijn huis aanleunt natuurlijk maar het is wel in jouw voordeel dat dit nieuwe bewoners zijn ,ze hadden keuze om een andere stuk grond aan te kopen want die boom stond er ook toen zij zijn komen zien en het gekocht hebben . Moest ik voorkomen zou ik dit zeker ook uitspelen (mijne buur zat niet eens een week in zijn huis toen hij die wijkagent op ons afstuurde ,te gek eigenlijk ).
Als hij geen boom naast zicht wil hebben ,had hij een andere grond maar moeten aankopen .Genoeg plaatsen waar geen bomen eens staan .
Hou ons op de hoogte !
Re: Boom 30 jaar
Geplaatst: 06 okt 2011 12:26
door Vandebos
Gelet op de gevoeligheid van de soort mbt snoei en de ouderdom van de boom zal buur A enkel bij zeer ernstige hinder van de vrederechter zijn gelijk halen. Lichtinval zal reeds moeilijk aan te halen zijn aangezien de boom er reeds in volle glorie stond toen hij de grond kocht, hij wist er dus van af.
Re: Boom 30 jaar
Geplaatst: 06 okt 2011 13:08
door scorpioen
Het recht om de wortels weg te hakken of de takken te doen afsnijden verjaart niet (art. 37, laatste lid, Veldwetboek).
Kokelenberg (De privaatrechtelijke erfdienstbaarheden, T.P.R. 1983, 124), stelt zich wel de vraag of "er geen verjaring mogelijk is m.b.t. de toestand zoals die bij de aanvang van de dertigjarige periode bestond." Dit wil zeggen dat ook hij ermee akkoord gaat dat men kan vorderen dat de takken gesnoeid worden tot de toestand zoals die dertig jaar geleden bestond.
Persoon A kan zich dus niet beroepen op een erfdienstbaarheid door verjaring.
Hij kan zich eventueel beroepen op een erfdienstbaarheid door bestemming van de huisvader. Dat betekent dat op het ogenblik dat de toestand ontstond de beide percelen eigendom waren van dezelfde persoon. Het kan dus zijn dat voor A eigenaar was de eigenaar X ook eigenaar was van het perceel dat nu van B is.
Een erfdienstbaarheid kan ook ontstaan door een overeenkomst of door erkenning.
Als A geen erfdienstbaarheid kan bewijzen kan hij zich enkel nog verweren op grond van rechtsmisbruik. Hij moet dan bewijzen dat de vordering van B rechtsmisbruik uitmaakt. Dat het voordeel de B kan behalen niet in redelijke verhouding staat tot het nadeel dat hij lijdt.
Re: Boom 30 jaar
Geplaatst: 07 okt 2011 09:46
door j.demoor
“Art.37.Degene over wiens eigendom takken van bomen van een nabuur hangen, kan de nabuur noodzaken die takken af te snijden...Degene op wiens erf wortels doorschieten, mag ze aldaar zelf weghakken. Het recht om de wortels weg te hakken of de takken te doen afsnijden VERJAART NIET.”(7 oktober 1886 Veldwetboek).
Art.690 Burgerlijk Wetboek is hierop niet van toepassing.
Re: Boom 30 jaar
Geplaatst: 10 okt 2011 11:38
door mjeej
ok, dus het verjaart niet. Maar is dat dan ook het geval wanneer de takken al over hingen wanneer buur B het huis/de grond kocht?
Re: Boom 30 jaar
Geplaatst: 10 okt 2011 11:51
door scorpioen
s dat dan ook het geval wanneer de takken al over hingen wanneer buur B het huis/de grond kocht?
Dit is m.i. niet relevant.