afvoerbuis op buurman zijn grond

StarWing
Topic Starter
Berichten: 1

afvoerbuis op buurman zijn grond

#1 , 15 mei 2012 20:53

Hallo,

Even de situatie schetsen:

Een aantal jaar geleden een huis gekocht van een overlijden, kinderen verkochten de grond + huis.

Het perceel bestond uit een huis (HOB) met daarnaast een stuk grond. Dit stuk grond is afgesplitst van de eigendom om zodoende verkocht te worden als bouwgrond, hetgeen een tijd later effectief gedaan is.

Deze week zijn de onderschoeiiingswerken naast ons huis begonnen en meteen een probleem. Blijkbaar ligt mijn afvoerbuis van de badkamer (en dus ook de WC) op de buren hun grond.
Dit staat niet in de akte en was noch door mij noch door de andere partij gekend. Ik heb dit ook laten verifiëren door de notaris.
Nu zijn de buizen verwijderd en beschadigd door de aannemer.

Maar volgens de notaris valt dit onder "erfdienstbaarheid door bestemming van de huisvader" en zou dit volgens de notaris betekenen dat de andere partij deze buis in oorspronkelijke staat moet herstellen en terug in dienst stellen ?

Is dit correct ? maw moet de andere partij ervoor zorgen dat ik terug een functionerende afvoer heb ?

Winston
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Winston begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
mava105
Berichten: 22869
Juridisch actief: Nee
Locatie: Regio Leuven

#2 , 16 mei 2012 10:36

Om problemen in de toekomst te voorkomen, leg je best een nieuwe afvoer op eigen grond of via uw eigen kelder.
Deze erfdienstbaarheid van afvoer bestaat eigenlijk niet officieel, en werd blijkbaar door de vorige eigenaars, die ook eigenaar waren van deze naastliggende grond, zomaar aangelegd omdat het ofwel de korste weg was, oif de goedkoopste oplossing.
Je zou hier kunnen spreken van een verborgen gebrek voor uw buurman.
Gezien uw buurman zijn bouwgrond waarschijnlijk "voor vrij en onbelast" heeft gekocht, en deze erfdienstbaarheid niet in de akte was opgenomen, zou ik zeggen dat ze er weg moet. Tenzij je natuurlijk met de buurman minnelijk overeen komt om ee nieuwe erfdienstbaarheid te creëren, en die dan officieel laat akteren.

Reclame

Terug naar “Andere”