Ook wanneer de huurder de kosten niet aftrekt, maar de gehuurde woning (gedeeltelijk) gebruikt voor beroepsdoeleinden.
Artikel 7, WIB 92 (aj. 2013)
§ 1. Inkomsten van onroerende goederen zijn:
[...]
2° voor verhuurde onroerende goederen:
a) voor in België gelegen goederen verhuurd aan een natuurlijke persoon die ze noch geheel, noch gedeeltelijk gebruikt voor het uitoefenen van zijn beroepswerkzaamheid: [....]
U zal bemerken dat de wet het enkel heeft over "uitoefenen van zijn beroepswerkzaamheid", dat is dus belangrijk. Het al of niet in aftrek nemen van de huur als beroepskost is dat niet.
Zo kan het ook gebeuren dat de huurder de huur aftrekt als beroepskost en de verhuurder toch belast wordt overeenkomst art. 7, § 1, 2°, a. Bijvoorbeeld de huurder die een appartement huurt om dichter bij zijn werk te zijn maar daar niet zijn woonplaats heeft en in dit appartement geen beroepswerkzaamheid uitoefent.
Let ook op
Artikel 8, WIB 92 (aj. 2013)
Ingeval een in België gelegen onroerend goed aan een natuurlijke persoon is verhuurd en de huurprijs en de huurvoordelen in een geregistreerde huurovereenkomst afzonderlijk zijn vastgesteld voor het gedeelte dat voor het uitoefenen van de beroepswerkzaamheid en het gedeelte dat voor andere doeleinden wordt gebruikt, worden de inkomsten van ieder gedeelte afzonderlijk bepaald ingevolge artikel 7, § 1, 2°, a of c, naar het geval.
Als de verdeling privaat gebruik / beroepsgebruik niet gemaakt is in een geregistreerde huurovereenkomst kan de verhuurder op de volledige huur belast worden alsof de woning volledig voor beroepsgebruik gebruikt wordt.
Het is dan ook aan te raden in de huurovereenkomst te bepalen dat de woning niet voor beroepsgebruik mag gebruikt worden en dat, bij eventuele belasting van de huur als voor beroepsgebruik verhuurde woning, de huurder de verhuurder zal vrijwaren voor de eventuele meerbelasting, als men niet wil belast worden op een woning verhuurd voor beroepsgebruik.