Mag je kamers verhuren boven horeca?

EvelineRoels
Topic Starter
Berichten: 2

Mag je kamers verhuren boven horeca?

#1 , 02 apr 2012 21:08

We willen een café beginnen maar werden tegengehouden door de sectorverantwoordelijke van de dienst stedenbouw Gent.
De sectorverantwoordelijke besliste dat we niet mogen verhuren én horeca beginnen.
Wat zijn de mogelijkheden om in te gaan tegen die beslissing?

Korte schets situatie: gelijkvloers toekomstig eetcafé, 1ste verdieping privé, 2de verdieping 4 studio's/studentenkamers.

Bedankt!

Winston
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Winston begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
mava105
Berichten: 22861
Juridisch actief: Nee
Locatie: Regio Leuven

#2 , 03 apr 2012 12:36

Waarom zou je niet mogen verhuren boven een horecazaak? Indien er een individuele ingang is, afzonderlijk van het cafe, de muren en zolderingen tussen het cafe en de prive een brandweerstand hebben van 1 uur, en de verdiepingen als dusdanig gekend zijn bij het kadaster al privewoonst en studio's, lijkt me er geen probleem.
Heb zelf jarenlang, in opdracht van mijn vroegere werkgever, honderden appartementen en studio's boven horecazaken verbouwd en verhuurd, en dit over gans Vlaanderen.
Vraag ens aan stedebouw welke zijn bezwaren zijn? Mogelijks zijn er vroeger in het pand problemen geweest met drugs, en dan kan er een verbod zijn uitgevaardigd om nog te mogen verhuren.

bartvdv
Berichten: 1911

#3 , 03 apr 2012 12:44

Privé-café, kamerverhuur, ... dat zijn van die speciale etablissementen waar je een lidkaart voor nodig hebt?

Reclame

j.demoor
Berichten: 10360

#4 , 04 apr 2012 10:53

“Art.4.2.1.Niemand mag zonder voorafgaande stedenbouwkundige vergunning :...6° de hoofdfunctie van een bebouwd onroerend goed geheel of gedeeltelijk wijzigen, indien de Vlaamse Regering deze functiewijziging als vergunningsplichtig heeft aangemerkt...”(15 MEI 2009. - Vlaamse codex ruimtelijke ordening).

“Art.2.§ 1. Een stedenbouwkundige vergunning is nodig als één van de hierna vermelde hoofdfuncties van een onroerend bebouwd goed geheel of gedeeltelijk wordt gewijzigd in een andere hierna vermelde hoofdfunctie. Worden als hoofdfunctie beschouwd :
1° wonen;
2° verblijfsrecreatie;
3° dagrecreatie;
4° landbouw in de ruime zin;
5° handel, horeca, kantoorfunctie en diensten;
6° industrie en ambacht...”(14 APRIL 2000. - Besluit van de Vlaamse regering tot bepaling van de vergunningsplichtige functiewijzigingen).

‘De sectorverantwoordelijke besliste dat we niet mogen verhuren én horeca beginnen‘.

U kan daartoe dus een voorafgaande stedenbouwkundige vergunning aanvragen . Tegen de vergunningsweigering kan een georganiseerd administratief beroep worden ingesteld conform art.4.7.21 Vlaamse Codex.
Ga naar Belgische wetgeving in JUSTEL-databanken van Belgisch Staatsblad. Klik voor WetBOEKEN achter ’Juridische aard’. Op afkondigingsdatum vindt u de overige akten. Inzake FEDERALE fiscale wetgeving zie http://www.fisconetplus.be/

Terug naar “Handelspraktijken”