Zelfstandige failliet - wie betaalt gerechtskosten?

Liev1
Topic Starter
Berichten: 1

Zelfstandige failliet - wie betaalt gerechtskosten?

#1 , 12 apr 2012 21:05

Vorig jaar betaalden mijn vriend en ik een man om onze ramen te vernieuwen.
We betaalden de man op voorhand (heel dom, dat weten we nu). De man is een aantal ramen komen plaatsen, het laatste raam zag hij om de een of ander reden niet meer zitten. Hij is nooit meer komen opdagen.

Na oneindig veel aandringen en bellen, kwamen we in contact met advocaat. Zij raadde ons aan om dit in proces te trekken.
Om een lang verhaal kort te maken: proces gewonnen - wij kregen de toelating om een derde de laatste raam te laten plaatsen, de factuur was voor de man die ons liet zitten. We zouden zelf een schadevergoeding krijgen.

Na een jaar hebben wij nog steeds niet ontvangen, we kregen een aantal maanden geleden zelf het nieuws dat de man ondertussen failliet is. Nu zouden wij moeten niet alleen de factuur voor de derde aannemer moeten betalen, de gerechtskosten en de deurwaarderskosten.

Kan dit zomaar??? Bestaat er niets als een soort schuldbemiddeling voor dit soort mensen???
Het kan toch niet dat die man zoiets doet (waar we trouwens nooit meer iets van gehoord hebben, hij was zelf niet op de processen aanwezig) hier zomaar mee 'wegkomt'?

De factuur voor derde aannnemer hebben we natuurlijk al betaald, we zouden die later wel terugkrijgen dachten we, maar nu komen hier nog eens zoveel kosten bij. Kunnen we hier nog tegen in beroep gaan of deze kosten nog ontwijken?

Graag jullie reachties/adviezen/ervaringen.

Dankuwel!

Winston
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Winston begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
denlowie
Berichten: 15979
Juridisch actief: Nee

#2 , 12 apr 2012 21:31

Als deze man geen voldoende activa heeft wat meestal in een faling het geval is, zal je nooit je centen terug zien.

En als het een één mans zaak is zal hij nog verschoonbaar verklaard worden, en dan gaat de spons over al zijn schulden van voor de datum van de faling!
Als er één deur dicht gaat, gaat er een andere open.

dieke
Berichten: 1299

#3 , 13 apr 2012 07:45

Ik zie toch nog een mogelijkheid in het bewarend beslag laten leggen op de goederen die hij eventueel wel nog heeft. Veel zal afhangen van de mate van persoonlijke aansprakelijkheid, maar die gaat best ver volgens mij, en een nog veel belangrijker punt: is er nog iets om bewarend beslag op te laten leggen?

Reclame

bartvdv
Berichten: 1911

#4 , 13 apr 2012 09:59

Als de man failliet is, dan is al beslag gelegd op al wat mogelijk is en staan de spullen al in de openbare verkoop.

TGV-Guy
Berichten: 8

#5 , 13 apr 2012 10:08

Als je al op de lijst staat als schuldeiser, kan je je wel verzetten tegen de verschoonbaarheid, maar het verzet zal waarschijnlijk maar aanvaard worden als de schuldvordering voldoende zwaar doorweegt...

Terug naar “Handelspraktijken”