gestopt met betalen van de bank, moet ik dat aangeven?

tantetil
Topic Starter
Berichten: 16

gestopt met betalen van de bank, moet ik dat aangeven?

#1 , 14 jan 2014 14:35

Ik lees in Tussenstap de volgende zin:

De aangifte van het faillissement binnen de maand dat men heeft opgehouden te betalen is een wettelijke verplichting. Niet-naleving is strafrechterlijk strafbaar (zie de vraag ‘Kan een gefailleerde strafrechterlijk aansprakelijk worden gesteld?’: Strafwet, art 489 bis, 4°).

wij zijn drie weken terug gestopt met betalen aan de bank, deze was daar een week ervoor hiervan op de hoogte gesteld en het dossier gaat nu, lieten ze gisteren weten, van commercieel naar intensieve kredieten (kbc). deze gaan kijken of er nog mogelijkheden zijn. Wij denken dat die er niet zijn.

Zijn we nu wel of niet verplicht om aangifte te doen van faillissement? Binnen de maand?

mvg daniella

Winston
Juridisch actief: Ja
Regio: België

Een juridische oplossing. Voor elk probleem, voor iedereen!

Benieuwd naar jouw juridische opties? Winston begeleidt jou aan de geschikte oplossing. Klik hier om jouw situatie te beschrijven en we nemen binnen de 24 uur met jou contact op voor persoonlijke begeleiding
denlowie
Berichten: 15980
Juridisch actief: Nee

#2 , 14 jan 2014 15:15

Eigenlijk wel, als je zelf weet dat het moeilijk gaat worden ben je beter dat je de eer aan je zelf geeft en de boeken neerlegt, daar heb je niemand voor nodig enkel een lijst met je schulden en tegoeden en ook een laatste balans.

Dit is totaal gratis en je word alleen met de griffier op zijn bureel gelaten om je verhaal te doen !

Hoe langer men wacht hoe slechter en hoe meer kosten gaan komen ! 
 
Als er één deur dicht gaat, gaat er een andere open.

tantetil
Topic Starter
Berichten: 16

#3 , 16 feb 2014 10:53

we hebben overleg gehad met de (nieuwe) boekhouder en wachten het voorstel van de bank (hopelijk komt dat morgen dan hebben we een afspraak met de bank) af, voor we de beslissing nemen de boeken neer te leggen. De bank komt morgen met twee van het hoofdkantoor, naar ons huis. Ze zullen toch niet meteen al een inventaris opmaken?

Reclame

denlowie
Berichten: 15980
Juridisch actief: Nee

#4 , 16 feb 2014 11:01

Neen de bank geeft dit recht niet, het is pas na het vonnis van faillissement dat de curator + de rechter-commissaris zich bij je aanbied voor een PV op te stellen en een inventaris te maken !

Je kan luisteren naar de mensen van de bank misschien hebben zij een oplossing voor je probleem !
Als er één deur dicht gaat, gaat er een andere open.

tantetil
Topic Starter
Berichten: 16

#5 , 17 feb 2014 18:07

dank je lowie, het viel al met al wel mee, het bleek iemand te zijn van internsieve kredieten die toch wel snel weer was vertrokken toen we duidelijk lieten blijken dat er volgens ons geen oplossing komt, ook op langere termijn niet.
we zullen wachten op de volgende zetten van de bank.

denlowie
Berichten: 15980
Juridisch actief: Nee

#6 , 17 feb 2014 18:43

Het is soms beter om zelf je boeken neer te leggen, dan in faillissement verklaard te worden op dagvaarding, dit komt veel beter over bij het parket.

De wet zegt nu éénmaal wanneer je kapitaal voor meer dan de helft is verloren gegaan of is gedaald dat de zaakvoerder de vennootschap moet ontbinden of de boeken neer legen !

De aangifte van het faillissement binnen de maand dat men heeft opgehouden te betalen is een wettelijke verplichting. Niet-naleving is strafbaar ( art 489 bis, 4° SWB).

De zaakvoerder kan verantwoordelijk gesteld word wanneer hij dit niet doet, en dan is het natuurlijk voor velen een ramp!
Als er één deur dicht gaat, gaat er een andere open.

Terug naar “Vennootschappen & Verenigingen”