#4 , 22 jul 2009 13:31
Bent u opgetreden als particulier of was de bestelling "bedrijfsmatig"?
En er was sprake van installatie? Of was het eigenlijk gewoon een verkoop van goederen, met bijkomend en bijkomstig een installatie van het verkochte?
In dat geval (en indien u als particulier optrad) kan u misschien proberen art. 2272 B.W. in te roepen:
(De rechtsvordering) van (gerechtsdeurwaarders), tot betaling van hun loon voor de akten die zij betekenen, en voor de opdrachten die zij uitvoeren; <W>.
Die van kooplieden, wegens de koopwaren die zij verkopen aan personen die geen koopman zijn;
Die van kostschoolhouders, tot betaling van het kostgeld van hun leerlingen; en van andere meesters, tot betaling van het leergeld;
Die van dienstboden die zich bij het jaar verhuren, tot betaling van hun loon,
verjaren door verloop van een jaar.
De vordering van uw "onbekende" leverancier zou dus verjaard zijn in dat geval.
Dit geldt ook indien er meer sprake is van een "ambachtsman":
Vred. Sint-Joost-Ten-Node 14 februari 1962, J.T. 1962, 732.
De Wet 1 mei 1913 verruimt het toepassingsveld van de eenjarige verjaring tot de ambachtslieden; deze leveren geen koopwaar, maar wel hun arbeid. Het is onlogisch de kooplieden en de ambachtslieden als aan elkaar tegengesteld te zien en hieruit de conclusie te trekken dat de eenjarige verjaring enkel van toepassing is op ofwel ambachtslieden, ofwel kooplieden. Het begrip 'aannemer', in de mate dat dit tegengesteld is aan de begrippen 'koopman' en 'ambachtsman', blijft immers beperkt tot gespecialiseerde activiteiten zoals het aannemen van openbare of private werken.
Het feit dat men handelaar of ambachtsman is kan niet ontkracht worden door erop te wijzen dat de activiteit uitgeoefend wordt door een rechtspersoon en niet door een fysiek persoon.
Als er echt sprake is van een "aannemer" (zonder in de strikte zin van het woord zoals gekend in de bouwsector, maar algemeen iemand die diensten levert, eerder dan loutere zaken), kan bovenvermelde regel niet toegepast worden.
Evenmin indien de koopwaar voor beroepsdoeleinden dient.
Hoe dan ook, in ieder geval kan u opwerpen dat u de factuur nooit heeft ontvangen, aangezien deze aan het verkeerde adres is gericht (en er dus nog geen intresten of schadebedingen uit de eventuele algemene voorwaarden kunnen worden toegepast.)