Pagina 1 van 1

dakgebinte vervangen huis van voor 1962

Geplaatst: 13 mar 2012 15:05
door baran
Ons huis: gebouwd rond 1900 (staat op luchtfoto van 1960 van nationaal geografisch instituut: geldig bewijs?)
gelijkvloers + zolder met lage zijmuurtjes onder een zadeldak
huis is 15m45 diep
kroonlijst is op +-3m85
woongebied met landelijk karakter
We hadden graag het dakgebinte van ons dak vervangen samen met andere werken aan het huis waaronder het opentrekken van de achtergevel op het gelijkvloers. Toen we voor informatie bij de dienst stedenbouw gingen was onze verbazing groot toen ons werd uitgelegd:
1. dat het niet zeker is dat we bij vervanging van het dakgebinte hetzelfde dak terug zullen mogen zetten want het nieuw dak mag normaal niet meer dan 12m diep op het verdiep (de zolder)! Pech dus voor iemand die een compleet rot gebinte heeft en dan nog extra kosten moet maken om een nieuwe draagmuur te voorzien op 12m diep waarop het nieuwe dak kan steunen.
2. De kans bestaat trouwens ook dat we onze achtergevel 45cm zullen moeten verplaatsen!! tot de 15m grens! Opnieuw zware kosten.

Onze buren hadden een gelijkaardig probleem: ook een huis van voor 1960, hun zijgevel dat heel dicht bij de perceelsgrens ligt was in slechte staat en ze hadden die graag afgebroken en teruggemetst. Als ze dat wouden doen moest de nieuwe muur op 3m van de grens komen en werd hun huis dus nog 2-3m breed. Gevolg: ipv een deftige stevige geïsoleerde muur te zetten hebben ze een oude muur zo goed als mogelijk gerepareerd.

Waarop slaat het feit dan op dat een huis als vergund word beschouwd als die van voor 22 april 1962 is?

Dat dit kon hadden wij ons nooit kunnen voorstellen, we gingen ervan uit dat als het gebouw vergund was, het volume behouden mocht blijven, ook bij werken. Mag dienst stedenbouw ons dergelijke zware ingrepen opleggen?

dank u wel voor jullie hulp

Re: dakgebinte vervangen huis van voor 1962

Geplaatst: 13 mar 2012 16:32
door mava105
Dat kunnen ze zeker. Het gebeurd soms dat in een stad de rooilijn lange tijd terug werd aangepast, om een bredere staat mogelijk te maken. Als de eigenaar van die huizen, die voorbij de rooilijk kwamen wilden verbouwen, moesten ze verplichtend de voorgeven naar achteren verschuiven.
Persoonlijk heb ik weet van een ex-feestzaal met cafe ervoor aan een druk kruispunt in Leopoldsburg. Gebouw van rond 1900.
Tientallen jaren geleden werd daar beslist de rooilijn aan te passen, omdat er ooit eens een groter kruispunt zou kunnen komen. Vandaag de dag mag de eigenaar van dit pand GEEN grote verbouwingswerken uitvoeren, (enkel maar onderhoudswerken) zonder dat hij de gevels op de nieuwe rooilijk heropbouwd.
Gezien het om een hoek gaat met 3 straten, en de rooilijn bijna 10 meter achteruit is geplaatst, moet eigenlijk het hele gebouw worden afgebroken, en blijft er amper nog genoeg plaats over voor 2 garages. De overblijvende grondoppervlakte is amper 15 % van de oorspronkelijke oppervlakte.
Gezien feestzaal is afgekeurd door de brandweer en niet meer mag gebruikt worden, en het cafe ook aan vernieuwing toe is, is dit geheel totaal ONVERKOOPBAAR en staat dus al jaaaaaren leeg. Tenzij huidige eigenaar het weggeeft aan de grondprijs voor 2 garages, en dit op één van de drukste kruispunten van de stad. Ondertussen weet iedereen in de gemeente dat een vergroot kruispunt er nooit zal komen, omdat men nu opteerd voor een kleine en overzichterlijk kruispunt. Maar de rroilijk is er wel nog steeds, en dus geen bouwtoelating van Stedebouw.

Re: dakgebinte vervangen huis van voor 1962

Geplaatst: 02 mei 2012 17:08
door baran
Bedankt Mava105 voor uw antwoord, ik was op de hoogte van de rooilijnproblematiek toen we ons huis kochten, gelukkig, het verschil hierbij is toch dat de gedupeerden normaal gezien worden onteigend tegen de marktwaarde van het goed. Er bestaat wel zoiets als het artikel 100 dat zegt dat alle werken uitgevoerd na de aanpassing van de rooilijn niet in aanmerking komen als meerwaarde van het goed voor de vergoeding ervan.

Het definitieve antwoord van onze gemeente: Het dakgebinte mogen we dus niet gewoon vervangen, maximum 12m diepte op het verdiep, daar wordt niet van afgeweken en al de nodige aanpassingen aan ons 100 jaar oude huis om dat te verwezenlijken, daar kunnen ze zich niets van aantrekken, ze willen tot "een harmonisering van het huizenbestand komen". Als gemeente (Steenokkerzeel) zijn wij afhankelijk van stedenbouw Leuven, u weze dus gewaarschuwd dat ze daar heel strikt zijn.
Voor ons was een vrouw die ook inlichtingen aan het vragen was ivm. verbouwingen aan een 'vergund geacht' huis. Ze begreep het ook niet dat ze verplicht zou worden om een deel van het huis af te breken als ze een vergunning zou vragen, haar huis was te lang, en tja alles voor de harmonisering...Ik denk dat die gewoon gaan verbouwen zonder vergunning, zou het niet?