Pagina 1 van 1
Bouwovertreding
Geplaatst: 22 okt 2012 11:21
door pater-ik
Hallo,
Mijn buurman heeft 2 tuinhuizen tegen elkaar geplaatst met minder dan 40 m² oppervlakte. Echter hij heeft dit geplaatst op minder dan 1 m van de perceelgrens, zijnde 80 cm gemeten tegen de wand van de tuinhuizen dus goot hangt nog een stuk korter zonder onze toestemming te vragen, . Ik heb hierover een aangetekend schrijven aan de gemeente gestuurd en ondertussen is er iemand van de gemeente langs geweest om het vast te stellen, zonder iets op te meten, hij heeft juist een paar foto's genomen.
Nu is mijn buurman opeens in actie geschoten om het tuinhuis af te werken aan een nooit geziene snelheid voor zijn doen. Waarschijnlijk zal hij op de hoogte zijn van mijn klacht.
Mag hij nu verder werken uitvoeren aan de tuinhuizen? Wat te doen indien niet en wat moet ik doen indien de gemeente dit regulariseert?
mvg
Pater-ik
Re: Bouwovertreding
Geplaatst: 22 okt 2012 11:52
door mava105
Mag hij nu verder werken uitvoeren aan de tuinhuizen?
Zolang hij geen verbod krijgt van de gemeente mag hij verder werken.
Re: Bouwovertreding
Geplaatst: 22 okt 2012 12:24
door pater-ik
Dus een regularisatie zal er dan dik in zitten want welke politicus gaat een nagenoeg volledig afgewerkt tuinhuis laten afbreken. Een mens begint zich op dat ogenblik vragen te stellen waarom er wetten bestaan!!!
mvg
Pater-ik
Re: Bouwovertreding
Geplaatst: 24 okt 2012 11:50
door Kingfisher
En die tuinhuizen op de grond van uw buurman vormen voor u een probleem want.....? Het moet daar fijn samenwonen zijn in die wijk van u, waar buren elkaar gaan rapporteren met aangetekende brieven aan de gemeente. Iets anders is als u daar nadeel van ondervindt; maar goed, dat is een andere discussie.
In ieder geval, reken er maar niet op dat een regularisatie afhangt van het al of niet afgewerkt zijn van die tuinhuizen, die tijden zijn voorbij. Regularisatie wordt al lang niet meer politiek beslist. Als de constructie voldoet aan de wet blijft ze staan, anders moet ze weg/dwangsom/boete. Als de gemeente beslist om op te treden, indien de reden daarvoor voldoende zwaarwichtig is, zal zij dat doen.
Re: Bouwovertreding
Geplaatst: 25 okt 2012 00:06
door freelance
Welke dienst van de gemeente is bij u langs geweest ? Het optrekken van een tuinhuis constructie valt onder Ruimtelijke Ordening ( Stedenbouw ) .
Het is maar de vraag of gemeente iets zal ondernemen alleen op basis van een foto , en niet door het opmeten van de volledige constructie ter plaatse ( waar toch wel afmetingen en oppervlaktes moeten gerespecteerd worden , alsook of er in dit perceel nog andere los staande constructies aanwezig zijn , om maar te zwijgen over gelegen in kwetsbaar gebied of vlakbij waterlopen ) .
Wat zegt de wetgeving hierover :
LOSSTAANDE Bijgebouwen in de tuin
Losstaande bijgebouwen in de tuin zoals een tuinhuis, serre, schuurtje, poolhouse of garage komen in vele gevallen in aanmerking voor een vrijstelling van vergunning.
Vrijstelling*
Er geldt onder voorwaarden een vrijstelling van vergunning voor het optrekken van vrijstaande bijgebouwen in de zij- en/of achtertuin. Het kan hier gaan over een tuinhuis, poolhouse, vrijstaande carport,vrijstaande garage, serre…
Er geldt een maximum van 40 vierkante meter oppervlakte aan vrijstaande bijgebouwen per woning. Let op: ook reeds bestaande losstaande bijgebouwen worden hierbij gerekend.
De vrijstelling geldt enkel als de losstaande bijgebouwen
een hoogte van 3 meter niet overschrijden (dit is de totale hoogte, gemeten tot het hoogste punt van het bijgebouw),
maximaal 30 meter van de woning opgetrokken worden,
in de zijtuin 3 meter van de perceelsgrens blijven,
in de achtertuin 1 meter van de perceelsgrens blijven of tegen een bestaande scheidingsmuur op de perceelsgrens gebouwd worden zonder deze bestaande scheidingsmuur te wijzigen.
Dus : géén stedenbouwkundige aanvraag nodig INDIEN
1/ totale oppervlaktes van samengetelde constructies de 40 m2 NIET overschrijdt .
2/ maximum hoogte 3 m.
3/ maximaal 30 m. van de woning gelegen.
4/ Eén meter afstand tot de perceelgrens ( tenzij aangebouwd aan bestaande scheidingsmuur ) .
Indien minstens punt 4 van toepassing kunt u klacht indienen tegen buurman wegens niet reglementair gebouwd , of ZONDER bouwvergunning, en dienst Ruimtelijke Ordening daarvan op de hoogte stellen .
U kunt uw buur daarover best eerst aanspreken , en hem wijzen op de overtreding en de mogelijke gevolgen ( afbraak) ; zoniet aangetekend schrijven richten tot buurman , en copie dienst Ruimtelijke Ordening .
Van regularisatie kan hier geen enkel moment sprake zijn . En inderdaad mag buur verder werken zolang hij geen verbod heeft van gemeente . Aan u om dit af te dwingen .
U hoeft verder geen enkel nadeel ten uwentwege aan te geven . De wetgeving is duidelijk.
Of het u een burenruzie waard is , is een andere zaak en moet u zelf beoordelen.
Re: Bouwovertreding
Geplaatst: 02 nov 2012 09:14
door pater-ik
Hallo,
Bedankt voor jullie reactie en info. Het waarom hoef ik niet te vermelden dit zou het topic teveel uit zijn bedoeling trekken en heeft ook geen nut om dit hier te vermelden.
Ik heb trouwens mijn klacht inmiddels doorgestuurd naar de provincie daar ik heb vernomen dat de schepen die deze dienst onder zijn bevoegdheid heeft zelf bouwovertredingen heeft begaan en met de mantel der liefde werd bedekt.
mvg,
Pater-ik