mag bouwheer bij oplevering bancheque eisen?

BettyB
Topic Starter
Berichten: 7

mag bouwheer bij oplevering bancheque eisen?

#1 , 14 jun 2012 16:18

over een paar dagen beginnen in het gebouw waar ik een appartement kocht de voorlopige opleveringen.
Er loopt heel wat mis op de werf en vele van de mede-eigenaars zullen hun pand laten opleveren omdanks het feit dat er veel fouten en onafgewerkte dingen zijn in de appartementen en ook in de gemeenschappelijke delen. Daar de bouw al maanden vertraging oploopt en velen van ons in benader situaties leven is erin trekken onagfewerkt de enige optie.

Nu, de bouwheer EIST dat we een bankcheque meebrengen bij oplevering.
In de akte kan ik enkel vinden dat facturen volgens schijven betaald worden EN binnen de 15 dagen.
Kan de bouwheer dan een cheque eisen?
We vrezen dat hij na de voorlopige opleveringen niets zal afwerken. Geruchten doen zelfs de ronde dat hij zijn bedrijfje zal opdoeken...
En ja, wie is dan verantwoordelijk voor de afwerking en/of bij de 10 jaar garantie?

Winston
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Winston begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
j.demoor
Berichten: 10360

#2 , 16 jun 2012 09:28

“Art.3.Het bedrag van de zekerheidstelling of borgtocht, bedoeld in artikel 12, EERSTE lid(=erkende aannemer), van dezelfde wet, beloopt 5 pct. van de prijs van het gebouw, zo nodig afgerond naar het hoger liggend duizendtal. De borgtocht wordt gesteld bij de Deposito- en Consignatiekas...Binnen de dertig dagen na de ondertekening van de overeenkomst, moet de verkoper of de aannemer aan de koper of aan de opdrachtgever een door de Deposito- en Consignatiekas ondertekend bewijs voorleggen van de bedoelde zekerheidstelling...Bij vertraging in de uitvoering of bij volledige of gedeeltelijke niet-uitvoering van de overeenkomst, te wijten aan de verkoper of aan de aannemer, mag de koper of de opdrachtgever op het bedrag van de borgtocht de sommen voorafnemen die hem toekomen wegens het geleden nadeel. De borgtocht wordt per helften vrijgemaakt, de eerste helft bij de voorlopige oplevering, de tweede helft bij de eindoplevering, overeenkomstig de in volgende alinea bepaalde modaliteiten...”(21 OKTOBER 1971. - Koninklijk besluit houdende uitvoering van de wet van 9 juli 1971).

“Art.4.De waarborg van voltooiing bedoeld in artikel 12, TWEEDE lid(=niet-erkende aannemer), van dezelfde wet, wordt verstrekt bij wege van een hoofdelijke borgstelling waarbij een kredietinstelling...zich ertoe verbindt, bij ingebreke blijven van de verkoper of de aannemer, aan de koper of de opdrachtgever de sommen te betalen die nodig zijn voor de voltooiing van het huis of van het gebouw waarvan het appartement deel uitmaakt of, in het desbetreffende geval, van de verbouwings- of de uitbreidingswerken...De aannemer levert aan de opdrachtgever een bewijsschrift van de borg, binnen dertig dagen na de aannemingsovereenkomst...De verbintenis van de borg eindigt bij de voorlopige oplevering der werken”(21 OKTOBER 1971. - Koninklijk besluit houdende uitvoering van de wet van 9 juli 1971).

Onderzoek vooraf of uw aannemer al dan niet erkend is.

“Art.7...f) de aanvangsdatum van de werken, de uitvoerings- of leveringstermijn en de schadevergoedingen wegens vertraging in de uitvoering of levering vermelden; deze vergoedingen moeten minstens met een normale huurprijs van het afgewerkte goed waarop de overeenkomst betrekking heeft overeenstemmen...De overeenkomst vermeldt in ieder geval in een afzonderlijk lid, in andere en vette lettertekens, dat de koper of opdrachtgever het recht heeft de nietigheid van de overeenkomst of de nietigheid van een met de wet strijdig beding in te roepen bij niet-nakoming van de bepalingen van of krachtens de artikelen 7 en 12, waarvan de tekst integraal in de overeenkomst moet worden opgenomen...”(9 JULI 1971. - Wet tot regeling van de woningbouw en de verkoop van te bouwen of in aanbouw zijnde woningen=Wet Breyne).

Onderzoek zorgvuldig wat uw koopakte hierover vermeldt

“Art.10...Het saldo van de prijs der werken is bij gedeelten pas opeisbaar vanaf de dag van het verlijden van de authentieke akte; de gedeeltelijke betalingen mogen niet hoger zijn dan de prijs van de uitgevoerde werken...”(Wet Breyne).

‘In de akte kan ik enkel vinden dat facturen volgens schijven betaald worden EN binnen de 15 dagen.’

Wijk hiervan NIET af (zie zelf ook art.14 Wet Breyne)

“Art.2...§ 2. De bewoning of het in gebruik nemen van het gebouw of van de verbouwde of uitgebreide gedeelten ervan, geldt echter als vermoeden dat de koper of opdrachtgever stilzwijgend de voorlopige oplevering aanvaardt, behoudens tegenbewijs...”(21 OKTOBER 1971. - Koninklijk besluit houdende uitvoering van de wet van 9 juli 1971).

Een (vrijwel) onbewoonbaar huis in gebruik nemen is stilzwijgend de voorlopige oplevering aanvaarden(behoudens tegenbewijs) en daardoor afstand doen van de hierboven voorziene borgstellingen. De voorlopige oplevering van zulk huis uitdrukkelijk aanvaarden is dit eveneens,ook al somt u daarin de gebreken op.
Ga naar Belgische wetgeving in JUSTEL-databanken van Belgisch Staatsblad. Klik voor WetBOEKEN achter ’Juridische aard’. Op afkondigingsdatum vindt u de overige akten. Inzake FEDERALE fiscale wetgeving zie http://www.fisconetplus.be/

Reclame

Terug naar “Andere”