Genoeg bewijs voor rechtbank?

dfh
Topic Starter
Berichten: 27

Genoeg bewijs voor rechtbank?

#1 , 09 jan 2013 18:31

Ik heb 6 maanden geleden 6 schildpadden aangekocht bij een bekende handelaar.

Ik heb een voorschot moeten betalen bij bepaalde dieren omdat die moeilijk te verkrijgen waren.
Een kennis van ons had ook de soort gekocht dat ik wou en na positieve feedback heb ik besloten er ook 2 van te kopen.

Nu is het probleem dat na 6 maanden ik nog steeds mijn schildpadden niet heb, en de persoon in kwestie kennelijk gaan lopen is met 1500 euro.

Ik heb een getekend papier van hem dat hij het voorschot heeft gekregen + verschillende mails waarin hij aantoont dat hij de dieren nog moest brengen.

Zou ik genoeg bewijs hebben om naar de rechtbank te gaan of is het een verloren zaak?

Winston
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Winston begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
Franciscus
Berichten: 39718
Juridisch actief: Nee

#2 , 09 jan 2013 18:51

Is die man al aangetekend in gebreke gesteld?
Staat op dat papier ook de gegevens van zijn firma en de algemene voorwaarden?
Neen?
Dan dient u dat best eerst te doen.
In de brief geeft u een relaas van de feiten ( gebeurtenissen) op een tijdslijn.
Dan geeft u de handelaar nog 10 kalenderdagen na ontvangst van de brief om u aangetekend te antwoorden wat hij gaat doen.
Dat de brief geldt als enige en definitieve ingebrekestelling.
Dat u dan nog enkel de mogelijkheid hebt om de vrederechter in te schakelen om te trachten langs deze weg een oplossing te bereiken.
Deze brief wordt zowel aangetekend als bij gewone post verzonden op datum van ....

Hoogachtend,
xyz

Indien aangetekende niet aanvaardt wordt , komt deze terug bij u . ONGEOPEND bewaren . Geldt als BEWIJS .

van j.demoor: volgende artikels
Burgerlijk wetboek:
Art.1139.De schuldenaar wordt in gebreke gesteld, hetzij door een aanmaning of door een andere daarmee gelijkstaande akte, hetzij door de overeenkomst zelf, wanneer deze bepaalt dat de schuldenaar zal in gebreke zijn zonder dat enige akte nodig is en door het enkel verschijnen van de vervaltijd.

Art.1147.
De schuldenaar wordt, indien daartoe grond bestaat, veroordeeld tot het betalen van schadevergoeding, hetzij wegens niet uitvoering van de verbintenis, hetzij wegens vertraging in de uitvoering, wanneer hij niet bewijst dat het niet nakomen het gevolg is van een vreemde oorzaak die hem niet kan worden toegerekend, en hoewel er zijnerzijds geen kwade trouw is.

Art.1610
.Wanneer de verkoper in gebreke blijft de levering te doen binnen de tussen partijen bedongen tijd, heeft de koper de keus om ontbinding van de koop ofwel inbezitstelling te vorderen, indien de vertraging alleen aan de verkoper te wijten is.

Onderzoek vooraf zorgvuldig uw koopakte(=bestelbon).

Maan overeenkomstig art.1139 B.W. de verkoper aangetekend aan te leveren binnen de bedongen tijd of binnen een redelijke termijn die u daarin zelf bepaalt.
Indien hij hieraan geen tijdig en passend gevolg geeft pas dan art.1610 B.W. toe.


Art.1590.Indien bij de verkoopbelofte handgeld is gegeven, is ieder van de contractanten vrij van de verkoopbelofte af te zien : Hij die het handgeld heeft gegeven, door het te laten behouden. En hij die het handgeld heeft ontvangen, door het dubbel terug te geven.
Art 870.Een voorschot is een som geld...dat één der partijen aan de andere overhandigt bij het sluiten van het contract. Het kan betekenen: a) dat partijen zich het recht voorbehouden,het contract eenzijdig op te zeggen,-mits verlies van het voorschot...b dat het contract gesloten is.-een bewijsfunctie derhalve...c dat de koper contant een deel van de prijs betaalt...
-Art.1590 BW behandelt het voorschot enkel als een middel tot opzegging...”(DEKKERS,R.,Handboek Burgerlijk Recht,Brussel Bruylant 1971,p.498).

Onderzoek dus in uw overeenkomst wat daarin over de betekenis van het voorschot vermeld is. Bij ontbreken van enige vermelding daarover kan u ervan uitgaan dat betekenis a) hierboven van toepassing is.
‘De andere partij heeft de keuze tussen de gedwongen uitvoering en de ontbinding van de overeenkomst met schadevergoeding’(Cass. 13 december 1985,Arr.Cass. 1985-86,561).

Gerechtelijk wetboek:
Art.732.Indien een van hen het(=oproeping in MINNELIJKE SCHIKKING),zelfs mondeling verzoekt,worden de partijen bij gewone brief van de griffier opgeroepen om...te verschijnen op dag en uur door de rechter bepaald."(Gerechtelijk Wetboek).
De procedure 'minnelijke schikking' is kosteloos.Vraag ze dus aan de griffie van de (vrede)rechtbank.

mava105
Berichten: 22865
Juridisch actief: Nee
Locatie: Regio Leuven

#3 , 09 jan 2013 19:54

Mochten deze schildpadden hier wel verkocht worden, Mochten ze worden ingevoerd? Mogfeloijks is hij wat voorbarig geweest en heeft het vel van de beer (schildpadden) verkocht voor hij de waar in huis had.

Reclame

Terug naar “Handelspraktijken”